Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Stemmingswisselingen en hsp
stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen en hsp

door | 12 nov, 2021 | Hoogsensitief algemeen, Hoogsensitief kind opvoeden, Hoogsensitieve vrouw

Stemmingswisselingen en hsp

Moodswings, ook wel stemmingswisselingen genoemd is iets waar veel hoogsensitieve personen tegenaan lopen. Of dit nu is voor jezelf als hsp of voor het hoogsensitieve kind dat varieert nogal. Maar feit blijft dat stemmingswisselingen bij hsp vaak een dingetje is. Niet alleen prikkels maar ook emoties zijn bij hoogsensitieve personen sterker aanwezig. Dat niet alleen, deze emoties worden ook heftiger ervaren waardoor een hsp heel enthousiast en vrolijk kan zijn maar ook intens veel boosheid of verdrietig kan ervaren. Om het nog lastiger te maken kunnen deze emoties zich kort na elkaar of zelfs door elkaar afspelen. 

Stemmingswisselingen komen voor bij volwassenen en kinderen. Veel volwassenen hsp-ers vinden het lastig om eigen emoties te onderscheiden van die van hun omgeving terwijl kinderen vaak nog erg worstelen met hun eigen intense emoties. 

 

Hoe omgaan met Stemmingswisselingen bij mijzelf als hsp

Hoe je als volwassenen hsp om kan gaan met stemmingswisselingen is lastig in het algemeen te adviseren. Dit omdat deze wisselingen in stemming vaak persoonlijk zijn waarbij energie, prikkels en emoties door elkaar een grote rol spelen. Zijn de emoties van jezelf of van een ander die deze stemmingswisselingen veroorzaken? 

In mijn praktijk begeleid ik vrouwen in het uitzoeken wat de trigger is van deze stemmingswisselingen en de uiting hiervan. Samen bekijken we in welke situaties dit ontstaat of het er mag zijn en hoe erop gereageerd wordt. Dit kun je zelf ook nagaan om het plaatje voor jezelf duidelijker te maken. 

 

Clowntje huilt, clowntje lacht

Veel ouders beschrijven hun hoogsensitief kind tijdens die bekende stemmingswisselingen als clowntje huilt, clowntje lacht. Dit omdat deze emoties bij kinderen binnen enkele seconden om kan slaan van heel blij naar dikke tranen en groot verdriet. 

Voor kinderen, en zeker kinderen onder de 8 jaar, zijn emoties vaak nog onverwachts en onbekend. Ze ontstaan spontaan en het benoemen van dat wat ze voelen is moeilijk. 

Veel ouders vinden het dan ook aanvoelen als onverwachte omslag en zien stemmingswisselingen bij hun hoogsensitief kind als een lastig iets. Zeker wanneer dit buiten de deur gebeurt willen ze vaak zo snel mogelijk deze uiting van emoties onderdrukken. Hoe vaak hoor je een ouder tegen een kind zeggen dat het rustig moet doen wanneer het boos is, de tranen moet drogen wanneer het verdrietig is of niet bang hoeft te zijn? 

 

Tips voor het omgaan met Stemmingswisselingen bij een kind

  • Zorg voor voldoende nachtrust. Een kind dat vermoeid is of laag in energie zit heeft sneller te maken met schommelingen in stemming. 
  • Voorkom drukte. Wederom iets waar je kind veel moet schakelen en veel prikkels te verwerken krijgt. Iets waardoor je kind emoties door elkaar kan ervaren, de kans op schommelingen in stemming en emoties is hierdoor groter. 
  • Maak emoties bespreekbaar. Leer je kind van kleins af aan wat de basisemoties zijn (bang, boos, blij, bedroefd) en dat deze geuit mogen worden. Ben je ervan bewust dat je zelf een grote voorbeeldrol hierin hebt. 

Stemmingswisselingen voorkomen

  • NIET DOEN: Emoties zo snel mogelijk sussen (ik benoemde het eerder al even) gaat bijna als vanzelf, dit is ons met de paplepel ingegoten dus gaat bijna op de automatische piloot terwijl je stemmingswisselingen juist kan voorkomen door emoties er simpelweg te laten zijn. Hierdoor voorkom je een innerlijk conflict.
  • Stemmingswisselingen bij hsp ontstaan vaak als het simpelweg even te veel wordt. Wanneer prikkels hoog oplopen sta je op scherp en kunnen emoties elkaar snel afwisselen. Je raakt als het ware in een emotionele rollercoaster. Dit kun je voorkomen door emoties bespreekbaar te maken en vooral niet weg te willen stoppen maar ook een juist balans in prikkels is hierin van belang.
  • Heb je vaak last van stemmingswisselingen dan is het slim om eens naar je vitamine innamen te kijken bij bijvoorbeeld een mesoloog. Calcium en vitamine d kunnen hierin namelijk een rol spelen. Maar ook je hormonen spelen hierbij regelmatig een rol.
  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Stemmingswisselingen bij hsp komt vaak voor wanneer je te veel druk en stress ervaart en te weinig ontspanningsmomenten pakt. Simpelweg een wandeling maken kan al een positief effect hebben.
  • Focus. Doe een ding met al je aandacht en neem niet te veel hooi op je vork waardoor je veel moet schakelen. Door je te focussen op een onderwerp of activiteit voorkom je schommelingen door het steeds moeten schakelen. 

Blijven die stemmingswisselingen je steeds weer overvallen en voel je de behoeften je verhaal met mij te delen? Plan dan hier een gratis inzichtsessie in en ontvang tijdens het gesprek een tip waar je direct mee aan de slag kan. 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Huilen bij overprikkeling

Huilen bij overprikkeling

‘Mama, ik moet soms huilen maar dan weet ik niet waarom.’

Vorige week sprak mijn dochter (8) bovenstaande zin naar mij uit. Het was een half uur nadat we haar naar bed gebracht hadden toen ze mij bij d’r riep. Meestal slapen ze hier heel vlot, maar soms dan wil het slapen maar niet lukken omdat iets in hun hoofd ze bezig blijft houden.

Lees meer
Hooggevoelig of hooggevoelig met sterke wil

Hooggevoelig of hooggevoelig met sterke wil

Tijdens het Webinar over hooggevoelig kind in het gezin die ik regelmatig aan ouders en andere opvoeders geef is het een van de vragen die ik aan de deelnemers voorleg. Want hoeveel makkelijker is het om je kind op te voeden wanneer je weet óf het kind hooggevoelig is en zo ja, welke variant.

Ik wil eerst vooropstellen dat ik absoluut niet van het in hokjes plaatsen ben. Maar ik ben wel van mening dat wanneer je weet of je kind (hoog)gevoelig is, en wanneer het kind dit is je de vorm van deze hooggevoeligheid weet, het een stuk makkelijker opvoeden kan zijn.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin