Home » Tips » Hoogsensitieve vrouw » Van ja maar naar wat als
van ja maar naar wat als

Van ja maar naar wat als

door | 28 mrt, 2022 | Hoogsensitief algemeen, Hoogsensitieve vrouw

Ja maar..
 
Een van onze meiden gooit vaak deze twee woorden in haar zin. Zeker wanneer ze het ergens niet mee eens is of een tegen argument heeft. Mijn man spreekt haar er vaak op aan dat ze weer aan het “ja maren” is
 
Of dit nu te maken heeft met het hoogsensitieve stukje in mij, wanneer iets besproken is gaat het mij altijd opvallen en sta ik op een of andere manier echt aan. Het grappige is dat ik nu pas merk hoe vaak we allemaal deze twee woorden gebruiken. In mijn praktijk spreek ik natuurlijk heel veel vrouwen.
 
  • Ja maar ik het er nu het geld niet voor
  • Ja super leuk maar de afstand is echt te ver
  • Ja maar ik hou planten niet in leven dus het is niets voor mij
  • Ja maar ik weet gewoonweg niet hoe ik dit nu het beste aanpak
 
Gewoon een paar voorbeelden hierboven. Wat als je eens op je “ja maren” gaat letten en wanneer je merkt dat je dit gebruikt er eens anders naar te gaan kijken? Wat ook dit is een stukje mindset. Ik kan daar echt over mee praten.
 

Ja maar, verandering in mindset doet wonderen

Ik merkte bijvoorbeeld dat ik heel gelukkig werd van woningen waar planten stonden maar zei altijd dat dit niks voor mij was. Tips die ik kreeg wuifde ik weg met woorden als “ja maar dat is niks voor mij, ik kan geen plant levend houden.” Inmiddels zijn we enkele jaren verder en heb ik meer dan 20 planten in huis sinds we hier wonen (ruim 4 jaar). Als ik mezelf was blijven voorhouden dat ik dit niet kon en die gedachten niet had omgebogen dan was er nu nog geen plant in huis geweest.
 
Zo zonde! Want ik voelde steeds zo sterk dat ik er gelukkig van werd maar was klaar met die mindset en besloot er een verandering in aan te brengen. Gewoon door die gedachten te doorbreken. Want als ik mezelf wijs bleef maken dat ik dit niet kon dan is dat waar ik in ga geloven, zo werkt dat nu eenmaal in dat koppie van ons.
 
De afgelopen dagen spreek ik veel vrouwen over de spanning maar ook het enthousiasme dat ze voelen over o.a. de live mini hsp retreat. Ze geven aan dat ze er graag bij zouden willen zijn en als ik vraag wat ze dan tegenhoudt dan komen er bezwaren als “Ja maar ik heb er nu echt het geld niet voor.” of “Ja maar mijn man ziet me aankomen dat ik hier voor mezelf in wil investeren.” Maar ook “ik had hier zo graag bij willen zijn maar ik weet gewoon niet hoe ik dit geregeld krijg.”

Denken in ja maar is lekker veilig

 
Door te blijven denken in ja maar is het lekker veilig, je kan jezelf klein houden en het voelt als voldoende tegenargument. Wat nou als je die ja maar skipt en denkt in wat als?
 
  • Wat als je (tijdelijk) ergens anders op bespaard en je er wel bij kan zijn?
  • Wat als je om hulp vraagt en je partner of een oppas, oma/opa, zus of ouder van vriendinnetje om hulp vraagt zodat je wel naar de live dag kan komen (waar je stiekem echt zo naar verlangd)
  • Wat als je nu eens begint met een plant en je goed laat informeren hierover?
  • Wat als je mij nu eens een berichtje stuurt en je twijfels en vragen deelt zodat we samen kunnen kijken of we deze twijfels en vragen weg kunnen nemen?
 
De afgelopen maanden neem ik jullie steeds weer mee in mijn eigen proces en dit is er een van. Sinds ik denk (en vooral durft te denken) in mogelijkheden is er zoveel meer mogelijk dan toen ik vastzat in een mindset die me niet verder bracht. De mooiste dingen komen op mijn pad en ontstaan simpelweg omdat ik ervoor open sta. Ja maar komt in mijn woordenboek steeds minder vaak voor (helemaal weg zal hij ook bij mij vast niet gaan).

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen komen voor bij volwassenen en kinderen. Veel volwassenen hsp-ers vinden het lastig om eigen emoties te onderscheiden van die van hun omgeving terwijl kinderen vaak nog erg worstelen met hun eigen intense emoties.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin