Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Hoogsensitief kind op school
hoogsensitief kind op school

Hoogsensitief kind op school

door | 24 okt, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

“heeft de juf een nieuwe bril?”
“hé er toetert een auto”
“de schoenen van Liz maken een vervelend geluid als ze loopt”. 

Zomaar een aantal gedachten die een hoogsensitief kind in de klas heeft in slechts 60 seconden. Op school zijn er heel veel prikkels die een gevoelig kind te verwerken krijgt tegelijkertijd is er vaak minder ruimte om even op adem te komen terwijl er de hele schooldag lang veel prikkels binnenkomen, dat maakt een schooldag prikkelrijk voor een hoogsensitief kind. 

 

Mijn hoogsensitief kind wil niet naar school 

Veel ouders die ik spreek geven aan dat er momenten zijn dat hun hoogsensitief kind niet meer naar school wil gaan. Als ouder zoek je het probleem dan vaak in lesstof of een ruzie met klasgenootjes. 

Uit ervaring kan ik vertellen dat het probleem voor je hoogsensitief kind op school niet zit in ruzie of de lesstof maar vaak is je kind te vermoeid door de vele prikkels. Overprikkeling op school zorgt er bij je kind voor dat het in een andere, negatieve, energie komt en emoties en prikkels juist sterker gaat ervaren. Iets wat het voor kinderen lastig maakt is dat ze dat wat ze voelen niet thuis kunnen brengen maar wel linken aan school, daar waar ze het gevoel het sterkst ervaren. Door die gedachten kan school ze tegen gaan staan en de gedachte van naar school gaan ze al een gevoel van onrust laten ervaren. Belangrijk dit te doorbreken en het kind op een positieve manier te laten kijken naar school en zichzelf. 

 

Concentratie problemen en school

Ik zei het eerder al, op school zijn veel prikkels en emoties waar je kind door afgeleid kan raken. Zeker wanneer je kind op meerdere zintuigen sterker gevoelig is komen geluiden, geuren en dat wat ze zien sterker binnen. Veel. Hoogsensitieve kinderen voelen op school ook nog sterk emoties van anderen aan. Overprikkeling zorgt ervoor dat je kind zich minder kan concentreren, zeker wanneer de focus op de prikkels ligt. Een geluiddempende koptelefoon voor kinderen kan dan een uitkomst zijn. 

Vind je hoogsensitief kind met een sterke wil het lastig zich te concentreren in de klas? Het heeft voldoende beweging en uitdaging nodig om goed te kunnen focussen. Fidget toys of een wiebelkussen kan dan een uitkomst zijn. 

 

Tips voor gesprek met school 

Ik vind het belangrijk dat je als ouder het hoogsensitief zijn van je kind op school bekend maakt. Veel ouders willen geen label op hun kind plakken en vertellen het daarom niet op school. 

Vraag een gesprek met de leerkracht van je kind aan en vertel dat je kind hoogsensitief is. Als ouder ken jij je kind heel goed, een leerkracht ziet je kind samen met heel veel andere kinderen en pikt niet alle signalen op. Geef de leerkracht tips hoe het overprikkeling bij je kind kan herkennen. Wat zijn de signalen van overprikkeling en wat heeft je hoogsensitief kind nodig om te ontprikkelen. 

Door in gesprek te gaan met de leerkracht van je kind help je jouw kind door de schooldag heen. Je helpt de leerkracht je kind beter te begrijpen, dit geeft je kind een veilig gevoel en vertrouwen in zichzelf. 

 

Hoogsensitief kind op school anders dan thuis

Als er een plek is waar een kind zich veilig en vertrouwd voelt is het thuis. Het is heel normaal dat je kind op school heel anders, vaak zelfs de voorbeeldige leerling is terwijl het uit school bij jou tot ontploffing komt door heftige emoties als reactie op overprikkeling. Dit maakt dat het voor veel leerkrachten echt een verrassing is wanneer ouders over hun kind en de uiting van heftige emoties thuis verteld. 

Aan jou als ouder de taak je kind te begeleiden in de overprikkeling die het van school ervaart. Denk hierbij aan

  • Voldoende rustmomenten. Laat je kind uit school even met rust. Dus geen vragenvuur over de schooldag maar bijvoorbeeld een half uurtje schermtijd om bij te komen. 
  • Genoeg slaapuren. Een hoogsensitief kind heeft over het algemeen meer slaap nodig dan kinderen zonder deze eigenschap. 
  • Rustige agenda. Niet te veel speelafspraakjes hoe gezellig je kind dit op dat moment ook vindt.
  • Verwerk samen de dag. Tijdens het avondeten is vaak een fijn moment om de dag door te nemen. Wat ging er goed, wat minder goed. Wat was er fijn aan vandaag? Het kan heel goed werken om je eigen fouten en positieve momenten ook te delen. Dit geeft je kind een fijn gevoel, ook mama maakt soms fouten. 

Merk je dat jullie er (met school) niet uit gaan komen en voel je de behoeften om je verhaal te doen? Plan hier een inzichtsessie met mij. Jij doet je verhaal en ik deel mijn inzichten met je.

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind.

Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind.

Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind is vaak toch net even anders. Daar was ik me vooraf al heel bewust van. Daarom kozen wij voor 4 dagen toegang tot het park. We hadden vernomen dat de weekenden druk waren dus besloten vooral de donderdag en vrijdag veel te ondernemen.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin6