Wat zijn prikkels?

Prikkels zijn stukjes informatie die via de zintuigen ons lichaam binnenkomen en worden waargenomen door neuronen die ze omzetten naar een signaal dat naar ons hersenen door gaat. Je kunt prikkels ruiken, voelen, proeven, zien en horen. Externe prikkels komen ons lichaam dus binnen via ogen, oren, neus, smaak en aanraking/tast. Veel van deze externe prikkels heb je vaak niet zelf in de hand. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • muziek
  • het felle zonlicht
  • de warmte van de zon op je huid
  • een poepluier
  • een vers gebakken appeltaart
  • rookmelder

Interne prikkels zijn gedachten, gevoelens of emoties. Dit zijn dus prikkels die in jouw lichaam spelen. Een groot deel van deze interne prikkels heb je zelf in de hand en bepaald hoe jij je voelt.

Je lichaam bepaald of een prikkel je hersenen moet bereiken of niet. Bij een minder belangrijke prikkel zorgt het lichaam ervoor dat die prikkel voor het bereiken van je hersenen wordt afgevoerd zodat jij je niet of laag bewust bent van deze prikkel. Bij hoogsensitieve personen gaat er in die verwerking iets mis waardoor een hoogsensitief persoon meer prikkels te verwerken heeft.

Een hoogsensitief persoon heeft zo’n 35 prikkels per seconde te verwerken waar een niet hoogsensitief persoon er maar 2 – 5 te verwerken heeft.

De prikkelverwerking bij hoogsensitieve en hooggevoelige personen verloopt dus anders.

 

Artikelen over Prikkelverwerking

Emoties

Emoties zijn interne prikkels die ontstaan vanuit een reactie van de hersenen op een prikkel. Emotie oproepen Een emotie kan o.a. worden opgeroepen door: externe gebeurtenissen eigen gedachten een fantasie bepaalde stemming Er zijn enkele basis emoties waaronder je...