Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Spanning bij mijn kind
spanning bij mijn kind

Spanning bij mijn kind

door | 12 jun, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

“Ik wil gaan mama.”

 

Ik zit voor de tweede avond op rij op de rand van het bed van mijn negenjarige dochter. De spanning bij mijn kind loopt namelijk op. 

 

Over twee nachten gaat ze voor het eerst alleen, zonder haar tweelingzusje, logeren bij een vriendinnetje. Samen hebben ze er vorig jaar zomer al eens geslapen dus helemaal nieuw is het niet meer. 

 

Spanning en hoogsensitief kind

 

Mijn dochter vindt het erg lastig om te gaan met nieuwe dingen of dingen die anders verlopen. Dit veroorzaakt een bepaald soort spanning waar ze niet mee om kan gaan. Ze raakt als het ware in een innerlijk conflict met zichzelf. 

 

Ze wil namelijk wel heel graag gaan en dat maakt de spanning bij mijn lief kind zo lastig. 

 

Ze heeft de gave (een typisch hsp trekje trouwens) om dingen groter te maken in haar hoofd. Hierdoor ontstaan er piekergedachten en ontstaat er onnodig spanning. Het vervelende voor haar en ook voor ons, is dat dit altijd pas ontstaat op bed. Wanneer ze alleen op haar kamertje is en tot rust komt. 

 

Een kijkje in mijn kind haar piekergedachten

– wat als het er niet leuk is? 

– wat als ik niet kan slapen omdat ik jou zo mis. 

– slaapt vriendinnetje ook in alleen een onderbroek of pyjama? 

– gaan we net als thuis een film kijken? 

 

En zo draait het lieve koppie van mijn kind overuren en loopt de spanning op. Uit ervaring weten we inmiddels dat dit voornamelijk spanning vooraf is. Wanneer het moment er is, ik uit beeld ben (afscheid nemen is wel heel lastig dan) en ze in een bepaalde flow komt is het prima.

 

Zo ook vorige week bij een kinderfeestje. Een feestje van 11.00-19.00uur. Super tof! Ze had ook echt zin in de activiteiten die er op de planning stonden maar ze vond het te lang zonder mij. Toen ze thuis kwam zat ze vol enthousiaste verhalen. 

 

Thuis houden is geen optie.

 

Haar thuis houden is geen optie. Ik denk trouwens ook niet dat een kind thuis houden de juiste optie. Zelf zegt ze ook altijd dat ze wil gaan. Het is alleen de dagen vooraf dat stomme innerlijke conflict dat ze ervaart en haar wakker houdt. 

Wat voor haar werkt is de symbolische verbinding die we door middel van een hartje op onze pols creëren. Ze kan haar vinger op het hartje leggen als ze mij mist of even iets kwijt wil. Dit idee geeft haar rust. 

Even terug naar haar bedrand waar de spanning bij mijn kind nog altijd te veel is. Ze kan niet slapen en ik heb inmiddels al twee keer een poging gedaan om naar beneden te gaan maar ze is er duidelijk nog niet klaar voor. 

 

Ik vraag haar wat ze dan zo spannend vindt en vertel haar dat ze meestal dingen in haar hoofd heel spannend maakt door er grote gedachten van te maken. We spreken af dat ze de gedachten die ze heeft in een luchtballon stopt en wegblaast. Daarbij kan ze zeggen dat ze die gedachten nu niet wil hebben omdat ze fijn wil slapen. Daarna gaat ze aan een leuke gedachten denken van het kinderfeestje, logeerpartijtje of gewoon een andere situatie waar ze heel fijne gedachten aan heeft.  We geven elkaar nog een heel dikke knuffel en ik ga naar beneden. 

Dit lijkt te werken want ze valt al direct in slaap.

 

Herken jij spanning bij je kind?

 

Ik geef je hieronder een aantal tips om je kind hierin te begeleiden. 

 

  1. Wuif de spanning niet weg. Je kind ervaart deze spanning en door het weg te wuiven geef je richting je kind aan dat deze spanning er niet mag zijn of dat je haar gedachten onzin vindt. Dat wil je beide natuurlijk niet bereiken.
  2. Stel vragen aan je kind om het te laten praten. Door met jou te praten over wat het voelt en welke gedachten haar bezig houden lukt het vaak om uit het hoofd te komen en door samen met je kind te praten zal het alles beter een plek kunnen geven.
  3. Bedenk samen wat een fijne oplossing kan zijn, lukt het je kind niet om zich hiervoor open te stellen geef dan aan dat je kind nu tegen de gedachten mag gaan zeggen dat het wil slapen en jullie er morgen samen over verder kletsen. 
  4. Een ontspannende massage kan helpen je kind beter te laten slapen.

Een fijne oefening om bij je kind in te zetten in dit soort situaties is onderstaande oefening van Roos Dekkers (kinesioloog).

 

IN DE KNOOP:  Kruis je armen, leg de handpalmen tegen elkaar en trek je armen naar jezelf toe • Kruis je voeten • Doe je tong tegen je gehemelte en hou hem daar. • Adem een aantal keer diep in en uit (ongeveer 1 minuut). UIT DE KNOOP: Leg je vingertoppen tegen elkaar • Zet je voeten naast elkaar • Adem op dezelfde manier (ongeveer 1 minuut) Deze oefening geeft rust en balans in je lijf. Het helpt (emotionele) stress weg te halen. Deze tip kun je eenvoudig even doen in bed voor het slapen gaan

Ontvang je graag Meer tips over slapen bij hoogsensitieve kinderen? Dan is mijn artikel over hoogsensitieve kinderen en slaapproblemen een aanrader. 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hoogsensitieve baby? Mijn tips.

Hoogsensitieve baby? Mijn tips.

Zeer vaak kloppen moeders bij mij aan omdat ze het vermoedden hebben dat hun baby hoogsensitief is. Ze vinden dat het wel erg snel schrikt bij geluiden, merken dat hun baby na een drukke dag lastig in slaap valt en/of merken dat hun kind onrustig is in drukkere omgevingen.

Lees meer
Hoogsensitief kind en vakantieritme

Hoogsensitief kind en vakantieritme

Zelf zijn wij met de zomervakantie altijd thuis. De drukte op een vakantiepark, de warmte in een huisje en het langdurig van huis zijn is niet helemaal ons ding. Daarom kiezen wij er sinds een jaar of drie bewust voor om in de meivakantie en ergens in het najaar een aantal dagen met de meiden op vakantie te gaan en blijven we in de zomervakantie lekker thuis.  Toch heeft ook het vakantieritme thuis met een hoogsensitief kind een aantal worstelingen waar je als ouder met een hoogsensitief kind tegenaan kan lopen. Daar zijn wij de afgelopen jaren natuurlijk ook achter gekomen maar hebben wij onze weg inmiddels in gevonden. Daarom deel ik hieronder mijn tips met jou.

Lees meer
Kerst met een hoogsensitief kind

Kerst met een hoogsensitief kind

Het is de laatste dag voor de kerstvakantie en ik merk al de hele dag een jubelstemming bij mijzelf. Een vakantie is heerlijk maar feit blijft dat de meeste hoogsensitieve kinderen het gewoon goed doen op ritme en structuur. Daarom vandaag wat tips om de kerst periode met een hoogsensitief kind leuk te houden.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin