fbpx
wat doet een kindercoach?

‘Wat doet een kindercoach eigenlijk?’


Die vraag stelde een familielid mij vorige maand toen ik haar na lange tijd weer even bezocht. Ik vind het fijn als mensen die ik lief heb interesse tonen maar tegelijkertijd sta ik niet zo graag in de aandacht en wanneer er iemand echt naar mijn werk, mijn praktijk vraagt sta ik ineens wél vol in de aandacht.

Vaak wuif ik vragen weg of beantwoord ik deze kort maar ik voelde sterk dat ik deze vraag wel uitgebreid wilde beantwoorden. Eigenlijk is het gewoon ontzettend lief als iemand deze vraag stelt en aangeeft meer te willen weten over mij en mijn werkzaamheden. 

Dus toen ze me vroeg wat een kindercoach nou eigenlijk doet liet ik de vraag even op me inwerken om mezelf de tijd te geven het antwoord in te vullen. Die tijd heb ik als HSP echt even nodig. Wat ik aan haar vertelde wil ik in dit blog ook graag met jullie delen. Ik weet dat er veel mensen niet goed weten wat een kindercoach precies doet. Ik ben namelijk geen psycholoog of psychiater. Nee, ik ben een coach. Ik coach kinderen naar de beste versie van zichzelf waarbij ik er sterk in geloof dat ze zelf de sleutel al bezitten. Daarnaast coach ik ouders in het beter begrijpen van hun kind. 

Een coach is volgens van Dale een persoon die iemand begeleid haar beter te laten functioneren. 

Een kindercoach staat voor 

  • praktisch
  • doelgericht
  • kortdurend
  • laagdrempelig
  • kindgericht

Wanneer naar een kindercoach?

Bij een kindercoach kan je terecht voor kinderen, tieners, pubers en vaak ook als ouder. Denk hierbij aan vragen of problemen in opvoeding, gedrag, ontwikkeling of sociaal emotioneel aspect. 

Veel kinderen hebben af en toe een moment dat ze niet lekker in hun vel zitten, bang zijn of worstelen met hun emoties. Maar wanneer dit langer duurt dan gewoonlijk of wanneer je merkt dat je kind vastloopt in andere gebieden is het verstandig om hulp in te schakelen. 

Als ik naar mijzelf als kindercoach kijk werk ik graag oplossingsgericht; wroeten in het verleden vind ik niet nodig. 

Ik richt mijn blik op de toekomst en het moois dat daar te bereiken is. Mijn werkwijze is hierdoor positief en oplossingsgericht. Door te kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, kwaliteiten te zien en deze in de spotlights te zetten groeit het vertrouwen van een kind in zichzelf en zit het lekkerder in haar vel. 

Ik help het kind haar eigen kwaliteiten te versterken en leer het om te gaan met hooggevoeligheid, onzekerheid, een angst of andere dingen waar ze mee worsteld. Het krijgt inzicht in eigen gedrag en het gevolg hiervan.

Coach bij hooggevoeligheid

In mijn praktijk werk ik veel met kinderen die de eigenschap hooggevoeligheid bezitten. Een eigenschap die voor veel ouders en kinderen voor verwarring, onzekerheid en vaak ook wrijving zorgt. Ik voer gesprekken met het kind en haar ouders en maak gebruik van verschillende materialen om vaardigheden aan te leren of om het kind tegenover mij tot mooie inzichten te laten komen. Hierbij vind ik het belangrijk dat mijn aanpak, advies en oefeningen aansluiten bij het gezin. De kans van slagen is vele malen groter wanneer ik een werkbaar en vooral ook haalbaar plan aanbiedt. 

Wat doet een kindercoach niet?

Een kindercoach doet niet aan therapieën en diagnostische onderzoeken. Een kindercoach geeft dus geen diagnoses als ADHD of autisme. Dat is meteen een groot verschil tussen een kindercoach en psycholoog trouwens. Een kindercoach doet ook niet aan langdurige trajecten en zal indien doorverwijzing nodig is dit nooit zonder jouw toestemming in gang zetten.

Ben jij benieuwd of een kindercoach vergoed wordt? 

Bekijk dan hier mijn blog met het antwoord op de vraag of mijn begeleiding vergoed wordt

Nieuwsgierig naar wat ik jou te bieden heb? Neem dan eens een kijkje op de “werk met mij” pagina voor toffe (online) trainingen en mijn begeleiding.

Wat doet een kindercoach eigenlijk?