Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Mijn kind wil niet meer afspreken
mijn kind wil niet meer afspreken

Mijn kind wil niet meer afspreken

door | 12 nov, 2019 | Hoogsensitief kind opvoeden

Ineens bedacht ik het me. Ineens viel het me op. Waar een van onze dochters voor de herfstvakantie nog enthousiast het ene speelafspraakje na het andere maakte bleef het nu stil. Mijn kind wil niet meer afspreken lijkt het wel. Ik zie andere kinderen afspreken en zie dat ze ook onze dochter benaderen. Maar ze schudt nee en zegt dat ze niet kan (of wil?) afspreken vandaag.

Die middag toen zus spelen was en ik alleen met haar thuis was vertelde ik haar dat het mij opviel dat ze niet meer ging spelen terwijl ze dat juist altijd haar favoriete activiteit na schooltijd was. ‘Ik vind het te druk mama’ vertelde ze. Toen ik haar vroeg waarom ze het te druk vond zei ze me dat ze het vaak te lang vindt duren en dan vindt ze het niet meer fijn om nog ergens te moeten blijven.  

Ik wil ook een keer dingen bepalen

Ook vertelde ze me dat ze het niet fijn vindt dat alle kinderen altijd maar bepalen voor haar (en hun) wat ze gaan doen. ‘Dat is niet leuk, ik wil ook wel eens wat bepalen of verzinnen’ zei ze me toen. Het klonk bijna wanhopig. Ach meiske toch, wat voelde ik met haar mee. Ze is zo’n lieverd, ligt ontzettend goed in de groep al vanaf dat ze hier op school zit. Dat geven de rapporten en leerkrachten ook iedere keer weer aan. Wij begrijpen dat wel want ze is naast heel sociaal ook nog eens een gevoelig meisje dat altijd andermans belang voor haar eigen belang zet. Dus haar opmerking dat ze nooit eens mag bepalen kan ik helemaal plaatsen. Echter is dat meestal iets wat ze zelf veroorzaakt door altijd de ander de zin te geven.

Ik sprak met haar af dat ze op de dinsdag voortaan met iemand gaat spelen als ze daar zin in heeft. Dat we dan maar 1.5 uur doen en bij ons thuis zodat ik het mee in de gaten kan houden en ze naar mij toe kan komen als ze merkt dat het te druk wordt (met overprikkeling tot gevolg vaak). Ze stemt hier enthousiast mee in. Ik zie aan haar dat het haar goed doet. Ze heeft het mij verteld, ik toon begrip en zoek samen met haar naar een oplossing.

Willen andere kinderen nog wel spelen als mijn kind vaak nee zegt?

’s Avonds bespreek ik dit met mijn man. Want ik vind het best een dingetje, zeker wanneer ik het niet opgemerkt had kon dit nadelig aflopen voor haar. Ik kan me namelijk helemaal voorstellen dat kinderen op een gegeven moment geen zin meer hebben om haar te vragen. Want ze zegt toch altijd nee of heeft geen zin. Precies waar mijn man ook direct aan moest denken.

Raak niet meteen in paniek als je je kleuter in dit verhaal herkent. Bij kleuters is het nog allemaal net wat makkelijker. Kleuters hebben vaak nog veel vriendjes en kunnen iedere dag met iemand anders willen spelen. Als een kindje dus aangeeft niet te willen spelen die dag dan kan het zomaar zijn dat het een paar dagen later gewoon weer benaderd wordt.

Onze dochter zit in groep 4. Vanaf die periode veranderen dingen. Kinderen letten meer op de wereld om zich heen en zijn minder bezig met zichzelf. Wanneer een kind altijd nee zegt kan dit de ander opvallen en na enkele keren ervoor zorgen dat het (tijdelijk) geen zin meer heeft om het steeds te vragen als het toch steeds nee te horen krijgt. Dit kan, het hoeft natuurlijk niet

 

Van mijn kind wil niet spelen naar mijn kind heeft weer speelafspraakjes!

Terug naar het verhaal van onze dochter, iets wat ik dus eens goed in de gaten ging houden. We hadden er (samen met andere dochter) luchtige, open gesprekjes over. Nu zijn we enkele weken verder en speelt ze weer wekelijks. Wel bij ons thuis, maar dat is voor nu prima. Vriendinnetjes lijken dat ook niet erg te vinden. De volgende stap is bij een vriendinnetje. Ik heb afgesproken met haar dat ik dan de mama na ’n uurtje zal contacten hoe het gaat en dat ze dan zelf aan kan geven of ze nu gehaald wil worden of liever nog een half uurtje langer blijft.

 

Waarom wil een kind geen speelafspraakjes?

Waarom een kind (tijdelijk) geen speelafspraakjes wil kan verschillende redenen hebben. Ik bespreek er hieronder een aantal.

  • School vraagt veel energie van een kind. Het kan zomaar zijn, zeker in de kleuterperiode, dat je kind even genoeg heeft aan alleen school. Op school speelt het natuurlijk al bijna de hele dag met andere. Thuis is dan een plek om tot rust te komen, alleen te spelen of even lekker bij mama/papa te zijn.

  • Drukke of spannende periode. Er zijn verschillende periodes die bij kinderen voor spanning zorgen. Denk aan Sinterklaas, eigen verjaardag, bruiloft, overlijden van geliefd persoon, ziek zijn of ziek zijn geweest of bijvoorbeeld een toets of spreekbeurt.

  • Even geen zin in spelen met andere kinderen is natuurlijk ook gewoon mogelijk. Heeft je kind een druk weekend gehad met veel mensen om zich heen? Heeft je kind de periode hiervoor veel afspraakjes gehad? Misschien heeft het nu dan even geen behoefte aan sociale contacten onderhouden. Iets wat ik van mijzelf en mijn kinderen herken. – Tijdens of na een scheiding kan een kind extra behoefte hebben aan een vertrouwde, rustige omgeving. Het is dan volkomen normaal dat het kind minder afspreekt. Er verandert in deze periode zon ontzettend veel voor een kind waardoor het minder zin en/of energie heeft om te spelen.

  • Er zijn bepaalde fases waar ik hooggevoeligheid sterker naar voren zie komen. Zit jou kind in een van deze fases dan kan het zijn dat het even niet voldoende lekker in haar vel zit om te gaan spelen.

 

Wanneer moet ik me zorgen maken als mijn kind niet wil spelen met andere kinderen?

Vaak is het ons eigen gevoel. Zoals eerder vermeld hadden wij direct het gevoel ‘ojee, dadelijk wil er niemand meer met haar spelen.’ Of dit nu terecht is of niet, het gevoel is er wel. Ga voor jezelf na of je aan je kind merkt dat het hiermee zit. Bespreek het eens met je kind. Het kan namelijk zomaar zijn dat je kind er helemaal niet mee zit dat er (tijdelijk) niet gespeeld wordt.  Merk je dat het je niet lekker zit? Bespreek dit dan eens met de leerkracht. De leerkracht kan aangeven hoe je kind in de groep ligt. Heeft het veel vriendjes/vriendinnetjes in de klas of is je kind veel alleen? Een leerkracht ziet de leerlingen de hele dag samen en heeft hier beter zicht op dan wij als ouders.

Geeft de leerkracht aan dat je kind inderdaad weinig contact maakt dan kunnen jullie samen bekijken wat eraan gedaan kan/moet worden om dit aan te passen. Betrek je kind hier zeker ook bij. Want misschien vind je kind het juist prettig om minder contacten te hebben. Dat is ook oké natuurlijk.  Zie je dat je kind er zelf (ook) mee zit? Dan zou je een weerbaarheidstraining kunnen overwegen om je kind sociaal sterker en weerbaarder te maken.

Vind jij het lastig om je hooggevoelig kind hierin te begeleiden?
Zou je graag meer leren over je hooggevoelig kind en wat het nodig heeft? Het jaarprogramma opvoeden hoogsensitief kind bied jou een totaalplaatje in dat waar jij naar op zoek bent. Op je eigen tempo doorloop je 6 modules over opvoeden van een hoogsensitief kind met mijn begeleiding 12 maanden inbegrepen. 

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin4