Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » slapen en een hooggevoelig kind, hoe ga je hiermee om.
slapen en een hooggevoelig kind

slapen en een hooggevoelig kind, hoe ga je hiermee om.

door | 4 mei, 2018 | Hoogsensitief kind opvoeden

Vakantie met een hooggevoelig kind

We brengen een weekje op de camping door.
Altijd leuk! Onze meiden kunnen er ontzettend van genieten. Ze spelen de hele dag buiten en raken geen schermpjes aan. Dat is natuurlijk heel fijn en dit juichen wij alleen maar toe. 

Ze fietsen rondjes, spelen in hun geheime hut (die helemaal niet zo geheim is als je zou denken met die benaming) we bezoeken de speeltuin, ze steppen de camping over of ze kleuren en tekenen wat voor de tent. Natuurlijk is er af en toe ook tijd om gezellig met z’n allen een spelletje te spelen. Want spelletjes… daar houden wij van!

We hebben een seizoenplek. Voor ons een bewuste keus. Beide meiden zijn (hoog)gevoelig en wanneer wij een weekendje weg gaan of een uitstapje gepland hebben speelt er bij onze dames spanning op. Spanning voor het onbekende, spanning voor het ergens anders slapen. Want slapen en een hooggevoelig kind zijn dat is nog wel een dingetje.

We hebben nu voor het 3e jaar een seizoenplek en merken dat dit voor onze meiden goed werkt. Ze weten waar we naar toe gaan, ze weten waar ze slapen en wat ze verder kunnen verwachten. Het geeft ze rust.

Probleem met slapen bij hooggevoelige kinderen

Het slapen is de eerste nacht altijd een dingetje. Het inslapen duurt lang. Andere (en hardere) geluiden, ander bed, samen in één ruimte slapen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Logisch dus ook wel als ik het zo bekijk. We stellen ons hier dan ook altijd op in. De tweede dag gaat het vaak al beter, ze slapen sneller in.

Toch blijf ik me verbazen over de bedtijden van andere kinderen hier op de camping. Ik zie kinderen die rustig tot 22.00 buiten spelen. En ik zie heel (of ja, vooral hoor ik ze) jonge kinderen die om 20.30 nog op zijn. Ik vraag me dan altijd weer af HOE? Hoe doen die kinderen (of moet ik zeggen ouders?) dat toch?

Onze meiden gaan altijd tussen 18.30 en 19.00 naar bed. ALTIJD! Ook in vakanties, ook tijdens feestjes, ook als we een dagje weg zijn geweest. Echt altijd. Ik moet bekennen dat het de laatste tijd, ze zijn nu 6, verschuift naar 18.45 tot 19.15 uur en hier op de camping halen we door de avond show 19.30 uur soms. Maar dan is de koek echt op. De avondshow moeten we ook echt niet iedere avond doen. Zeker op schooldagen halen ze 19.30 niet.

Slapen en een hooggevoelig kind: altijd hetzelfde slaapritme, ook in vakanties

We houden ze nooit langer op. Dat willen ze zelf ook niet. Zeker wanneer het een dag was met veel indrukken, veel prikkels vragen ze er zelf om. Doen ze dit niet dan merken wij snel genoeg dat het tijd is om naar boven te gaan. Ze worden huilerig, mopperig en hangerig. Een van de twee trekt dan vaak zelfs echt wit weg. Ze slapen de volgende dag tot 7.00 uur. Dan zijn ze zelf wakker, we hoeven ze nooit wakker te maken. Wanneer ze rond 19.30 naar bed zijn gegaan is het aan een van de twee tijdens het middaguur al te merken. Ze is witjes, stil en gaapt veel. Ze komt minder tot spelen. Echt moe.

Vandaar dus dat ik me keer op keer weer afvraag hoe andere kinderen dit toch vol kunnen houden. Natuurlijk komt dit deels door hun gevoelige eigenschap. Maar zou het daar volledig door komen? Of zou een kind kunnen leren om lang op te blijven? Tegelijk denk ik waarom zou je dit een kind willen leren?

Heb jij een hooggevoelig kind en komt mijn verhaal je bekend voor? Ik heb een aantal vakantie slaap tips voor je op een rijtje gezet.

Slapen en een hooggevoelig kind: mijn tips: 

Blijf in eigen ritme
Vaak hebben we de neiging om tijdens onze vakantie de vakantiemodus aan te zetten. Dat is natuurlijk dik verdiend en hartstikke lekker. Alles rustig aan doen niks moet niksen mag 😉. We eten later en de kinderen spelen langer door. Met als gevolg dat ze er ook later inliggen. Kinderen, maar zeker hooggevoelige kinderen, hebben ritme nodig. Ze veren prima mee met een ander ritme, maar dit komt ze vaak niet ten goede. Voor kinderen met deze gevoelige eigenschap is het aanhouden van het eigenritme heel belangrijk, dit zorgt voor herkenning, balans en houvast. Natuurlijk hoef je niet het hele dagritme hetzelfde te houden probeer echter wel de eetmomenten en de bedtijd hetzelfde aan te houden.

Nieuwe omgeving, nieuwe prikkels
Een nieuwe omgeving brengt prikkels met zich mee. Nieuwe prikkels, andere prikkels.
De geluiden die je hoort zijn anders, je ruikt andere dingen, het bed en het beddengoed zijn anders. Bij een vakantie naar het buitenland is het eten en de temperatuur ook anders. Voor hooggevoelige personen zijn dit allemaal extra prikkels die verwerkt moeten worden. Deze verwerking kost energie.

Herkenning van thuis
Omdat er al erg veel anders verloopt is het voor een kind prettig wanneer zoveel mogelijk het eigen ritme van thuis aangehouden wordt, ook wat betreft het bed ritueel. Doen jullie altijd een knuffelmomentje of lezen jullie samen een verhaaltje? Zorg dan dat dit nu ook gebeurt. Dit geeft houvast en herkenning wat ervoor kan zorgen dat het inslapen makkelijker verloopt.

Bespreek de dag
Veel (hooggevoelige) kinderen gaan op bed, wanneer ze helemaal alleen zijn, liggen denken. Ze overdenken bijvoorbeeld de dag. Hierbij draait hun hoofd overuren waardoor ze de slaap maar lastig kunnen pakken. Het is, zeker op een drukke dag, dan ook aan te raden om de dag door te nemen. Creëer een moment, bijvoorbeeld tijdens het avondeten, waar je met je kind bekijkt wat er leuk was aan deze dag, waren er ook minder leuke dingen? Wat vond hij/zij het allerleukste van vandaag? Door dit soort dingen samen met het kind te bespreken kan het kind het een plekje geven en afsluiten. Hierdoor zal het hoofd in bed minder overuren draaien en is de kans groot dat het sneller in slaap valt.

Wijk niet af van de regels thuis
Ik adviseer om de regels van thuis zoveel mogelijk aan te houden. Mag het thuis niet meer uit bed komen? Laat dit op vakantie dan ook zo. Hebben jullie de afspraak dat het nog 10 minuten mag lezen voordat de lamp uitgaat? Doe dit (ook al is het al later) dan nu ook. Deze kleine regeltjes zijn voor een kind houvast punten. Voor jou lijken ze (even) niet zo belangrijk, voor het kind is dit wel belangrijk.

Slapen en een hooggevoelig kind: als het even kan bereid voor!
Als het mogelijk is kan een kind er erg veel aan hebben wanneer je het voor kan bereiden op de slaapplek. Heb je foto’s van het vakantiepark, de ruimte waar jullie doorbrengen, de omgeving? Dit van te voren met het kind bespreken kan zorgen voor rust in het hoofd van je kind. Zeker doen dus!

Wil jij het slaapritme/slaappatroon van je kind écht aanpakken? In de training vind jouw weg in de opvoeding van een hoogsensitief kind zit een module over slapen inclusief een heel toffe masterclass van een slaapcoach. 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hoogsensitieve kinderen hebben veel plezier… op school

Hoogsensitieve kinderen hebben veel plezier… op school

Sinds hun hoogsensitief kind op school zit zien ze dat het kind niet zichzelf is en hebben ze steeds vaker te maken met een emotionele uitbarsting van woede of tranen bij hun kind. Dit is meestal aan het eind van de dag maar soms al direct uit school. Niet vreemd dat deze ouders dit koppelen aan school, toch is school meestal niet de hoofdoorzaak.

Lees meer
Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind.

Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind.

Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind is vaak toch net even anders. Daar was ik me vooraf al heel bewust van. Daarom kozen wij voor 4 dagen toegang tot het park. We hadden vernomen dat de weekenden druk waren dus besloten vooral de donderdag en vrijdag veel te ondernemen.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin