Tips

Van ja maar naar wat als

Van ja maar naar wat als

De afgelopen maanden neem ik jullie steeds weer mee in mijn eigen proces en dit is er een van. Sinds ik denk (en vooral durft te denken) in mogelijkheden is er zoveel meer mogelijk dan toen ik vastzat in een mindset die me niet verder bracht. De mooiste dingen komen op mijn pad en ontstaan simpelweg omdat ik ervoor open sta. Ja maar komt in mijn woordenboek steeds minder vaak voor (helemaal weg zal hij ook bij mij vast niet gaan).

lees verder
Is mijn kind hoogsensitief of heeft het autisme?

Is mijn kind hoogsensitief of heeft het autisme?

De afgelopen weken ben ik in gesprek geraakt met veel nieuwe leden binnen mijn Facebook groep en heb ik meerdere keren de vraag gekregen hoe je kan zien of je kind hoogsensitief is of autisme heeft. Ouders geven aan dat ze hun kind in beide herkennen en ik kan die opmerking begrijpen. Beide hebben namelijk een gevoeligheid voor prikkels en het is het een feit dat prikkels anders verwerkt worden waardoor ze sneller overprikkeld raken. Toch zijn er zeer zeker verschillen.

lees verder
Ik ben het meisje dat altijd hoogsensitief geweest is.

Ik ben het meisje dat altijd hoogsensitief geweest is.

Ik ben het meisje dat altijd al hoogsensitief geweest is alleen wist niemand dit. Ik ook niet. Want er was nog geen naam voor. Ik hoorde regelmatig dat ik behulpzaam, verlegen en onzeker was. Maar ook dat ik niet zo snel moest huilen als mijn tranen weer eens hoog zaten door onrecht of frustratie.

Vanaf groep drie kwam hierbij dat ik niet goed zou kunnen leren. Ik bleef achter in vergelijking met andere klasgenootjes en kon niet bij de les blijven. Ik werd hierdoor onzekerder want ik voelde sterk de behoeften alles goed te doen en daarom ging ik in groep 5 naar een andere school. De kleinere klassen deden mij goed en mijn prestaties gingen omhoog.

Niemand wist toen wat ik nu wel weet.

lees verder
Mijn hoogsensitieve dochter zit niet lekker in haar vel

Mijn hoogsensitieve dochter zit niet lekker in haar vel

Dit soort berichten komen de afgelopen weken opvallend vaak op mijn pad. Moeders die merken dat hun dochter niet lekker in haar vel zit en zich zorgen maken over de signalen die hun vaak hoogsensitieve dochter afgeeft waardoor ze in actie komen en besluiten niet langer af te willen wachten. Hoe bijzonder is het dat alle situaties, hoe anders ze per gezin ook zijn uiteindelijk hetzelfde probleem ondervinden. En dat probleem ligt helemaal niet bij de dochters..

lees verder
Opvoeden hoogsensitief kind met sterke wil

Opvoeden hoogsensitief kind met sterke wil

Het opvoeden van een hoogsensitief kind met een sterke wil is zeker niet altijd makkelijk maar mijn ervaring is wel dat wanneer jij als ouder weet welke stappen je te zetten hebt en hoe de gebruiksaanwijzing van je kind in elkaar zit je echt meer rust in huis gaat ervaren en jullie veel minder in conflict situaties zitten.

lees verder
hoe overleef ik drie weken met mijn hoogsensitief kind thuis

hoe overleef ik drie weken met mijn hoogsensitief kind thuis

“Heb je tips hoe ik de komende 3 weken thuis met de kids door kan komen?” vroeg een deelnemer aan het Webinar me gister. Leuke vraag en ik voel hem. Want hoe overleef je deze 3 weken met een hoogsensitief kind thuis?

Alles loopt weer even anders. In plaats van 2 weken kerstvakantie hebben we gister te horen gekregen dat er een bonus week aangeplakt wordt uit voorzorg ivm de corona maatregelen en de nieuwe variant (weer een) die in opkomst is. Even schakelen.

Besef je dat dit niet alleen voor jou slikken is maar ook je hoogsensitief kind thuis echt wel even moet schakelen.

lees verder
Ontspanning als hoogsensitief persoon

Ontspanning als hoogsensitief persoon

Ontspanning is belangrijk voor je hersenen, te veel en langdurige spanning zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Ontspanning is voor hoogsensitieve personen extra belangrijk omdat de hersenen van hsp-ers veel meer prikkels en vaak ook emoties te verwerken krijgen dan personen zonder deze eigenschap.

lees verder
Hoogsensitief kind op school

Hoogsensitief kind op school

Veel ouders die ik spreek geven aan dat er momenten zijn dat hun hoogsensitief kind niet meer naar school wil gaan. Als ouder zoek je het probleem dan vaak in lesstof of een ruzie met klasgenootjes. Uit ervaring kan ik vertellen dat het probleem voor je hoogsensitief kind op school niet zit in ruzie of de lesstof maar vaak is je kind te vermoeid door de vele prikkels.

lees verder
Wat betekent hoogsensitief?

Wat betekent hoogsensitief?

Wat betekent nu eigenlijk hoogsensitief en hoe herken je een hoogsensitief persoon? Een kenmerk van hoogsensitief zijn is dat je gevoelig bent voor prikkels die via je zintuigen binnenkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan harde geluiden zoals een overvliegende straaljager of het brandalarm. Maar ook het felle zonlicht kan ervoor zorgen dat je een te veel aan prikkels ervaart. Hoogsensitieve personen (hsp) hebben ook vaak een sterke overname van sfeer en emoties. Het aanvoelen van andere personen en het weten wat ze nodig hebben kan een fijne bijkomstigheid van deze eigenschap zijn maar wanneer het afsluiten van deze emotie en sfeer niet lukt ervaren veel mensen het voornamelijk als een last omdat het ze zelf veel energie kost.

lees verder
Hoogsensitief en herfst

Hoogsensitief en herfst

Hoogsensitief zijn brengt ieder seizoen weer nieuwe prikkels met zich mee. Omdat mijn artikel met tips over hoogsensitief in de lente veel gelezen is heb ik vandaag voor jou ook enkele tips om de overgang tussen zomer en herfst aangenamer te maken en je bewust te maken van kleine eenvoudige stappen die je kan toevoegen om prikkels ook in de herfst de baas te zijn.

lees verder
Hoogsensitief kind opvoeden

Hoogsensitief kind opvoeden

Het opvoeden van een hoogsensitief kind zien veel ouders, zeker in het begin wanneer alles nog onwennig en nieuw is als een lastige taak. Maar steeds beter herkennen ze momentjes bij hun kind of zien ze achteraf, na die boze bui, waar het vandaan zou kunnen komen. Een vraag die ik van ouders vaak krijg is hoe kan ik mijn hoogsensitief kind opvoeden zodat het zich in onze omgeving gelukkig en goed voelt?

lees verder
Hoogsensitief kind en vakantieritme

Hoogsensitief kind en vakantieritme

Zelf zijn wij met de zomervakantie altijd thuis. De drukte op een vakantiepark, de warmte in een huisje en het langdurig van huis zijn is niet helemaal ons ding. Daarom kiezen wij er sinds een jaar of drie bewust voor om in de meivakantie en ergens in het najaar een aantal dagen met de meiden op vakantie te gaan en blijven we in de zomervakantie lekker thuis.  Toch heeft ook het vakantieritme thuis met een hoogsensitief kind een aantal worstelingen waar je als ouder met een hoogsensitief kind tegenaan kan lopen. Daar zijn wij de afgelopen jaren natuurlijk ook achter gekomen maar hebben wij onze weg inmiddels in gevonden. Daarom deel ik hieronder mijn tips met jou.

lees verder
Slaapritme bij hoogsensitief kind

Slaapritme bij hoogsensitief kind

Het slaapritme bij een hoogsensitief kind verloopt vaak net even wat anders waardoor veel ouders het zelfs vervelend vinden dat hun hoogsensitief kind slecht slaapt. Ik ben zelf gezegend met twee heel goede slapers maar ook wij kennen momenten dat dit even anders gaat. In periodes dat een van onze dochters veel prikkels te verwerken heeft of spanning ervaart mogen wij gemiddeld nog 3 keer naar onze dame toe en zijn we vaak 1.5 uur verder voordat ze slaapt.

lees verder