fbpx
vakantie met een hooggevoelig kind

Vakantie. Het woord alleen al voelt voor veel mensen zo ontzettend goed. Vakantie staat voor rust, gezelligheid en even helemaal ontspannen. Dingen doen die je leuk vind en vaak gaan we er ook even op uit. Heerlijk! Ook kinderen kunnen hier erg naar toeleven.

Langmuts en de vakantie

Op vakantie met een hooggevoelig kind brengt soms wat spanningen met zich mee welke er niet zijn bij kinderen zonder deze eigenschap. Veranderingen en hierdoor spanningen die het met zich mee brengt zijn voor kinderen met de eigenschap hooggevoelig niet altijd makkelijk.

‘Ik ga op vakantie! Wij gaan op vakantie!’, zingt Langmuts vrolijk door het bos. Maar ineens verdwijnt zijn lach. Hij ploft neer op de grond. Langmuts bedenkt zich ineens dat hij alles thuis moet missen en er zoveel dingen anders zijn. Zijn vriendjes zijn er niet bij op vakantie, de mensen praten daar gek… -Boek: Langmuts en de vakantie –

Vakantie met een hooggevoelig kind

Wat bij onze meiden heel erg goed helpt is duidelijkheid bieden. Dit kunnen wij ze geven door ieder jaar een kalender te maken van de laatste schoolweek t/m de eerste schooldag. Vroeger deed ik alles wat we vooraf al wisten dat we gingen doen met afbeeldingen erin vermelden. Denk aan op vakantie (caravan) speeldate (glijbaan) BBQ (barbecue afbeelding) logeren (koffer) etc. Inmiddels zijn ze zeven en is het makkelijker geworden. Ik kan alles er gewoon in schrijven. Dit overzicht geeft hun rust.

Iedere avond kruisen ze de dag die bijna om is af en kijken ze of er de dag erna iets op de planning staat. Wanneer de vakantie maar een week is hebben ze dit bij ons niet nodig. Maar je kunt dit natuurlijk ook doen bij een week vakantie. Of zoals wij gaan doen in de week dat we naar Disneyland Parijs gaan.

vakantie met een hooggevoelig kind

Vakantie spanning

We kunnen er van alles aan doen maar vakantie met een hooggevoelig kind brengt toch spanningen met zich mee. Dat wil niet zeggen dat een kind er niet ontzettend veel zin in heeft en er erg naar uitkijkt. Want dat is vaak zeker wel het geval. Maar ze voelen ondertussen van alles wat onrust bij ze veroorzaakt. Dat kan dan weer voor overprikkeling zorgen…

Hoe kunnen we als ouders er nu voor zorgen dat de periode van en voor de vakantie met zo min mogelijk overprikkelingsreactie verloopt? Ik geef je hieronder een aantal tips.

Bekijk de locatie

Het is natuurlijk een beetje lastig om helemaal naar het gebied te rijden om aan je kind te laten zien waar jullie naartoe gaan. Vaak is dit, zeker in de zomervakantie, enkele uren van jullie thuis verwijderd. Maar gelukkig hebben we de zoekmachines tegenwoordig! Typ de naam van de camping, het resort of de omgeving in en bekijk samen wat er te vinden is. Is er een plattegrond van de locatie beschikbaar? Bekijk dit dan samen met je kind en neem de belangrijke dingen door.

Is er een zwembad? Hoe ziet die er dan uit? Waar komen jullie te zitten? Zitten jullie in een huisje dan zijn er misschien wel foto’s van de binnenkant te bekijken. Spreken ze een andere taal? Dan kun je een stukje van deze taal laten horen.

Bekijk wat er mee moet

En wat denk je van de spullen die mee gaan? Dat kan ook veel rust geven om dit te bespreken. Soms denken kinderen dat al hun eigen spulletjes achter blijven. Maak samen een lijstje van de dingen die mee moeten. Geef je kind een tas waar het spulletjes (speelgoed) in kan doen om mee te nemen.

Maak een kalender

Zoals ik eerder al vertelde helpt een aftelkalender erg goed om het overzicht te houden. Niet ieder hooggevoelig kind heeft behoefte aan dit overzicht. Maar een groot aantal kinderen heeft hier wel belang bij. Het maakt overzichtelijk wat er gaat gebeuren en dat helpt piekergedachten te voorkomen.

Bewaak de structuur

Het wegvallen van de structuur kan voor onrust zorgen. Probeer er in de vakantie dan ook voor te waken dat er structuur blijft. Natuurlijk zal alles wat later zijn en dat is vaak ook prima. Maar door te zorgen dat de momenten van thuis er zijn kun je bij je hooggevoelig kind op vakantie echt onnodig spanning helpen te voorkomen. Het wegvallen van deze structuur en alle spanningen kunnen je hooggevoelig kind echt letterlijk ziek maken.

Vertel wat hetzelfde blijft

Er zijn op vakantie veel dingen anders. Maar er blijven ook veel dingen hetzelfde. Vertel je kind bijvoorbeeld dat zijn eigen knuffel mee gaat. Dat jullie voor het slapen gaan nog steeds een boekje lezen en dat zijn eigen tandenborstel, kleding en pyjama ook mee gaan. En natuurlijk zijn jullie ook gewoon bij hem.

vakantie met een hooggevoelig kind

Bewaak bedtijd

Op vakantie zie ik vaak kinderen om 21.00 uur nog over de camping rennen (ik schreef hier eerder al een blog over) heel fijn als je kind daar goed tegen kan natuurlijk maar ik weet dat die van ons dit niet kunnen. Daarom hebben wij er bewust voor gekozen om ze maximaal een halfuurtje later naar bed te doen dan thuis. Ze slapen op vakantie (vaak) bij elkaar en dat in combinatie met een andere omgeving en de warmere temperatuur maakt dat ze langer wakker liggen dus hun slaaptijd verkort vaak al minimaal een uur vergeleken met thuis. Soms jammer, maar een vakantie met oververmoeide kinderen is voor iedereen een stuk minder gezellig.

Toon begrip

Je kind heeft tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Wanneer het zijn draai gevonden heeft zal het genieten en ontspannen voor je kind ook gaan beginnen.

Geniet!

Fijne vakantie en heel veel plezier met de voorpret.
Geniet van de rust en je gezin ♥

Mogelijk ook interessant: Mijn gratis e-book met 6 tips over het opvoeden van een hooggevoelig kind.

Vakantie met een hooggevoelig kind.