Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Hoogsensitieve kinderen hebben veel plezier… op school
hoogsensitief kind op school

Hoogsensitieve kinderen hebben veel plezier… op school

door | 10 feb, 2022 | Hoogsensitief kind opvoeden

De meeste kinderen genieten… op school

Steeds vaker kloppen ouders bij mij aan omdat hun kind vastloopt op school. De meeste van deze ouders voeden een hoogsensitief kind tussen de 4 en 6 jaar op. Het is gestart in de kleuterklas en worstelt met eigen emoties en de vele prikkels die het ervaart.

Logisch want tijdens een schooldag krijgt een hoogsensitief kind veel prikkels te verwerken. De meeste kinderen genieten intens van alle informatie die ze die dag leren. Alles wordt als een spons opgezogen omdat hun kind het zo interessant vindt om nieuwe dingen te leren en wie kan dat beter vertellen dan een juf? Maar naast die informatie spelen ze lekker actief met klasgenootjes, zien kinderen die pijn hebben en ruzie maken en voelen zich soms even verdrietig omdat ze thuis missen. Met het lunchtrommeltje op schoot eten ze in korte tijd een boterham om daarna vlot weer door te gaan. Een kind is de hele schooldag lekker actief.

 

School is vaak niet de hoofdoorzaak

Sinds hun kind op school zit zien ze dat het kind niet zichzelf is en hebben ze steeds vaker te maken met een emotionele uitbarsting van woede of tranen bij hun kind. Dit is meestal aan het eind van de dag maar soms al direct uit school. Niet vreemd dat deze ouders dit koppelen aan school, toch is school meestal niet de hoofdoorzaak.

Voordat hun hoogsensitief kind naar school ging was er niks aan de hand maar sinds het kind naar school gaat is de wereld een stuk groter geworden. Het is niet meer een groot deel van de dag thuis, lekker veilig bij haar ouders. Met prikkels die in balans zijn en activiteiten die het zelf kan kiezen waarbij het rust kan pakken wanneer nodig.

Vaak is het zo dat je als gezin buiten het nieuwe schoolritme doorgaat met het vaste ritme met gezellige bezoekjes, uitstapjes,  speeldates en/of een sportclub. Maar daar gaat het vaak mis want een hoogsensitief kind dat (net) naar school gaat heeft het nodig om al deze prikkels te verwerken en voldoende rustmomenten te kunnen pakken.

 

Hoogsensitief kind op school

School is dus niet direct de oorzaak van de overprikkeling van een hoogsensitief kind maar speelt wel een rol in het totaalplaatje. Veel ouders willen geen stempel op hun kind drukken dus geven op school niet aan dat ze een hoogsensitief kind opvoeden.

Met als gevolg dat school niet weer dat hun kind hoogsensitief is. Wist je dat hoogsensitieve kinderen op school over het algemeen de voorbeeld leerlingen zijn? Die groep kinderen waar de leerkracht er nog wel tien van in de klas wil hebben omdat ze

  • Alles wat ze leren interessant vinden
  • Super sociaal zijn en rekening houden met andere kinderen
  • Zelden iets verkeerd doen en dus geen waarschuwing nodig hebben
  • Rustig hun beurt afwachten en altijd klaar staan om te helpen

Wanneer ouders bij de leerkracht aankloppen met de vraag of hun hoogsensitief op school dezelfde signalen afgeeft als dat het thuis momenteel doet krijgen ze een verbaasde blik en antwoord de leerkracht dat het kind die juist voorbeeldig is in de klas.

Heel begrijpelijk dat een hoogsensitief kind alle opgebouwde emoties en de niet voldoende verwerkte prikkels van die schooldag er thuis uitgooit. Het heeft de hele dag de perfecte leerling uitgehangen zonder eigen emoties, wensen en vaak ook grenzen te uiten.

 

Neem je verantwoordelijkheid

Dus lieve ouder. Wanneer jij jezelf en jullie kind in bovenstaande herkent wil ik je op het hart drukken je verantwoordelijkheid te nemen. Naar je kind te kijken en te voelen wat het nodig heeft. Doe (tijdelijk) een stap terug, maak die agenda even wat leger en zoek de draagkracht van je kind op.

Je kind heeft het nodig dat jij dit voor haar oppakt, het is te jong om zelf deze grens al aan te kunnen geven. Daarnaast vindt je kind alles nog zo leuk dat het maar door zal gaan en als het even kan misschien wel dagelijks wil afspreken met vriendinnetjes.

Hieronder geef ik je een aantal tips die je verder kunnen helpen in het bepalen van de grens van je kind. Ik ben zelf moeder van twee hoogsensitieve kinderen en weet als geen ander dat dit in het begin een zoektocht is waar jullie samen met vallen en opstaan doorheen gaan. Wees niet te streng voor jezelf en zie een foute inschatting als een leermoment en bestempel jezelf niet direct als een falende moeder.

 

Een hoogsensitief kind dat vastloopt op school? Mijn advies

  1. Merk je dat je hoogsensitief kind op school vastloopt ga in gesprek met de leerkracht en bekijk samen of en waar er op school winst te behalen valt.
  2. Sla je agenda open en bekijk deze eens kritisch.  Is er voldoende ruimte voor je kind om bij te komen,  iets voor zichzelf te doen en zichzelf even terug te trekken.
  3. Spreek met je kind 2 vaste dagen af voor speelafspraakjes. Dit voorkomt gedoe op het schoolplein en je hoogsensitief kind doet het goed op structuur dus dit gaat rust geven omdat het weet waar het aan toe is.
  4. Vaak loopt de emmer aan het eind van de dag over waardoor iets heel kleins voor een emotionele uitbarsting zorgt. Gun jezelf en je kind dan een moment van rust. Is dit schermtijd? Maak hier een duidelijke en algemene afspraak over (tip gebruik google family link en stel een tijd in, tijd om? Scherm gaat automatisch uit. Voorkomt weer discussies). Merk je dat dit altijd rond 16.30 uur is? Plan dan 16.15u een moment in om deze overprikkeling reactie voor te zijn.
  5. Heeft je kind het direct uit school? Kies er dan eens voor geen vragen te stellen of opdrachten te geven maar laat je kind haar eigen ding doen. Na een minuut of 30 drinken jullie dan beter samen iets en kletsen over de dag. Praten (en ook verwachtingen of aanrakingen) zijn op dat moment mogelijk even te veel.

School is een onderwerp wat vaak terug komt. Eerder schreef ik dit blog over een hoogsensitief kind en school.

 

Heb je bovenstaande tips al ingezet maar blijft je kind vastlopen waardoor je steeds vaker twijfelt of jullie manier van opvoeden voor je hoogsensitief kind wel de juiste is? Plan hieronder een gratis telefonisch luisterend oor gesprek met mij in, ik denk graag even met je mee.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen komen voor bij volwassenen en kinderen. Veel volwassenen hsp-ers vinden het lastig om eigen emoties te onderscheiden van die van hun omgeving terwijl kinderen vaak nog erg worstelen met hun eigen intense emoties.

Lees meer
Spanning bij mijn kind

Spanning bij mijn kind

Ik zit voor de tweede avond op rij op de rand van het bed van mijn negenjarige dochter. De spanning bij mijn kind loopt namelijk op.

Mijn dochter vindt het erg lastig om te gaan met nieuwe dingen of dingen die anders verlopen. Dit veroorzaakt een bepaald soort spanning waar ze niet mee om kan gaan. Ze raakt als het ware in een innerlijk conflict met zichzelf.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin6