Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Sinterklaas en hoogsensitief kind
sinterklaas en hoogsensitief kind

Sinterklaas en hoogsensitief kind

door | 21 okt, 2020 | Hoogsensitief kind opvoeden

BeperkDe Sinterklaas periode zorgt bij veel kinderen voor spanning. Vorig jaar schreef ik al in september een blog over sinterklaas spanning bij onze dochters. Sinterklaas en een hoogsensitief kind brengt vaak spanning met zich mee Hoe komt dit en wat kun je er als ouder aan doen

Sinterklaas is spannend

De komst van Sinterklaas met zijn pieten is altijd groot feest. Waar vroeger de pepernoten begin november in de schappen kwamen liggen ze er tegenwoordig al in september. Ook de speelgoedboeken vallen in september al op de deurmat. Kinderen vinden het nog lastig om tijdsduur (of afstand) in te schatten. Dus wanneer ze het Sinterklaas lekkers en de speelgoedboeken zien komt Sinterklaas er bijna aan.

Lekkers, gezelligheid en cadeautjes. Welk kind wil dat nou niet? Maar toch brengt deze periode ook veel onrust en spanning met zich mee. Daarom is Sinterklaas en een hoogsensitief kind vaak geen fijne combinatie.

Hoogsensitief kind en spanning

Een hoogsensitief kind vindt het lastig om met veranderingen om te gaan. Daarnaast vinden ze het vaak ook prettig als ze weten hoe dingen verlopen. Ze doen het gewoon wat minder goed op spanning. En eerlijk is eerlijk, de sinterklaastijd is best spannend.

 • Een verlanglijstje maken en afwachten welk cadeautje je gaat krijgen.
 • De pieten die zo vrolijk dansen en gek doen zijn heel leuk maar vaak ook spannend
 • Sinterklaas of piet die onverwachts aankloppen
 • Drukte met familie of de intocht
 • De spanning van het zetten van de schoen

Een van onze dochters had vorig jaar al vanaf september last van de Sinterklaas spanning. Een korter lontje, snel huilen, onrustig slapen en dromen maar ook later in slaap vallen, veiligheid opzoeken en onrust merkte ik bij haar. Dat was het moment dat mijn man en ik besloten dat we het de meiden na deze Sinterklaas gingen vertellen. De meiden waren toen 7 jaar.

Het is nu eind oktober er heerst bij ons huis nog een fijne rust. Toen de boeken op de deurmat vielen hebben de meiden een verlanglijstje gemaakt. Ze hebben hem aan mij gegeven en daarna niet meer naar alles rondom Sinterklaas om gekeken. Af en toe kletsen we er even over. Afgelopen week vroeg ik aan ze of ze nog wel de schoen willen zetten. Het antwoord was nee. Daar ben ik blij om, want ik merkte dat vooral het schoen zetten (en de spanning of er de dag daarna iets in de schoen zou zitten) haar veel onrust bezorgde.

Sinterklaas en een hoogsensitief kind, mijn tips

 1. Doseer het zetten van de schoen tot maximaal twee keer per week. Op internet zijn veel schoen zet kalenders te vinden. Plak een sticker bij de dag dat de schoen gezet mag worden zo weet je kind waar het aan toe is. Dit zorgt voor meer rust in het hoofdje van je kind omdat het weet waar het aan toe is.
 2. Beperk grotere Sinterklaasfeestjes. Wij haalde Sinterklaas in op de dag van aankomst en vierde 1x met mijn familie sinterklaas. Dat was het.
 3. Ben zo eerlijk en duidelijk mogelijk over Sinterklaas. Merk je dat het sinterklaasfeest voor grote spanning zorgt bij je kind? Overweeg dan om je kind te vertellen over het grote geheim. Je hoeft hierbij niet direct alles te vertellen maar geef bijvoorbeeld aan dat er niemand echt binnenkomt, dat de pieten hier trucjes voor hebben. Zeg je kind ook nooit dat zwarte piet meeluistert of het lief is etc. Dit zorgt bij je gevoelig kind voor veel spanning.
 4. Zorg voor voldoende afleiding en rustmomenten. Je kind heeft het nodig om te kunnen ontspannen in een tijd met veel spanning en prikkels. Door bijvoorbeeld even samen een boekje te lezen of na afloop even te douchen kan je kind de prikkels doseren.
 5. Plan de agenda niet te vol in de periode dat Sinterklaas in ons land is. Door de dagen rondom Sinterklaas activiteiten rustig te houden kan je kind bijkomen en ontspannen waardoor het een moment met meer prikkels beter kan verwerken Doseren is bij een gevoelig kind echt de sleutel!
 6. Volg je kind. Observeren kun je leren. Door goed te kijken naar de signalen die je kind afgeeft kun je overprikkeling en spanning herkennen. Het is zo fijn wanneer je hier als ouder op in kunt spelen. Voor je kind is het lastig om emoties/overprikkeling en gevoelens te koppelen aan de situatie of spanning die het ervaart. Wanneer je als ouder je kind hierbij kan helpen is dit zo waardevol voor de toekomst van je kind.

Na de Sinterklaas periode volgt de kerst periode. De decembermaand is voor veel hoogsensitieve kinderen een intense tijd. 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Spanning bij mijn kind

Spanning bij mijn kind

Ik zit voor de tweede avond op rij op de rand van het bed van mijn negenjarige dochter. De spanning bij mijn kind loopt namelijk op.

Mijn dochter vindt het erg lastig om te gaan met nieuwe dingen of dingen die anders verlopen. Dit veroorzaakt een bepaald soort spanning waar ze niet mee om kan gaan. Ze raakt als het ware in een innerlijk conflict met zichzelf.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin6