Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Hoogsensitief kind en feest

Hoogsensitief kind en feest

door | 8 sep, 2020 | Hoogsensitief kind opvoeden

Het is feest! Iedereen is in vrolijke stemming, de feestvierder (of in ieder geval de organisatie) heeft een gezonde spanning en er hangen overal ballonnen, slingers en natuurlijk mag de muziek niet ontbreken. Uiteindelijk komen er ook nog veel gasten om het feest compleet te maken. Superleuk! Of toch niet?

Eigen verjaardagsfeestje

Veel ouders organiseren de verjaardag van hun kind groots. Een kinderverjaardag hoort immers vrolijk en feestelijk te zijn. Iedereen moet komen, dan zijn er ook lekker veel cadeaus, en de aankleding moet leuk zijn. Maar als jij te maken hebt met een hoogsensitief kind in huis dan is het wellicht verstandig om je aan te passen aan jouw kind. Want wat jij als niet HSP je misschien niet realiseert is de prikkelbom die jij je kind voorschotelt. Ik zal er een aantal opsommen

• Gekleurde vlaggetjes, ballonnen en aankleding

• Omgevingsgeluiden als roeren in een koffiekopje, tikkende schoenen, lachende en pratende mensen, spelende kinderen, muziek aan en vaak ook nog speelgoed met geluiden.

• Overal drukte, mensen die iets van je verwachten, je willen feliciteren en allemaal aan je zitten.

• Heel veel emoties, stemmingen en sferen door elkaar heen. Als je kind hier gevoelig voor is pikt het deze allemaal op, dit kost veel energie.

Misschien als je bovenstaande leest als niet HSP voel je de vele prikkels al, laat staan hoe je hoogsensitief kind dit binnenkrijgt en ervaart. Het zijn veel, heel veel, prikkels die het moet verwerken. Wij vieren de verjaardag meestal van 10.00 – 12.00 en van 14.00 – 17.00 uur. Dit doen we heel bewust. Zo is de visite verdeeld over de dag en is het dus minder druk. Daarnaast hebben we altijd ruim ’n uur om tussendoor even bij te komen, te ont prikkelen en op te laden voordat het nieuwe bezoek komt. Dit werkt voor onze meiden erg goed. Maar dan nog zijn ze er rond 17.00 uur echt wel klaar mee.

Hoogsensitief kind en feest bij iemand anders

Ditzelfde geld, misschien zelfs nog wel sterker, voor feesten buiten de deur waar je voor uitgenodigd bent. Hier spelen spanningen van een nieuwe omgeving, onbekende mensen en veel nieuwe details die opvallen sterk een rol. Zorg ervoor dat je niet te lang naar een verjaardag gaat, is je kind oud genoeg spreek dan met haar af wanneer jullie naar huis gaan. Soms helpt het om iets te spelen (zoals een leesboekje of kleurtjes) van thuis mee te nemen waar je kind zich even mee kan terugtrekken.

 

Hoogsensitief kind en een kinderfeestje

Volgens mij is het kinderfeestje iets waar de meeste kinderen nóg meer naar uit kijken dan hun echte verjaardag. Onze meiden vinden kinderfeestjes altijd erg leuk. Maar kinderfeestjes zorgen bij een van onze twee dochters ook voor spanningen. Ze kan echt 3 weken vooraf (ook met haar verjaardag trouwens) al onrustiger slapen, dromen, prikkelbaarder zijn etc. In haar koppie is ze er dan al zo mee bezig. Wat zal ze krijgen? Ze heeft zoveel zin in wat we gaan doen en hoopt dat het gezellig is.

Wanneer het kinderfeestje bij iemand anders is dan heeft ze er altijd even moeite mee om naar binnen te gaan. Het is voor haar dan altijd echt even schakelen. Ondanks dat ze er veel zin in heeft komen er soms even tranen van spanning. Maar als de knop om is en ik de deur uit dan zakt dit naar de achtergrond en geniet ze er intens van.

Mijn tips voor een fijn feest voor jou hoogsensitief kind:

  • Hou het rustig
  • Nodig alleen de echt dierbare personen van je kind uit
  • Verdeel het bezoek over de dag, bijvoorbeeld 2 keer 2 uurtjes met tussendoor een rustmoment van minimaal 1 uur
  • Volg je kind
  • Creëer een rustplek voor je kind waar het zich even terug kan trekken
  • Plan een eigen kinderfeestje niet te lang
  • Betrek je kind er zoveel mogelijk bij. Dit voorkomt spanning
  • Neem iets mee naar een feestje buitenshuis zodat je kind zich even terug kan trekken
  • Plan na heeft feestje een rustige dag
  • Als het even kan doe dan het feestje (deels) buiten, dit zorgt voor een betere prikkelverwerking

Merk jij dat jouw kind moeite heeft met feestjes en wil je hier als ouder beter mee kunnen omgaan? De  training vind jouw weg in de opvoeding van een hoogsensitief kind helpt jou in 9 modules je kind beter te begrijpen. In 9 modules ga jij op je eigen tempo aan de slag met je hoogsensitief kind met 9 maanden mijn begeleiding vanaf de zijlijn erbij. 

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hoogsensitief kind en vakantieritme

Hoogsensitief kind en vakantieritme

Zelf zijn wij met de zomervakantie altijd thuis. De drukte op een vakantiepark, de warmte in een huisje en het langdurig van huis zijn is niet helemaal ons ding. Daarom kiezen wij er sinds een jaar of drie bewust voor om in de meivakantie en ergens in het najaar een aantal dagen met de meiden op vakantie te gaan en blijven we in de zomervakantie lekker thuis.  Toch heeft ook het vakantieritme thuis met een hoogsensitief kind een aantal worstelingen waar je als ouder met een hoogsensitief kind tegenaan kan lopen. Daar zijn wij de afgelopen jaren natuurlijk ook achter gekomen maar hebben wij onze weg inmiddels in gevonden. Daarom deel ik hieronder mijn tips met jou.

Lees meer
Huilen bij overprikkeling

Huilen bij overprikkeling

‘Mama, ik moet soms huilen maar dan weet ik niet waarom.’

Vorige week sprak mijn dochter (8) bovenstaande zin naar mij uit. Het was een half uur nadat we haar naar bed gebracht hadden toen ze mij bij d’r riep. Meestal slapen ze hier heel vlot, maar soms dan wil het slapen maar niet lukken omdat iets in hun hoofd ze bezig blijft houden.

Lees meer
Hoogsensitieve kinderen hebben veel plezier… op school

Hoogsensitieve kinderen hebben veel plezier… op school

Sinds hun hoogsensitief kind op school zit zien ze dat het kind niet zichzelf is en hebben ze steeds vaker te maken met een emotionele uitbarsting van woede of tranen bij hun kind. Dit is meestal aan het eind van de dag maar soms al direct uit school. Niet vreemd dat deze ouders dit koppelen aan school, toch is school meestal niet de hoofdoorzaak.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin8