fbpx

Kinderen begeleiden bij verlies van dierbaar persoon.

Verlies dierbaar persoon in eigen omgeving

Toen mijn opa ziek werd waren onze meiden 2 jaar. In het begin was er niet veel zichtbaar voor ze, Opi was nog gewoon Opi.  Vanaf het moment dat het meer zichtbaar werd hebben wij besloten heel open en eerlijk te communiceren naar onze meiden. Beide meiden zijn gevoelig, ze zouden de stemming aan voelen, of we nu eerlijk waren of niet.  Toen het moment er was dat mijn opa overleden was waren de meiden 3,5 jaar. We hebben ze bij alles betrokken.

Dat zorgde soms voor verbaasde blikken. Maar voor ons voelde dit goed. Ze hebben Opi de week na zijn overlijden nog meerdere malen bekeken, “gesproken” en om zich heen gehad tijdens het spelen. Voor hun was het heel normaal. Doordat de kinderen erbij waren was het voor ons allemaal wat luchtiger. Het speelse, vrolijke en nieuwsgierige wat kinderen hebben kan erg prettig werken tijdens een proces van rouw.

Maak het rouwproces bespreekbaar, bereid kinderen voor op het afscheid

Ook tijdens de crematie waren ze erbij. We hadden van te voren besproken wat ze konden verwachten. Ze hadden een zakdoekje in hun zak en mochten hun eigen knuffeltje meenemen. Ze waren er erg van onder de indruk. De hele ceremonie zaten ze bij ons. Stil bekeken ze alles af en af en toe was er een nieuwsgierige vraag. Een van onze meiden werd heel verdrietig toen ze mijn stem een gedicht voor hoorde lezen, dit had ik vooraf opgenomen.

cursus rouw bij kinderen

Wij zijn nog iedere dag blij dat we het zo aangepakt hebben en zouden dit een volgende keer weer zo aanpakken. Als ouders/verzorgers ben je vaak geneigd een kind te beschermen, dingen minder erg te maken dan ze zijn en ze weg te houden van situaties zoals een overlijden/crematie. Echter is het zo dat niet alleen volwassene maar ook kinderen het proces van rouw, van afscheid nodig hebben. Door open naar ze te zijn, ze bij dit proces (ziekte, overlijden, afscheid nemen) te betrekken maak je het makkelijker verwerkbaar, is er ruimte om over emoties te leren/praten en is er een rouw proces mogelijk.

Mijn tips wanneer een dierbaar persoon overleden is:
– Ben eerlijk en open naar het kind. Pas dit aan op de leeftijd en belevingswereld van je kind.
– Betrek het kind bij het proces. Ook bij ziekte van een dierbare. Breng regelmatig een bezoekje, zodat het kind het proces mee krijgt en het minder eng is om de persoon te bezoeken.
– Laat het kind toe in het rouwproces van de omgeving. Praat over de persoon, haal herinneringen op en wanneer het kind dit wil breng tijd door bij de overleden persoon.

kinderen begeleiden bij overlijden

Cursus Rouw en Verlies bij kinderen: bewust omgaan met de dood

Meer weten over de dood in combinatie met kinderen?
Ik geef een 2-delige  workshop Rouw en Verlies bij kinderen: bewust omgaan met de dood. De workshop is verdeeld over 2 avonden van in totaal 4 uur. Tijdens deze avond krijg je veel informatie over de dood als onderwerp. Hoe verwerken kinderen? Hoe herken je een rouwend kind? Kun je een rouwend kind helpen met verwerken?

Aanmelden kan via www.feelingscoaching.nl/aanmelden

Kinderen begeleiden bij verlies van dierbaar persoon.