Home » Tips » Hoogsensitieve vrouw » Hoe geef ik mijn grens aan bij mijn kind?
grens aangeven richting je kind

Hoe geef ik mijn grens aan bij mijn kind?

door | 26 feb, 2021 | Hoogsensitieve vrouw

‘Ze is echt heel lief, leuk en ik hou echt van haar. Maar soms kan ik haar echt even niet meer om me heen hebben.’

Dit zijn de woorden van een moeder tijdens een sessie. Ze schiet vol als ze deze woorden uitspreekt. Want je moet natuurlijk wel een slechte moeder zijn om dit te ervaren. En het uitspreken ervan doet pijn. Het roept emoties op die ze zo lang weggestopt heeft. Ik vraag haar naar de emoties die ze voelt nu ze dit uitgesproken heeft. ‘Schaamte, teleurstelling, verdriet en misschien nog wel het sterkst het gevoel te falen als moeder.’

Het raakt me om de moeder tegenover mij zo van slag te zien over iets wat ze ervaart, wat ze al zo lang meedraagt en nooit uitgesproken heeft. En weet ik zeker dat er meer moeders zijn die dit gevoel hetzelfde ervaren. Waarschijnlijk doen deze moeders hetzelfde; ze houden hun mond en spreken dit niet uit. Hierdoor voelen alle moeders die datzelfde gevoel hebben zich eenzaam, beschaamd en slecht. Ze moesten eens weten met hoeveel ze eigenlijk zijn.

Je bent geen slechte moeder als je je grens gaat aangeven

Er zijn tig redenen te bedenken waarom jij dit gevoel op dat moment zo ervaart. Ik noem er hieronder een aantal

 • je bent moe na een lange dag werken waar veel van je gevraagd werd
 • je kind is de hele dag al niet te activeren en lijkt alleen maar zich te kunnen vermaken als jij haar bezig houdt. Aan het eind van de dag is je energie nul
 • je hebt hoofdpijn en kan minder hebben
 • je zit al een aantal dagen niet lekker in je vel maar kan de zere plek niet vinden
 • je hebt vervelend nieuws gehad en vind de ruimte niet om het te verwerken
 • een opmerking van een collega, vriendin of je partner heeft je geraakt
 • je zit tegen overprikkeling aan en ervaart iedere extra prikkel als te veel

Je bent moeder maar ook gewoon een vrouw die haar eigen worstelingen en emoties heeft. Je bent ook gewoon een mens die niet eindeloos hoog in haar energie kan zitten en fouten mag maken. Je hebt net als ieder ander persoon gevoelens en emoties die je niet uit hoeft te schakelen.

Dat jij op een bepaald moment je dochter even niet meer om je heen kan hebben is normaal, veel normaler dan je denkt. Zeker als je zelf de eigenschap hoogsensitief bezit kan je dit gevoel sterker hebben. En daarnaast kan het je ook heftiger raken. Want je wil het allemaal goed doen, je legt de lat voor jezelf hoog en je wil elke seconde van de dag die leuke moeder zijn…

Maar lieve mama, lieve vrouw aan de andere kant van dit scherm. Je mag ook een keer je dag niet hebben en even op de uit knop duwen. Je omgeving en zeker je kind zal dit begrijpen. Misschien is ze nog (te) jong en begrijpt ze het niet meteen maar samen kunnen jullie hier een leerproces van maken.

Jij bent het voorbeeld voor je kind

We vinden het belangrijk dat ons kind zich weet te uiten. Dat het kan aangeven hoe het zich voelt en wat het wel en niet als prettig ervaart. We willen dat ons kind zich staande kan houden in de maatschappij en voor zichzelf durft op te komen. Maar waarom geven we als ouders dan zo vaak een ander voorbeeld?

 • Hoe vaak ga jij door terwijl je iets niet fijn vindt?
 • Hoe vaak zeg jij stop in je hoofd maar niet hardop?
 • Je hoort je lijf roepen dat het genoeg is maar je gaat door
 • Je zegt dat het goed gaat maar dat gaat het niet
 • Hoe regelmatig loop jij op je tenen met dat laatste beetje energie?
 • Je wil wat anders dan je zegt
 • En natuurlijk zet je jezelf op de laatste plaats zolang de ander maar tevreden is.

Kinderen spiegelen jou, jij bent het voorbeeld voor je kind. Begin dus met jezelf. Meteen NU.
Jij gaat vanaf vandaag aangeven hoe jij je voelt, je grens bewaken en geen ja zeggen als je nee bedoelt. Lukt het je niet om dit voor jezelf te doen? Doe het dan voor je kind.

Grens aangeven bij je kind, hoe doe je dat?

Ben jij moe na een lange dag werken maar je kind staat erop om nog een spelletje voor het slapen gaan te doen. Geef dan aan dat je moe bent. Zeg het dat jullie morgen (je vrije dag) een spelletje samen doen.

Wil je kind langer in de speeltuin blijven dan afgesproken? Ga voor jezelf na hoe dit voor jou voelt. Zit je eigenlijk best lekker in het zonnetje dan blijf je nog even. Maar merk je dat je op hete kolen zit omdat er thuis nog veel moet gebeuren. Geef je kind dan nog 5 minuten om te schakelen maar ga daarna naar huis. Benoem ook tegen je kind waarom jullie naar huis moeten.

Heb je vanmorgen aan je dochter beloofd dat jullie vanmiddag samen een puzzel zouden maken maar voel je knallende hoofdpijn opkomen? Geef aan je kind aan dat je hoofdpijn hebt en jullie daarom allebei even iets voor jullie zelf gaan doen. Leg haar uit dat als jij even rust hebt de hoofdpijn misschien weg gaat en spreek met haar af dat jullie een ander moment echt de puzzel gaan maken. Hou je hier ook aan ;).

Natuurlijk zorgt dit voor teleurstelling bij je kind maar je kind mag ook leren dat dingen soms anders gaan en leert ontzettend veel van een moeder die haar eigen grenzen bewaakt, zichzelf oplaad tijd gunt wanneer dit nodig is en eerlijk is over haar emoties. Jij mag je grens aangeven aan je kind.

Merk jij dat dit gevoel voor je kind er de laatste tijd wel heel erg vaak is of heb je vaak het gevoel uit balans te zijn? Denk dan eens na over mijn Training leven met hoogsensitief zijn op een manier die bij jou past. waar je aan de slag gaat met je hoogsensitieve jij en mijn begeleiding 9 maanden vanaf de zijlijn erbij krijgt. 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen komen voor bij volwassenen en kinderen. Veel volwassenen hsp-ers vinden het lastig om eigen emoties te onderscheiden van die van hun omgeving terwijl kinderen vaak nog erg worstelen met hun eigen intense emoties.

Lees meer
De meest gemaakte denkfouten over hoogsensitieve personen.

De meest gemaakte denkfouten over hoogsensitieve personen.

Feit is dat wanneer je niet lekker in je vel zit of uit balans bent je energieniveau een van de eerste dingen is dat van slag raakt. Als hoogsensitief persoon heb je meer hersteltijd nodig en hier past voldoende rust en slaap ook bij. Door voldoende van beide te nemen zorg je ervoor dat je energieniveau in balans blijft.

Lees meer
Hoogsensitief en herfst

Hoogsensitief en herfst

Hoogsensitief zijn brengt ieder seizoen weer nieuwe prikkels met zich mee. Omdat mijn artikel met tips over hoogsensitief in de lente veel gelezen is heb ik vandaag voor jou ook enkele tips om de overgang tussen zomer en herfst aangenamer te maken en je bewust te maken van kleine eenvoudige stappen die je kan toevoegen om prikkels ook in de herfst de baas te zijn.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin