Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Is mijn kind hoogsensitief of heeft het autisme?
kind hoogsensitief of autisme

Is mijn kind hoogsensitief of heeft het autisme?

door | 13 feb, 2022 | Hoogsensitief kind opvoeden

De afgelopen weken ben ik in gesprek geraakt met veel nieuwe leden binnen mijn Facebook groep en heb ik meerdere keren de vraag gekregen hoe je kan zien of je kind hoogsensitief is of autisme heeft. Ouders geven aan dat ze hun kind in beide herkennen en ik kan die opmerking begrijpen. Beide hebben namelijk een gevoeligheid voor prikkels en het is het een feit dat prikkels anders verwerkt worden waardoor ze sneller overprikkeld raken. 

Niet alleen ouders maar ook andere opvoeders en zelfs deskundige komen soms nog in verwarring tussen een kind dat hoogsensitief is of autisme heeft. Dit komt niet alleen omdat een aantal kenmerken passen bij de eigenschap hoogsensitief ook passen bij een kind met de diagnose autisme. Dit zorgt voor verwarring.  

 

Is hoogsensitief en ass hetzelfde?

 

Hoogsensitief en autisme is niet hetzelfde. Om een voorbeeld te geven kinderen waarbij de diagnose autisme is vastgesteld zie je het vaak ook terugkomen op lichamelijk vlak. Het welbekende fladderen met de handen wat autistische kinderen vaak doen en het herhalen van bepaalde bewegingen zoals het draaien van rondjes zijn kenmerken die passen bij autisme en je niet ziet bij hoogsensitieve kinderen. 

Iets wat daarnaast nog meer kenmerkend is voor kinderen met autisme is dat ze een grote fascinatie kunnen hebben voor herhalingen. Denk aan draaiend speelgoed, lampjes, lichtjes en lichtknopjes. Ander speelgoed krijgt duidelijk minder aandacht dan het speelgoed dat een van deze fascinerende delen bevat.

 

 

Wat is het verschil tussen hoogsensitief en autisme?

 

Hierboven beschreef ik al een aantal duidelijke verschillen tussen een kind dat hoogsensitief heeft of autisme heeft maar er zijn nog meer verschillen tussen de aangeboren eigenschap hoogsensitiviteit en de diagnose autisme. 

 

  • Een hoogsensitief kind voelt emoties en stemmingen vaak sterk aan, niet alleen de emotie van zichzelf maar ook die van een ander. Wanneer iemand zegt dat het goed gaat dan voelt een hoogsensitief kind alsnog aan dat iemand niet lekker in haar vel zit. Een kind met autisme heeft juist moeite met het rekening houden, en inleven van andermans emoties. 
  • Waar een hoogsensitief kind vaak sterk is in het uiten en verwoorden van emoties heeft een autistische kind moeite met het uiten en benoemen hiervan. 
  • Hoogsensitieve kinderen hebben vaak al vroeg een grote woordenschat en kunnen goed verwoorden wat ze nodig hebben terwijl kinderen met autisme hier vaak afbuigen in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Spraak komt langzamer op gang of er ontwikkeld zich een eigen stem/taal. 
  • Wat ook opvallend is is dat hoogsensitieve kinderen vaak heel sociaal zijn, genegenheid uiten en contact maken met andere kinderen en volwassenen al kan hierbij soms verlegenheid een grote rol spelen. Een kind met autisme vindt dit lastig en kan aankijken vermijden of selectief zijn in de momenten dat er (sociaal) contact is. 

 

Volg je gevoel, doe wat goed voelt

Regelmatig spreek ik ouders die van school of de kinderopvang te horen hebben gekregen dat er gedacht wordt aan autisme bij hun kind. De ouders zijn hier enorm door van slag en geven aan zelf sterk het gevoel te hebben dat hun kind “alleen maar” hoogsensitief is. Ze vragen mij om met ze mee te kijken en te denken. 

Ik ben zelf van mening dat er nog te vaak een diagnose gegeven wordt voor iets wat in werkelijkheid simpelweg de eigenschap hoogsensitiviteit is. Dit is begrijpelijk omdat er helaas nog altijd te weinig bekend is over een hoogsensitief kind. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat autisme niet bestaat, laat dat duidelijk zijn. 

Mijn advies voor deze ouders is altijd: volg je gevoel, laat jezelf niks wijs maken maar verdiep je erin en zoek in beide gevallen de juiste begeleiding. Want dat er iets niet lekker loopt en er begeleiding bij geboden is dat is duidelijk wanneer dit soort signalen komen. 

 

Is het kind hoogsensitief of heeft het autisme dat is hierin natuurlijk voor alle ouders maar ook voor mij als professional de belangrijkste vraag. Tijdens een luisterend oor gesprek ga ik graag het gesprek met je aan om te kijken wat mijn gevoel en kennis te vertellen heeft en mocht het zo zijn dat ik twijfel dan zal ik hierover altijd eerlijk zijn.

Uit ervaring kan ik je wel meegeven dat of je kind nu hoogsensitief is of autisme heeft het altijd goed doet op dezelfde opvoeding alleen de manier van benaderen en de begeleiding die het nodig heeft in het ontwikkelen vraagt een andere expertise dan dat ik kan bieden wanneer je kind inderdaad autistisch is. 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Mijn kind wil niet meer afspreken

Mijn kind wil niet meer afspreken

Ineens bedacht ik het me. Ineens viel het me op. Waar een van onze dochters voor de herfstvakantie nog enthousiast het ene speelafspraakje na het andere maakte bleef het nu stil. Mijn kind wil niet meer afspreken lijkt het wel. Ik zie andere kinderen afspreken en zie dat ze ook onze dochter benaderen. Maar ze schudt nee en zegt dat ze niet kan (of wil?) afspreken vandaag.

Lees meer
Hooggevoelig of hooggevoelig met sterke wil

Hooggevoelig of hooggevoelig met sterke wil

Tijdens het Webinar over hooggevoelig kind in het gezin die ik regelmatig aan ouders en andere opvoeders geef is het een van de vragen die ik aan de deelnemers voorleg. Want hoeveel makkelijker is het om je kind op te voeden wanneer je weet óf het kind hooggevoelig is en zo ja, welke variant.

Ik wil eerst vooropstellen dat ik absoluut niet van het in hokjes plaatsen ben. Maar ik ben wel van mening dat wanneer je weet of je kind (hoog)gevoelig is, en wanneer het kind dit is je de vorm van deze hooggevoeligheid weet, het een stuk makkelijker opvoeden kan zijn.

Lees meer
Hoogsensitief kind op school

Hoogsensitief kind op school

Veel ouders die ik spreek geven aan dat er momenten zijn dat hun hoogsensitief kind niet meer naar school wil gaan. Als ouder zoek je het probleem dan vaak in lesstof of een ruzie met klasgenootjes. Uit ervaring kan ik vertellen dat het probleem voor je hoogsensitief kind op school niet zit in ruzie of de lesstof maar vaak is je kind te vermoeid door de vele prikkels.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin4