Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » HSK & Jaarwisseling
jaarwisseling met een hooggevoelig kind

HSK & Jaarwisseling

door | 10 dec, 2019 | Hoogsensitief kind opvoeden

Ze kunnen er hier heel erg naar uit kijken: de jaarwisseling. Maar de jaarwisseling brengt natuurlijk ook dingen met zich mee die voor een gevoelig kind voor onrust kunnen zorgen. Ik bespreek in dit blog een aantal van die punten en geef aan hoe wij er hier thuis mee omgaan om de jaarwisseling met een hooggevoelig kind aangenaam te maken.


Hoe overleef je de jaarwisseling met een hooggevoelig kind?

In mijn Webinar geef ik altijd aan dat een hooggevoelig kind het erg goed doet op regelmaat en ritme. Maar dat is nou juist iets wat vaak net even anders loopt tijdens de jaarwisseling. Sommige ouders kiezen ervoor hun kind in het ritme te houden en te laten slapen, andere ouders kiezen ervoor om hun kind het normale tijdstip naar bed te doen maar wakker te maken voor het vuurwerk, weer andere ouders laten hun kind de hele avond opblijven. Ik denk dat we als ouder het best kunnen inschatten wat voor ons eigen kind het beste is.  Soms schat je het toch verkeerd in, dat is dan een leermoment voor de volgende keer 😉.

Mijn advies is dat je kijkt naar je kind. Feit is dat veel kinderen met deze eigenschap behoefte hebben aan ritme. Wij kiezen er daarom voor om onze kinderen op het gewone tijdstip naar bed te doen maar vinden het wel zo gezellig dat ze er iets van mee krijgen. Daarom maken we ze rond 23.00 uur wakker. Ze hebben dan voldoende tijd om rustig wakker te worden en even te acclimatiseren. Dit doen we eigenlijk pas sinds ze op de basisschool zitten. Daarvoor lieten we ze altijd doorslapen.

 

Oud en nieuw met een hooggevoelig kind is niet altijd simpel


Bovenstaande klinkt misschien simpel toch is de jaarwisseling met een hooggevoelig kind niet voor iedereen makkelijk. Neem bijvoorbeeld het vuurwerk. Vuurwerk is mooi, maar ook onverwachts. Voor veel kinderen is het vooral een mooie, kleurrijke ervaring. Toch is de jaarwisseling voor gevoelige kinderen niet altijd een prettige ervaring. Vuurwerk is naast mooi en kleurrijk namelijk ook onverwachts met (vaak) veel geluid.

En mocht jij nu net een kind hebben dat vooral gevoelig is in geluid. Dan kan je kind dit als heel vervelend ervaren. Een van onze dochters kan maar moeilijk omgaan met veel geluiden en harde (onverwachte) geluiden. Dit maakt dat ze de avonden vooraf vaak al onrustiger slaapt en wakker wordt. Huilend kruipt ze onder de dekens om het geluid minder hard te laten zijn. Op 31 december is ze onrustig en alert op een knal die voor haar gevoel zomaar weer kan komen. Toch doet ze het dan best goed.

Wat voor onze dochter erg goed werkt is een geluiddempende koptelefoon. Die hebben we vorig jaar gebruikt omdat ze in paniek raakte. Ze zat met zichzelf in conflict. Ze wilde wel buiten kijken bij de andere maar ze durfde het niet door de harde knallen. Daarom besloot ik de koptelefoon erbij te pakken en dit werkte. Ze heeft even buiten staan kijken maar de prikkels werden uiteindelijk te veel waarna we binnen verder hebben gekeken. Hier had ze meer rust.

 

Oud en nieuw: the day after..

Daarnaast nog een paar laatste tips om de dag na de jaarwisseling op een prettige manier te laten verlopen:

– Doe het rustig aan. Plan niet te veel bezoekjes.
– Probeer het ritme er (weer) in te houden. Eet op de momenten dat jullie altijd eten.
– Let op met voeding die de suikerspiegel erg laten schommelen.
– Zorg dat je kind voldoende rustmomentjes kan pakken om overprikkeling te voorkomen.
– Zorg dat je kind op tijd naar bed gaat om wat nachtrust in te halen.


Wil jij weten wat je kunt doen om je overprikkeld kind te helpen? Ik geef je een paar tips over overprikkeling reactie

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen die thuis blijven.

Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen die thuis blijven.

We kunnen er niet omheen… het coronavirus (COVID-19) heeft ons land bereikt. Er zijn vele maatregelen genomen en verschillende eisen waar we ons (als vanzelfsprekend) aan moeten houden om het virus niet nog verder schade aan te laten richten.
Thuisblijven zorgt voor grote veranderingen. Niet alleen voor jou als ouder ook voor je kind(eren).

Lees meer
Als alles anders gaat… overprikkelingsreactie bij kinderen.

Als alles anders gaat… overprikkelingsreactie bij kinderen.

Het liefst hebben de hooggevoelige kinderen iedere dag hetzelfde stukje van structuur en herkenning. Maar goed, het kan niet altijd zo gaan. Ook wanneer het kind ouder wordt, zeker dan, zal het soms anders lopen. Het moet leren hiermee om te gaan. Omgaan met verandering in het bekende ritme en net zo goed omgaan met verandering in de omgeving. Bij ons thuis is het de afgelopen vakantiedagen al een behoorlijke proef voor ons hooggevoelig meisje.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin