Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Je kind blijven uitdagen in de vakantie.
kind uitdagen in de vakantie

Je kind blijven uitdagen in de vakantie.

door | 6 jul, 2019 | Hoogsensitief kind opvoeden

Inmiddels hebben wij alweer bijna drie weken vakantie erop zitten. Vaak merk je dat na die eerste drie weken een omslag punt komt. Althans ik hoor dit altijd terug bij veel ouders om ons heen en op social media is er vaak over te lezen.  Hoe blijf je je kind nu uitdagen in de vakantie zodat je kind voldoende geprikkeld blijft om de zes vakantie weken door te komen?

Onze eigen meiden hebben hier zelf niet zoveel last van. Ze vinden het heerlijk om samen te spelen of zoeken soms een rustig plekje voor zichzelf op. Kleuren was al hun favoriete bezigheid maar sinds ze (goed) kunnen lezen is dit een nieuwe hobby. Heerlijk om te zien hoe ze beide rustig op de bank liggen te lezen

Uitdaging valt vaak weg in de vakantie

In de vakantie gaan we vaak allemaal in de relax modus, we doen het rustiger aan en de agenda is een stuk leger. De kinderen hoeven niet meer naar school. Op school worden ze dagelijks geprikkeld met nieuwe, uitdagende dingen. Dit valt nu weg. Ze moeten zichzelf ineens de hele dag gaan vermaken en worden een stuk minder uitgedaagd.

Dit is twee of drie weken leuk maar al snel slaat de verveling toe en missen ze de uitdaging die school ze te bieden heeft. Of wat denk je van de zomerstop bij hun clubjes? Alles stopt ineens. Wie zorgt er dan voor de uitdaging en voldoende prikkels.

Ik geef hieronder graag een aantal tips over je kind uitdagen in de vakantie. Hoe doe je dit?

Kind uitdagen in de vakantie? Ik geef vijf tips:

Speurtocht voor kinderen

Twee jaar geleden heb ik in de vakantietijd vrijgemaakt om een speurtocht te maken voor de meiden. Dit was zo ontzettend leuk om te doen! Ik heb een route gemaakt doormiddel van foto’s uit onze wijk. Niet te makkelijk natuurlijk, nee ik zoomde in op een klein stukje van een gebouw, een huisnummer, een monument, een winkel, een standbeeld. Je kunt dit helemaal aan de leeftijd van je kinderen aanpassen. Succes gegarandeerd!

Wat het vorig jaar op de camping goed deed (alle kinderen deden uit eindelijk mee) was de spullenspeurtocht. Ik had 10 – 15 voorwerpen opgeschreven (teken het voorwerp voor de jongere kinderen) wat ze moesten gaan zoeken. Denk aan; 5 steentjes, paardenbloem, takje, eikeltje, velletje wc-papier, zand, mier etc. Dit alles konden ze verzamelen in een bakje. Je kunt het aanpassen aan je omgeving en aan de leeftijd van je kind.

Heb je een oude camera liggen? Maak een foto opdrachten activiteit. Dit hebben wij afgelopen zomer ook met de meiden gedaan op de camping (we hadden er een seizoen plek, heerlijk). Maak een overzichtje van dingen die ze op de foto moeten zetten en laat ze zelfstandig eropuit gaan.
Denk hierbij aan; rode auto, wc-gebouw, witte bloem, insect, parasol, slipper, water, zonnebril, vogel, emmertje, iets wat geel is, iets wat blauw is, iets wat zacht is, etc. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt en je kunt ook deze activiteit weer aanpassen aan je omgeving en de leeftijd van je kind(eren).

Geheimschrift

Laatst las ik voor uit een boek van Spekkie en sproet (tip!) en kwam er geheimschrift in voor. De meiden vonden dat reuze interessant. Dat is nog eens een leuke om in de vakantie te doen. Bedenk een woord, zin (bijvoorbeeld iets wat jullie straks gaan doen) of lekkernij (wat ze straks krijgen) in geheimschrift en laat de kinderen dit oplossen. Je hebt er zelf natuurlijk ook even werk aan, maar die voorpret vind ik zelf altijd erg leuk 😊

Een rebus doet het ook altijd goed.  Of wat hier favoriet is wat ze graag met papa doen: Schatkaart maken. Papa tekent dan de kamer uit en geeft met een puntje aan waar de schat verstopt ligt. Dit is vooral leuk om het inzicht van je 4 – 6-jarig kind te stimuleren.

Squla maandabonnement

Wij hebben een jaar lidmaatschap bij Squla. De meiden vinden dit altijd erg leuk om te doen (iets met leergierig zijn haha). Heb jij ook een kind dat in de vakantie ook graag nog wat dingen bijleert? Squla heeft ook een maand lidmaatschap voor €11,95 per maand. Dit is per maand opzegbaar. Je zou dit voor de zomervakantie dus aan kunnen schaffen.

Samen bakken en koken

De meeste kinderen vinden het leuk om mee te helpen bij het bereiden van eten en het doen van de boodschappen. Wil je een paar uur vermaak voor je kind en jezelf? Bedenk samen wat jullie willen gaan klaar maken. Gaan jullie voor een lunch? Een uitgebreide high tea of een lekkere borrelplank als diner? Wat heb je nodig? Maak een boodschappenlijstje en kijk goed in de kasten of het er nog is. Betrek je kind hierbij! Daarna samen boodschappen doen, laat het kind alles zelf mee zoeken/pakken. Thuis kunnen jullie gezellig aan de slag. Als alles klaar is kan er heerlijk gesmuld worden. Nog leuker: nodig opa/oma of een vriendje/vriendinnetje uit!

Energie te veel

Heb jij kinderen die wat energie te veel hebben? Maak een hindernisbaan. Laat je creativiteit los en kijk eens goed om je heen wat bruikbaar is om een toffe baan te maken waar ze zich een tijdje op uit kunnen leven.

Flessenvoetbal doet het ook altijd goed, zeker wanneer het zonnetje lekker schijnt.

 

Fijne vakantie!

 

Mogelijk ook interessant voor jou: mijn blog over op vakantie met een hooggevoelig kind.

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Als alles anders gaat… overprikkelingsreactie bij kinderen.

Als alles anders gaat… overprikkelingsreactie bij kinderen.

Het liefst hebben de hooggevoelige kinderen iedere dag hetzelfde stukje van structuur en herkenning. Maar goed, het kan niet altijd zo gaan. Ook wanneer het kind ouder wordt, zeker dan, zal het soms anders lopen. Het moet leren hiermee om te gaan. Omgaan met verandering in het bekende ritme en net zo goed omgaan met verandering in de omgeving. Bij ons thuis is het de afgelopen vakantiedagen al een behoorlijke proef voor ons hooggevoelig meisje.

Lees meer
Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen.

Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen.

Vandaag stond een dagje Efteling op de planning. Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen vind ik toch altijd een kleine voorbereiding waard.
Al dagen hebben ze het over de achtbanen. Ze willen voor de eerste keer in de python, denken thuis al na over welke rij ze kiezen in Joris en de draak (rood of blauw) en de droomvlucht en carnaval festival is stiekem ook echt nog heel leuk. Toch zie ik in de spanning toenemen.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin1