Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Hooggevoeligheid bij kinderen; onbekendheid en onbegrip
hooggevoeligheid bij kinderen

Hooggevoeligheid bij kinderen; onbekendheid en onbegrip

door | 11 apr, 2018 | Hoogsensitief kind opvoeden

Sommige noemen het een hype. 
Andere vinden het maar een vreemde eigenschap.
Weer andere vinden dat ouders het hun kind aanpraten en ze te zacht opvoeden.

Ik heb het over de aangeboren eigenschap hooggevoeligheid. Uit recent onderzoek is gebleken dat iemand die hoog sensitief is een filter mist in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Door het ontbreken van dit filter komen alle prikkels op hetzelfde niveau binnen. Denk hierbij aan alles wat je hoort, ziet, ervaart en ruikt. Dit filter zorgt er normaal voor dat er onderscheid gemaakt wordt tussen belangrijke en minder belangrijke prikkels. Door het ontbreken hiervan werken de hersenen de hele dag op volle toeren. Als je het zo bekijkt is een overprikkeling reactie een logisch gevolg.

Een hooggevoelig kind zorgt vaak voor onbegrip in de omgeving

Tijdens de informatieavonden over hooggevoeligheid bij kinderen die ik geef over dit onderwerp merk ik keer op keer weer dat ouders het prettig vinden om in contact te komen met andere mensen die een HS (hoog sensitief) kind hebben. Ze geven allemaal aan dat ze zich in hun omgeving onbegrepen voelen. Soms krijgen ze van hun naaste zelfs vervelende opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. Die herkenning, het begrip, die de deelnemers van mijn Webinars ervaren doet ze ontzettend goed. Ze zijn gewend om de dingen waar ze tegen aan lopen voor zichzelf te houden omdat hun omgeving de situatie niet herkent of geen begrip toont.

Ik vind het erg vervelend dat er nog zoveel onbegrip is voor hooggevoeligheid. Wel is het begrijpelijk. Er is nog maar kort bekend wat deze eigenschap inhoud. Als ik kijk naar onze eigen meiden dan begrijp ik de onbegrip wel. Buitenshuis zijn de meiden vrolijk, (meestal) energiek en gezellig. Maar zodra we thuis zijn, of in de auto, ofwel in een veilige omgeving kunnen ze zich pas echt uiten. Vaak is het zo dat wij na een feestje de auto instappen en de meiden een boze of verdrietige bui krijgen. Die ontlading van alle prikkels die ze op het feestje opgenomen hebben. Zelf ben ik ook hooggevoelig en ik begrijp hierdoor erg goed wat ze ervaren. Als volwassene kan je dit beter aan dat een kind. Maar er blijven, ook voor mij, prikkelrijke situaties die ik als onprettig ervaar.

Overprikkeling uit zich meestal thuis, bij de ouder

Doordat kinderen vaak zichzelf zijn in hun eigen omgeving, bij hun ouders, krijgen veel mensen dit niet mee. Hierdoor ontstaan er situaties van onbegrip want “hij was zo gezellig en vrolijk op dat feestje, hoe kan het dan dat je nu verteld dat hij thuis een woedebui gehad heeft?”. Als je het zo leest dan is die onbegrip ook begrijpelijk. Toch?

Wat hooggevoeligheid als eigenschap ook lastig maakt is dat er geen een persoon is met dezelfde kenmerken. Er zijn veel kenmerken die bij hooggevoeligheid passen. Er zijn er ook veel die de een wel kent, de ander niet. Mensen hebben bij een gevoelig kind meestal een schattig, stil en verlegen meisje voor zich. Een meisje dat stilletjes de kat uit de boom kijkt en rustige activiteiten onderneemt. Dat kan! Maar ook dat stille, rustige en verlegen meisje raakt overprikkeld en moet dit uiten. Thuis, veilig bij haar ouders.

Naast de “standaard” hooggevoeligheid is er ook een groepje kinderen dat is geboren met de eigenschap hooggevoeligheid in combinatie met een sterke wil. Deze kinderen zijn impulsief, hebben een zeer sterke eigen wil, kunnen luidruchtig en (over)actief zijn. Ouders van kinderen met een sterke wil zitten regelmatig met de handen in het haar. De boze buien zijn heftig en vragen veel energie, daarnaast bepalen ze de sfeer.

Begeleiding van kinderen (en ouders) met hooggevoeligheid; maak van hooggevoeligheid een kwaliteit

In mijn praktijk begeleid ik verschillende gezinnen die mij hebben ingeschakeld om de cirkel waar ze in zitten te doorbreken. Als kind- en gezinscoach met specialisatie hooggevoeligheid kan ik de begeleiding bieden die een ouder, kind of gezin nodig heeft. Ik kan het kind leren om te gaan met deze eigenschap, welke zeker ook een kwaliteit kan zijn. Maar ook ouders kan ik handvatten geven in de opvoeding en begeleiding van een hooggevoelig kind. Tijdens de informatieavond vertel ik over overprikkeling, algemene kenmerken en driftbuien. Wanneer ik ouders begeleid in een traject ga ik hier dieper op in. Ik ga met de ouder (en eventueel in combinatie met het kind) aan de slag. Geef advies en gebruik coachmateriaal die past bij hun situatie. Door deze combinatie verbeterd de sfeer binnen het gezin en hebben ouders minder het gevoel de hele dag op hun tenen te moeten lopen.

 

Wil jij als ouder meer weten over dit onderwerp én hoe je je hooggevoelig kind kunt begeleiden?
Of wil je begeleiding voor je kind zodat het beter met deze eigenschap om kan gaan?

Wist je dat hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit vaak door elkaar gebruikt worden maar er een verschil tussen deze benamingen zit? 

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen die thuis blijven.

Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen die thuis blijven.

We kunnen er niet omheen… het coronavirus (COVID-19) heeft ons land bereikt. Er zijn vele maatregelen genomen en verschillende eisen waar we ons (als vanzelfsprekend) aan moeten houden om het virus niet nog verder schade aan te laten richten.
Thuisblijven zorgt voor grote veranderingen. Niet alleen voor jou als ouder ook voor je kind(eren).

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin