Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » In conflict met jezelf: Opvoeding vroeger en nu.
Opvoeden vroeger en nu

In conflict met jezelf: Opvoeding vroeger en nu.

door | 14 dec, 2019 | Hoogsensitief kind opvoeden

Vaak zitten er ouders tegenover mij tijdens een ontmoetingsgesprek die het even niet meer weten als het over de opvoeding van hun kind(eren) gaat. Waarom dit is dat weten ze eigenlijk niet zo goed.

Hoe ben jij opgevoed?

Vaak vraag ik dan aan ze hoe ze zelf zijn opgevoed. Hoe pakte hun ouders de opvoeding aan? Waren de ouders streng of juist heel vrij? Hoe heb jij die opvoeding ervaren? Omdat je als ouders ieder een eigen opvoeding gehad hebt en dus beide ideeën hebt over hoe je het opvoeden wel of juist absoluut niet wil doen raak je als ouders vaak in conflict met jezelf en misschien zelfs met elkaar.

Want jij hebt geleerd dat iets zo gedaan wordt en vind dat dit dus ook zo moet gaan bij jouw kind. Maar je partner staat hier heel anders in. Jullie komen er niet uit. De manier hoe er vroeger naar de opvoeding gekeken is, is de afgelopen jaren heel erg veranderd. Niet alleen omdat de tijden veranderd zijn, ook omdat er meer onderzoeken gedaan zijn. Daarnaast is de hele maatschappij en omgeving veranderd.

Vroeger dachten ze niet na over schermtijd en wel of niet kijken naar YouTube bijvoorbeeld. Nee toen was de vraag van de dag hoe laat een kind naar binnen moest als het buiten met z’n vriendjes aan het spelen was.

Veel ouders kijken met een fijn gevoel terug op hun jeugd. Dat is iets wat ze hun kind(eren) ook mee willen geven voor later. Maar dan komt het… want ze leerde altijd dat hun bord leeg moest bijvoorbeeld. Maar zelf staan ze hier niet zo achter. Omdat ze dit zelf wel altijd te horen hebben gekregen zetten ze dit door naar hun kind(eren). Maar dit gaat eigenlijk een beetje tegen het gevoel in. Of je staat er wel achter maar merkt dat deze aanpak voor veel strijd aan tafel zorgt waardoor je begint te twijfelen aan je opvoeding.

Verschil in opvoeden vroeger en nu

De tijden zijn veranderd, hoe fijn de opvoeding van jouw ouders vroeger ook was niet alles kan en hoeft (dat vooral) meer hetzelfde te blijven. Er zijn zoveel (vaak warme) gevoelens en meningen dat je eigenlijk zelf niet meer weet hoe je dit onderdeel in de opvoeding nu eigenlijk zelf wilt aanpakken.

Je bent niet alleen. Een van de meest besproken hulpvraag tijdens gesprekken met ouders is de opvoeding. Veel ouders weten gewoon even niet meer wat ze zelf willen, waar ze zelf achterstaan. Als je gaat googelen kom je over alle methodes verschillende meningen en onderzoeken tegen waardoor je nog meer in de war raakt.

 

Opvoeden vroeger en nu is niet te vergelijken

Geloof me: het opvoeden tussen vroeger en nu is niet te vergelijken. Maar ik kan je helpen om de fijne dingen uit je jeugd om te zetten naar de opvoeding die jij NU voor je kinderen wil bieden.  Hierdoor sta jij sterker in de opvoeding en is er meer rust binnen je gezin omdat er duidelijkheid ontstaat.

Zullen we hierover eens bellen? Ik kijk er naar uit je te spreken!

 

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Omgaan met frustratie bij een kind

Omgaan met frustratie bij een kind

“Het lukt gewoon niet” en hop daar vliegt het door de kamer. Je kind deed dappere pogingen maar die hadden niet het gewenste resultaat. Heel frustrerend natuurlijk! Maar gooien met dingen doen we ook niet. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin