Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Hoogsensitief kind opvoeden
hoogsensitief kind opvoeden

Hoogsensitief kind opvoeden

door | 22 aug, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

Terwijl je met je hand over je buik wrijft staar je wat vooruit. Je denkt aan jullie kindje dat in jouw buik aan het groeien is tot een eigen, uniek mensje. Je ziet het helemaal voor je hoe je kindje dadelijk vrolijk tussen de mensen rondhuppelt in de winkelstraat terwijl jij samen met je man er stralend van trots achteraan loopt. 

Hoogsensitief kind opvoeden

De tijd vliegt terwijl je kindje groter groeit, inmiddels buiten je buik, ontwikkeld het zich steeds verder en vallen er een aantal dingen op. Je kind is schrikt snel, kan intens boos of verdrietig reageren vanuit het niets en is helemaal niet graag in die winkelstraat tussen de mensen, laat staan huppelend zoals jij dat vroeger voor je zag. Een vriendin waar jij op dat moment bent vraagt je om eens op internet te zoeken op hoogsensitief kind. Samen zoeken jullie internet af en wat vallen er daar veel puzzelstukjes op z’n plek. Dat gaat over jouw kind! Het opvoeden van een hoogsensitief kind zien veel ouders, zeker in het begin wanneer alles nog onwennig en nieuw is als een lastige taak. Maar steeds beter herkennen ze momentjes bij hun kind of zien ze achteraf, na die boze bui, waar het vandaan zou kunnen komen. Een vraag die ik van ouders vaak krijg is hoe kan ik mijn hoogsensitief kind opvoeden zodat het zich in onze omgeving gelukkig en goed voelt?

Emoties bij kinderen

Kinderen ontwikkelen zich razendsnel, dat is bij hoogsensitieve kinderen niet anders. Misschien gaan deze kinderen zelfs nog een stapje sneller omdat er in dat koppie zo ontzettend veel opgepikt wordt. Zo ook emoties. Emoties bij kinderen komen en gaan maar lang niet altijd is het makkelijk om hiermee om te gaan. Ze voelen ineens iets maar weten niet wat en ineens staan ze daar te stampvoeten of huilen. Het overvalt ze vaak net zo als dat het jou als ouder kan overvallen.  Als ouder wil jij dat je kind gelukkig is en zich goed voelt. Dat het zichzelf kan zijn en geniet van het leven. Emoties en dan vooral het begrijpen van emoties spelen hier een belangrijke rol in, zeker bij een hoogsensitief kind. Deze kinderen gaan hun leven lang te maken hebben met sterke emoties en vaak niet alleen die van zichzelf maar ook die van de omgeving.

Hoe begeleid je een hoogsensitief kind

  • Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zichzelf prettig voelt. Daar kun je voor zorgen door je kind als het waren echt te zien of misschien wanneer je als ouder zelf hoogsensitief bent dat je je eigen kind zelfs kan aanvoelen. Komt je kind uit school en merk je dat het rond stuitert of juist futloos is doordat het laag in de energie zit geef het dan de tijd om op te lade Dit zijn namelijk vaak een van de signalen van een te veel aan prikkels. Wanneer jij als ouder op dat moment te veel van of aan je kind vraagt krijgt het meer prikkels te verwerken en creëer je een soort tikkende tijdbom, het is wachten tot die bom ontploft en alles eruit komt. Even een half uurtje schermtijd werkt bij veel kinderen vaak goed, door naar het schermpje te kijken komen ze in een bubbel en kunnen ontladen van alle prikkels die ze moeten verwerken. Natuurlijk zijn er ook alternatieve voor een schermpje. Dit is echter bij ieder kind verschillend en iets wat jij als ouder weet of moet ontdekken voor je kind. Onze dochters lezen graag even iets of kunnen zichzelf helemaal verliezen in tekenen of knutselen. Wanneer dat moment voorbij is kan je kind weer nieuwe prikkels aan en is het opgeladen voor de rest van de dag. Samen even iets drinken en eten en kletsen over de dag is dan vaak een welkom moment. Door te praten over de dag verwerken kinderen hun dag, dit heeft weer een positief effect op het slapen in de avond. Zorg er dus voor dat je voldoende momentjes creëert om te kletsen en indirect de dag te verwerken. 

 

  • Ik gaf het eerder al aan. Emoties zijn onwijs belangrijk. Toch maken veel volwassenen hierin een grote fout als het gaat om opvoeden van een hoogsensitief kind. Ze zijn zelf niet eerlijk of duidelijk over hun eigen emoties en alles wat ze voelen. Het klinkt vast herkenbaar dat je een vervelend gesprek gehad hebt of verdrietig nieuws gehoord hebt maar zodra je kind de kamer binnenkomt je schakelt en een glimlach op je gezicht probeert te toveren. Herken je dat? Precies daar gaat het mis. Want hoogsensitieve kinderen voelen jouw emoties en een sfeer in de ruimte vaak feilloos aan. Hoe ontzettend verwarrend is het om dan te voelen dat iemand van slag, boos of verdrietig is maar een lachend en vrolijk iemand te zien.  Het is ontzettend belangrijk, en ook een groot focuspunt in mijn training een hoogsensitief kind opvoeden vanuit verbinding en begrip, dat jij als ouder duidelijk bent over emoties. Ook die van jezelf dus. Door aan je kind te vertellen hoe jij je voelt en de emotie die daarbij hoort te benoemen help je je kind om eigen emoties ook beter te (gaan) plaatsen. Door met je kind te praten over je dag, emoties en fouten te delen en te vertellen hoe jij je daarbij voelt en hoe je dit oplost of aanpakt leer je jouw kind zoveel moois. Dus wil jij een veilige plek voor het opvoeden van je hoogsensitief kind creëren? Gooi bloot die emoties. Probeer hierbij natuurlijk wel rekening te houden en af te stemmen op de leeftijd van je kind. 

 

  • Als laatste wil ik je nog meegeven dat het voor een hoogsensitief kind belangrijk is dat het zichzelf terug kan trekken. Dat het de ruimte krijgt om zelf te ontdekken waar een grens ligt. Dit gaat natuurlijk met vallen en opstaan maar aan jou als ouder de taak om je kind hierin te begeleiden en dit zelf te laten ontdekken. Daar is het thuis juist zo fijne plek voor. Jonge kinderen gaan nog niet graag naar hun eigen kamer, de ruimte uit weg bij jou. Zorg dat er beneden een plekje is waar je kind even kan terugtrekken. Een tentje, een hoekje met kussens, een tafeltje met stoeltje en wat boekjes of fijn speelgoed zonder licht en geluid  (prikkels). Wanneer je kind ouder is kan dit de eigen kamer zijn. Spreek met je kind af dat het altijd naar je toe mag komen of gebruik een codewoord (dit doet het vaak goed bij kinderen) voor jullie samen zodat je kind aan kan geven dat het even wil knuffelen en/of kletsen. 

Het helpt hierbij natuurlijk ontzettend wanneer jij je kind echt begrijpt. Een thuis voor je kind waar het zich begrepen, gezien en gehoord voelt zorgt voor een heel stevige fundering bij je kind. Zo zorgt het ervoor dat je hoogsensitief kind zekerder wordt van zichzelf en het zelfvertrouwen een boost krijgt. Maar ook durft je kind meer tegen je te vertellen omdat het erop vertrouwd dat jij je kind begrijpt. Mijn training een hoogsensitief kind opvoeden vanuit verbinding en begrip is voor jou als ouder een ontzettend waardevolle leidraad om je kind beter te begrijpen en te kunnen bieden wat het nodig heeft op een manier dat bij jullie past.. Bekijk hier meer informatie over de training een hoogsensitief kind opvoeden vanuit verbinding en begrip. 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Omgaan met  een boos kind.

Omgaan met een boos kind.

Waarom willen we als ouders toch zo graag dat onze kinderen niet boos zijn. We leren onze kinderen zo eigenlijk dat die emotie er niet mag zijn. Maar ook die emotie hoort bij het leven. En juist dan hebben kinderen ons zo hard nodig. En net dan sturen we ze vaak weg, duwen we ze van ons af…

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin13