Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen.
Pretpark met hoogsensitief kind

Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen.

door | 20 jun, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

Vandaag stond een dagje Efteling op de planning. Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen vind ik toch altijd een kleine voorbereiding waard.

Al dagen hebben ze het over de achtbanen. Ze willen voor de eerste keer in de python, denken thuis al na over welke rij ze kiezen in Joris en de draak (rood of blauw) en de droomvlucht en carnaval festival is stiekem ook echt nog heel leuk.

Hoogsensitief in het pretpark

De laatste keer in een pretpark was november 2019, toen waren we in Disneyland Parijs. Inmiddels zijn we ruim 1.5 jaar en heel wat ervaring verder. Een van onze meiden vindt achtbanen heel spannend. Ik zie thuis de spanning al oplopen. Samen bekijken we filmpjes zodat ze weet wat de achtbaan inhoud. Dit zorgt voor overzicht en dat geeft haar rust in dat mooie koppie.

TIP: Lees hier onze ervaring met Disneyland Parijs en hoogsensitieve kinderen.

Eenmaal in de rij zie ik de spanning weer toenemen. Ik vertel aan haar dat ze pas na de attractie weet of ze het spannend en leuk vindt of niet. Ze geeft aan er wel in te willen maar wel bij mij zodat ik haar kan helpen. Als de beugels van de python sluiten moet ze even huilen en zegt eruit te willen. Ik zeg haar rustig te ademen en beloof mijn hand op haar been te houden.

De hele rit gilt ze het uit. Ik kan door onze beugels haar gezicht niet zien maar als we uit mogen stappen geeft ze aan dat ze er nog een keer in wil gaan. Ik zeg haar trots op haar te zijn en zelf is ze dat zichtbaar ook. ‘Mijn benen wiebelen nog wel een beetje met lopen mama.’ zegt ze.

Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen enkele tips.

  1. Geef bij je kind aan dat niks moet en het zelf mag bepalen. Eenmaal in de rij gaan we niet meer terug (dit geven wij altijd bewust aan zodat dat een duidelijke grens is). Vertel ook hoe het is: pas na de rit weet je of je het spannend vindt. Durft je kind niet? Accepteer dit en ga niet aan lopen dringen. Je kind mag vertrouwen op haar eigen gevoel. Zie je dat je kind graag wil maar toch innerlijke twijfel heeft? Bekijk dan samen waar die twijfel vandaan komt en onderzoek of het mogelijk is die twijfel weg te nemen.
  2. Kijk vooraf filmpjes van de attracties en het park. Je kind weet dan beter wat het kan verwachten. Dit neemt de spanning weg en zorgt voor overzicht. Iets waar een hoogsensitief kind sterk behoefte aan heeft.
  3. Hou er rekening mee dat je ook in een pretpark met je hoogsensitief kind prikkels afwisselt. Drukke wachtrijen, geurtjes, warmte/kou, lichteffecten en geluiden door elkaar zorgen gedurende de dag voor overprikkeling. Wissel daarom drukke en rustige attracties af. Na een attractie met langere wachtrij kan het goed helpen even op een bankje iets te drinken of eten om heel even bij te komen.
  4. Neem voldoende eten en drinken mee en zorg voor kleding dat past bij het klimaat. Kou en warmte zijn extra prikkels en honger of dorst kunnen een grote schommeling in suikerspiegel veroorzaken. Dit kan gevolgen hebben op het humeur van je hoogsensitief kind.

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hooggevoelig of hooggevoelig met sterke wil

Hooggevoelig of hooggevoelig met sterke wil

Tijdens het Webinar over hooggevoelig kind in het gezin die ik regelmatig aan ouders en andere opvoeders geef is het een van de vragen die ik aan de deelnemers voorleg. Want hoeveel makkelijker is het om je kind op te voeden wanneer je weet óf het kind hooggevoelig is en zo ja, welke variant.

Ik wil eerst vooropstellen dat ik absoluut niet van het in hokjes plaatsen ben. Maar ik ben wel van mening dat wanneer je weet of je kind (hoog)gevoelig is, en wanneer het kind dit is je de vorm van deze hooggevoeligheid weet, het een stuk makkelijker opvoeden kan zijn.

Lees meer
Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind.

Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind.

Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind is vaak toch net even anders. Daar was ik me vooraf al heel bewust van. Daarom kozen wij voor 4 dagen toegang tot het park. We hadden vernomen dat de weekenden druk waren dus besloten vooral de donderdag en vrijdag veel te ondernemen.

Lees meer
Hoogsensitieve baby? Mijn tips.

Hoogsensitieve baby? Mijn tips.

Zeer vaak kloppen moeders bij mij aan omdat ze het vermoedden hebben dat hun baby hoogsensitief is. Ze vinden dat het wel erg snel schrikt bij geluiden, merken dat hun baby na een drukke dag lastig in slaap valt en/of merken dat hun kind onrustig is in drukkere omgevingen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin