fbpx

Huilen bij overprikkeling

huilen bij overprikkeling

‘Mama, ik moet soms huilen maar dan weet ik niet waarom.’

Vorige week sprak mijn dochter (8) bovenstaande zin naar mij uit. Het was een half uur nadat we haar naar bed gebracht hadden toen ze mij bij d’r riep. Meestal slapen ze hier heel vlot, maar soms dan wil het slapen maar niet lukken omdat iets in hun hoofd ze bezig blijft houden.

Ik weet dat ze moeite heeft met het huilen wanneer ze niet bij mij is. Ook weet ik dat ze het lastig vindt om bijvoorbeeld bij mijn moeder of in een ruimte met meerdere mensen te huilen. Dat sprak ze eerder al eens naar me uit. Ze geeft aan dat ze niet goed weet waarom ze niet wil huilen bij oma. Maar toen ik ging doorvragen zei ze dat ze het niet leuk vindt voor oma als ze moet huilen. En dat huilen bij overprikkeling heeft ze soms juist zo nodig.


Hooggevoelig en huilen

Die bewuste avond, vorige week, vroeg ik waarom ze dit aan mij vertelde. Ze zei dat ze vandaag op school voelde dat ze even moest huilen maar dat ze het niet wilde. Ze hielt haar emoties op. ‘Dat deed veel pijn in mijn keel’ vertelt ze me verdrietig. Ik vroeg haar wat de reden was dat ze moest huilen. Dat wist ze niet. Ze dacht dat ze gewoon even wilde huilen. Toen ik verder in gesprek ging vertelde ze me dat het erg druk was in de klas, de kinderen waren druk en ze kreeg er hoofdpijn en oorpijn van. Toen voelde ze dat ze eigenlijk gewoon even wilde huilen maar dat wilde ze niet.

Voor mij was het duidelijk dat ze overprikkeld was geraakt in de klas door de vele geluiden en andere prikkels die ze daar ervaarde en dat huilen op dat moment voor haar dé manier was om even te ont-prikkelen.

Huilen bij overprikkeling; zonder reden huilen vinden ze raar


Ik vroeg haar hoe het dan toch kon komen dat ze niet wou huilen. Nou zegt ze als ik dan ga huilen om niks, gewoon omdat ik even wil huilen dan gaat iedereen meteen vragen wat er is en als ik dan zeg dat er niks is dan vinden ze dat raar. Tja… daar kon ik me iets bij voorstellen. Want vaak denken we dat er altijd gehuild moet worden om een reden. Heb je pijn? Voel je je niet lekker? Ben je boos?

En zegt ze als ik het dan op ga houden dan doet het zoveel pijn in mijn keel en ogen. Dan krijg ik weer hoofdpijn. Ach, dat herken ik zo! Ik heb dat ook regelmatig gehad, dat gevoel. Je voelt dat je wilt huilen maar je wil het niet toelaten, de situatie is er niet naar of je vindt dat je jezelf niet zo moet aanstellen. Die brok in de keel die er dan ontstaat voelt niet fijn.

hooggevoelig en huilen


Ik wil gewoon even huilen

Vanavond vertelde ze me een paar dingen waar ze mee zat terwijl ik haar in stopte en toen zei ze mama ik wil gewoon even huilen, is dat oké? Ik ben de kamer uit gegaan en ze heeft een kleine 5 minuten even zachtjes gehuild. Daarna was het voor haar goed en viel ze in slaap.

Huilen bij overprikkeling is een manier om te ontladen. Door het eruit laten van deze emoties kunnen alle te veel aan prikkels uit het lichaam. Dat kan voor een rustigere en meer ontspannen houding zorgen. Maar wat mijn dochtertje zegt herken ik wel. Huilen is niet iets wat iedereen zomaar normaal vindt. Er is altijd wel iemand die dan wil weten wat er is, hoe het met je gaat. Maar net die extra prikkels wil je er dan op dat moment even niet bij hebben. Maar leg dat als kind aan de omgeving maar eens uit…

Ik vind het prettig om te zien dat onze dochter zich bij mij nu wel durft te uiten hierin en ze vanavond dus aangaf dat ze gewoon even wou huilen zonder troosten. Dat is een hele fijn eerste stap. Lees je nu bovenstaande tekst en komt het je heel bekend voor? Herken je jezelf of je kind hierin? Of heeft jouw kind juist een hele andere manier van ontladen die voor hem/haar werkt maar weet je niet goed hoe hiermee om te gaan?

Voel je vrij om een gratis telefonisch kennismaking met mij in te plannen of meld je aan voor de informatieavond over het hooggevoelig kind in mijn praktijk.
Mijn begeleiding is laagdrempelig, kortdurend en doelgericht en kan zowel online als offline plaats vinden.

Huilen bij overprikkeling