Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Hoogsensitief kind en vakantieritme
hoogsensitief kind en vakantieritme

Hoogsensitief kind en vakantieritme

door | 7 jul, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

Eerder schreef ik al een artikel over het begeleiden van en omgaan met een hoogsensitief kind op vakantie maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wel vakantie hebt maar niet op vakantie gaat hoe ga je dan om met een hoogsensitief kind in het vakantieritme?

Vakantie in eigen huis

Zelf zijn wij met de zomervakantie altijd thuis. De drukte op een vakantiepark, de warmte in een huisje en het langdurig van huis zijn is niet helemaal ons ding. Daarom kiezen wij er sinds een jaar of drie bewust voor om in de meivakantie en ergens in het najaar een aantal dagen met de meiden op vakantie te gaan en blijven we in de zomervakantie lekker thuis. 

Thuis waar de airco is, we onze eigen spullen om ons heen hebben en waar rust is. We doen die drie vakantieweken leuke uitstapjes afgewisseld met heerlijk rustige dagen thuis. Wij kunnen alle vier heel goed thuis zijn en ook de meiden vermaken zich prima. 

Of dit een keus is die we hebben gemaakt omdat onze meiden hoogsensitief zijn? Dat weet ik niet. We kijken naar dat wat wij nodig hebben en volgen die route. Dat werkt voor ons het beste. 

 

Vakantieritme met een hoogsensitief kind in huis

Toch heeft ook het vakantieritme thuis met een hoogsensitief kind een aantal worstelingen waar je als ouder met een hoogsensitief kind tegenaan kan lopen. Daar zijn wij de afgelopen jaren natuurlijk ook achter gekomen maar hebben wij onze weg inmiddels in gevonden. Daarom deel ik hieronder mijn tips met jou.

Maak een planning

Of het nu zomervakantie, herfstvakantie of kerstvakantie is het is voor je kind heel prettig om te werken met een planner. Op die planner noteer je de vakantie dagen en maak je visueel (of je schrijft het erbij wanneer je kind kan lezen) wat er die dag op de planning staat. Een barbecue bij vrienden, een dagje dierentuin of een bezoek aan oma bijvoorbeeld. Je maakt dus geen heel dagritme programma maar noteert puur de dingen die op die dag gepland staan zodat je kind weet waar het aan toe is. Dat stukje overzicht is voor een hoogsensitief kind in een vakantie waar vaak het ritme wegvalt heel belangrijk. Iedere avond kruis je dan samen met je kind het vakje van de dag dat voorbij is af. 

Uitstapje? Bekijk de locatie

Een uitstapje op de planning staan? Super leuk met vaak heel veel voorpret. Je denkt er niet direct aan maar dit kan voor grote spanning en piekergedachten zorgen bij je kind. Het kan je kind helpen om van te voren samen te locatie te bekijken. Steeds meer locaties hebben een website of zijn met foto’s te vinden op zoekmachines als google. Door samen met je kind deze foto’s te bekijken komt je kind vaak met vragen die anders piekergedachten worden. 

Structuur is de sleutel

Het wegvallen van de structuur kan voor onrust zorgen. Probeer er in de vakantie dan ook voor te waken dat er structuur blijft. Natuurlijk zal alles wat later zijn en dat is vaak ook prima. Maar door te zorgen dat de momenten die voor herkenning zorgen (slapen, eten en rustmomenten als schermtijd) erin blijven heeft je kind houvast. Tegelijk zorgt het eten op vertrouwde vaste momenten ervoor dat er minder schommeling is met de suikerspiegel van je kind. Voor die schommeling zijn veel hoogsensitieve kinderen erg gevoelig. Denk aan humeurig reageren bijvoorbeeld.

Voorkom onderprikkeling

De hele dag niks doen, thuis zijn en lekker in de tuin in de zon hangen klinkt heerlijk maar er ligt een klein gevaar op de loer. Zeker wanneer je een hoogsensitief kind met een sterke wil hebt dan heeft het prikkels nodig. Een tekort aan prikkels kan zorgen voor onderprikkeling. Zorg er dus voor dat jullie je kind voldoende blijven uitdagen en die heerlijke rustige tuin hang momenten afwisselen met iets actiefs. Een fietstocht, speeltuin bezoek of een lekker poppetje flessenvoetbal bijvoorbeeld. Afwisseling is hierin echt het toverwoord.

Betrek je kind erbij

Veel ouders maken een planning met leuke dingen in de vakantie maar vergeten daarbij hun hoogsensitief kind te vragen wat deze in de vakantie wil doen. Ga de week voor de vakantie eens met z’n allen om de tafel en bespreek wat jullie allemaal voor ideeën hebben om te doen. Onze eigen meiden komen vaak met gratis of goedkope opties maar ik ken genoeg kinderen die wilde (dure) plannen hebben. Je kan er dan voor kiezen om te zeggen dat er 1 activiteit genoemd mag worden dat geld kost en er 2 activiteiten genoemd mogen worden die gratis zijn of weinig investering vraagt. 

 

Wil je wat inspiratie voor leuke, vernieuwende opties? Bekijk dit artikel over je kind blijven uitdagen in de vakantie dan zeker even.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hoogsensitief kind op school

Hoogsensitief kind op school

Veel ouders die ik spreek geven aan dat er momenten zijn dat hun hoogsensitief kind niet meer naar school wil gaan. Als ouder zoek je het probleem dan vaak in lesstof of een ruzie met klasgenootjes. Uit ervaring kan ik vertellen dat het probleem voor je hoogsensitief kind op school niet zit in ruzie of de lesstof maar vaak is je kind te vermoeid door de vele prikkels.

Lees meer
Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind.

Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind.

Disneyland Parijs met een hooggevoelig kind is vaak toch net even anders. Daar was ik me vooraf al heel bewust van. Daarom kozen wij voor 4 dagen toegang tot het park. We hadden vernomen dat de weekenden druk waren dus besloten vooral de donderdag en vrijdag veel te ondernemen.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin