Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Sorry leren zeggen doe je zo.
sorry zeggen

Sorry leren zeggen doe je zo.

door | 2 aug, 2018 | Hoogsensitief kind opvoeden

Help! Mijn kind zegt geen sorry!

Je kind (3) doet iemand pijn wanneer ze samen in de zandbak aan het spelen zijn. Je gaat op hem af en spreekt hem aan op zijn gedrag. Je zegt dat je wil dat hij sorry zegt. Hij zegt braaf sorry omdat hij weet dat dit gewenst gedrag is…

Wist je dat je kind vaak sorry zegt omdat hij van jou weet dat jij wil dat hij dat zegt, niet omdat hij er ook echt “sorry” bij voelt. Als je het zo leest, heeft het sorry laten zeggen dan wel een meerwaarde?

We zijn allemaal opgegroeid met het verplicht sorry moeten zeggen wanneer we iemand pijn gedaan hadden. Dat willen we ons kind ook meegeven. Wanneer je je kind geen sorry laten zeggen in de gewenste situaties, voelen we ons vaak de ouder waarvan het kind niet netjes opgevoed is. Een kind sorry leren zeggen kan op veel verschillende manieren, Niet allemaal zijn ze even effectief.

 

Sorry zeggen hoort bij de opvoeding

Natuurlijk is dat iets wat bij de opvoeding hoort! Alleen het moment waarom we ermee beginnen is (vaak) veelte vroeg. Een kind begrijpt pas rond z’n 6e levensjaar de lading achter het woordje sorry. Moet je je peuter dan gewoon door laten gaan wanneer het iemand pijn gedaan heeft? Nee! Het is een prima moment om te starten met de waarde achter het woordje sorry.

Hoe pak je zoiets (een volgende keer) aan om je kind de betekenis en het gevoel achter het woordje sorry te leren? Ik ga het je uitleggen.

Wanneer je kind gedrag vertoond waarbij jij vindt dat dit niet kan en er sorry gezegd moet worden, maak je als eerste contact met je kind. Contact met je kind maak je door op ooghoogte van het kind te gaan zitten. Zak bijvoorbeeld door je knieën. Eventueel zou je het kind even uit een drukke situatie mee kunnen nemen naar een rustigere plek. TIP: Ga niet de discussie aan dat je kind je aan moet kijken, dit is vaak een machtsstrijd waardoor het daadwerkelijke onderwerp naar de achtergrond verdwijnt. Een kind kan prima luisteren naar wat je zegt wanneer het je niet aan kijkt.

Een kind sorry leren zeggen

Om je kind te leren wanneer je sorry zegt en waarom is het van belang dat je de emotie(s) erbij betrekt. Bijvoorbeeld “Ik zag dat je Keesje pijn deed omdat je het niet fijn vindt dat hij bij jouw auto in de buurt kwam, was je boos?” geef je kind ruimte om hierop te reageren. Daarna ga je verder “Ziet Keesje er nu blij uit? Nee hè? Keesje lijkt erg verdrietig.” Geef je kind weer even de ruimte het te verwerken. Bespreek daarna het waarom deel. Dit is nodig om het besef te krijgen dat zijn actie gevolgen heeft. “Hoe komt het dat Keesje verdrietig is?” geef je kind weer de ruimte om het te verwerken en te reageren.

Als bovenstaande duidelijk overgekomen is bij je kind plaats je de situatie naar hemzelf. “Hoe zou jij het vinden als Keesje jouw pijn had gedaan omdat jij te dicht bij zijn auto in de buurt kwam?” Door het naar de belevingswereld en het gevoel van je eigen kind te betrekken zal het besef (gevolg) van zijn handeling voor hem steeds meer duidelijk worden. Vraag nu aan je kind of hij iets wil doen of zeggen tegen Keesje. Dit hoeft niet zo nodig sorry zeggen te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een nat doekje halen voor op de pijnlijke plek, een handje geven of vragen of het al wat beter gaat. Je zult merken dat het kind op een gegeven moment toe is aan het zeggen van sorry en dan ook het gevoel hierachter voelt en beseft.

Sorry leren zeggen heeft tijd nodig

Dit heeft tijd nodig, herhaal bovenstaande in situaties waar emoties bij komen kijken. Situaties waar een sorry op z’n plek is. En je zult zien dat het steeds makkelijker gaat. Heeft je kleuter nog moeite met het maken van excuses? Begeleid het hier dan bij. Leg uit dat mensen meestal sorry zeggen als ze iets gedaan hebben wat niet zo fijn was, dat andere mensen door het woordje sorry weten dat jij het niet zo bedoeld had en dat je het niet meer zal doen. Maar het vragen of het inmiddels weer wat beter gaat is ook al voldoende.

Onze kinderen (6) hebben van ons nog nooit sorry moeten zeggen. Nu ze ruim 6 zijn weten ze prima wanneer een sorry op z’n plek is. Het kan dus zeker! Een jong kind opvoeden zonder sorry te moeten zeggen. Dit maakt je echt geen slechte ouder en geeft geen reden voor andere om te oordelen dat je als ouder onwenselijk gedrag toestaat. Go for it!

*Geen kind is hetzelfde, geen gezin is hetzelfde. Overal gaat de opvoeding anders en sta ja als ouder achter andere waarde. Vanaf een jaar of 6 is een kind zich meer bewust van de emotie van andere (en zichzelf) en kan een kind sorry leren zeggen (dan is het er bewuster mee bezig). Wanneer je bovenstaande methode vanaf de peuter leeftijd oppakt zal je kind rond het 6e jaar de waarde achter het woordje sorry begrijpen en kunnen toepassen op de manier waarop het bedoeld is. Namelijk sorry zeggen met de gekoppelde gevoelens die bij een sorry horen: behulpzaam, meelevend, vriendelijk en begripvol.

 

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hoogsensitief kind op school

Hoogsensitief kind op school

Veel ouders die ik spreek geven aan dat er momenten zijn dat hun hoogsensitief kind niet meer naar school wil gaan. Als ouder zoek je het probleem dan vaak in lesstof of een ruzie met klasgenootjes. Uit ervaring kan ik vertellen dat het probleem voor je hoogsensitief kind op school niet zit in ruzie of de lesstof maar vaak is je kind te vermoeid door de vele prikkels.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin