Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » hoe overleef ik drie weken met mijn hoogsensitief kind thuis
hoe overleef ik mijn hoogsensitief kind thuis

hoe overleef ik drie weken met mijn hoogsensitief kind thuis

door | 15 dec, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

 

“Heb je tips hoe ik de komende 3 weken thuis met de kids door kan komen?” vroeg een deelnemer aan het Webinar me gister. Leuke vraag en ik voel hem. Want hoe overleef je deze 3 weken met een hoogsensitief kind thuis?

Alles loopt weer even anders. In plaats van 2 weken kerstvakantie hebben we gister te horen gekregen dat er een bonus week aangeplakt wordt uit voorzorg i.v.m. de corona maatregelen en de nieuwe variant (weer een) die in opkomst is. Even schakelen.

Besef je dat dit niet alleen voor jou slikken is maar ook je hoogsensitief kind thuis echt wel even moet schakelen. Het is een verandering en net daar doen veel hsp-ers het niet zo goed op. Het maakt onzeker en zorgt voor onrust of geeft zelfs een onveilig gevoel. Aan jouw de taak om je kind dus duidelijk uit te leggen waar het aan toe is.

 

Aftelkalender voor je hoogsensitief kind

Misschien denk je nu daar komt ze weer aan met haar aftelkalender. Maar geloof me, dit gaat je kind rust bieden. Overzicht, een houvast in deze onduidelijke periode waar schakelen nodig is. Maak een planner, gewoon eenvoudig in word (of download mijn variant en vul hem samen met je kind in) laat hem bijvoorbeeld lopen van 20 december tot en met 10 januari.

Noteer belangrijke momenten als kerst, kerstontbijt, afspraakjes, feestjes, bezoek, eetmomenten etc in de planner. Kan je kind nog niet lezen? Gebruik dan afbeeldingen.

 

Van overleven naar beleven

Veel ouders zien op tegen deze lange dagen thuis met hun kind, het voelt als overleven. Maar eigenlijk is het niet nodig wanneer je handig inspeelt op de behoeften van je kind en jullie duidelijke afspraken maken kunnen jullie deze periode ook gebruiken om samen te beleven in plaats van overleven. Want (daar is hij weer) duidelijkheid is iets wat je kind nodig heeft, houvast en weten waar het aan toe is. Hieronder daarom een aantal tips:

 

  1. Maak samen een leuke dingen lijstje van de activiteiten die jullie in deze vakantie willen doen. Dit doen wij in alle vakanties en werkt ontzettend goed. Zo hebben wij op ons lijstje staan dat we een 3 gangen menu gaan koken, bioscoop middagje doen, spelletjes marathon, wandelen met onze hond in een bos, puzzelen en een high tea maken en eten. Plan dit alvast in op de zojuist gemaakte aftelkalender.

 

  1. Betrek je kind bij het huishouden. Geef taakjes passend bij de leeftijd en maak er samen een uurtje een activiteit van. Als jullie klaar zijn hebben jullie wel iets lekkers verdient natuurlijk.

 

  1. Sommige kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn op de dag. Een planning voor de dag op bijvoorbeeld een whiteboard kan werken. Bekijk samen de behoeften van je kind maar benoem ook die van jezelf. Zo hebben wij allemaal tijd voor onszelf nodig dus is bij ons de afspraak dat de meiden in de ochtend zelf spelen en wij na een uurtje iets met ze doen. Daarna vermaken ze zichzelf weer of helpen mij met een klusje in huis. Vaak lunchen we dan en is het tijd voor schermpjes. Ik pak dan ook een momentje voor mezelf. Is de tijd om dan spelen ze weer zelf om daarna weer iets met (een van) ons te doen. Op deze manier hebben wij een mooi balans voor ieder van ons en leren ze ook dat wij als ouders niet de hele dag maar voor ze klaar moeten staan.

 

  1. Ga naar buiten, de natuur in en vooral even lekker bewegen is iets wat je kind, zeker die met een sterke wil heel erg nodig heeft. Je wil je kind uitdagen om zo te voorkomen dat je kind onderprikkeld raakt daar past een goed balans in actieve en rustige activiteiten bij.

 

  1. Komt je kind maar moeilijk tot spel of op ideeën? Zet alle mogelijk opties op een papiertje en grabbel er een optie uit waar je kind mee aan de slag kan gaan. Zorg voor voldoende uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan zelf een knikkerbaan of spel maken, een uitdagende teken challenge (waar jij aan mee doet) een woordzoeker of puzzelboekje.

 

  1. Duidelijkheid is wat je kind nu nodig heeft. Trek een lijn met je partner over jullie regels, streep desnoods jullie regels en afspraken weer even aan. Ik ben een voorstander van noteren en overzichtelijk ophangen zodat je er eenvoudig even op terug kan vallen iets wat ik in mijn training vind jouw weg in de opvoeding van een hoogsensitief kind uitgebreid behandel. Wat is de consequentie wanneer je kind zich niet aan de regel houdt? Waarschuw en benoem dit één keer om daarna in actie over te gaan. Je kind en zeker je hoogsensitief kind met sterke wil heeft duidelijke grenzen nodig. Het klinkt misschien niet fijn maar op deze manier voorkom je minder gezellige momenten in huis. 

 

  1. Heb jij een hoogsensitief kind met een sterke wil in huis? Je kind heeft graag het gevoel dat het zelf mag bepalen. Geef je kind daarom twee keuzes. Zo heb je als ouder zelf de touwtjes in handen maar heeft je kind het gevoel zelf te mogen kiezen en niet te moeten. Want aan moeten heeft je kind zeer waarschijnlijk een hekel. 

 

  1. Soms sluipt het er stiekem in dus even een reminder: hou je vast aan de standaard eet- en slaapmomenten en probeer vooral jullie gewone ritme vast te houden.

 

Ik besef me heel goed dat jij als ouder tijd nodig hebt om te schakelen, dat je na al die maanden het even niet meer ziet zitten en toe bent aan rust. Besef je heel goed dat je kind dit zelfde ervaart. Je kind spiegelt jou. Zit jij niet lekker in je vel dan is de kans groot dat je kind dit aanvoelt. Een kind met een sterke wil gaat je grenzen opzoeken terwijl een hoogsensitief kind jouw emoties en gevoel mogelijk over gaat nemen. Maak emoties bespreekbaar, ja ook die van jezelf. Geef er aan toe en zorg er vooral ook voor dat je zelf tijd pakt om even bij te komen. 

Ideeën om met je kind te doen

Mijn hoofd zit altijd vol met leuke ideeën om te gaan doen met kinderen om ze te blijven uitdagen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik van te voren altijd goed moet voelen of ik zelf de energie op dat moment ervoor heb maar leuke opties zijn bijvoorbeeld:

– speurtocht, binnen of buiten

– escaperoom

– foto opdrachten in de wijk

– hindernissen, parcours in de woonkamer 

– geheimschrift 

– samen iets bakken of koken

– groot canvasdoek kopen en samen creatief aan de slag

– teken challenges (o.a. pinterest)


Wat onze meiden erg gezellig vinden is om samen met mij creatief bezig te zijn. Ik heb zelf daarom ook een schilderen op nummer doek, diamond painting en kleurboek voor volwassenen liggen waar ik regelmatig mee aan de slag ga. Ondertussen gezellig kletsen en iets lekkers erbij, zo komen wij de tijd ook wel door. Zoek dus voor jezelf een hobby, iets waar je van kan ontspannen wat te combineren is met je kind. Zo vang je gelijk twee vliegen in één klap.

Ik ben benieuwd of ik jou met dit blog een beetje op weg heb kunnen helpen en je rust en vertrouwen voelt wanneer je aan de komende periode denkt. Is dit niet het geval contact me dan zeker even met je gedachten of vraag ik denk graag even hardop met je mee.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hoogsensitief kind en vakantieritme

Hoogsensitief kind en vakantieritme

Zelf zijn wij met de zomervakantie altijd thuis. De drukte op een vakantiepark, de warmte in een huisje en het langdurig van huis zijn is niet helemaal ons ding. Daarom kiezen wij er sinds een jaar of drie bewust voor om in de meivakantie en ergens in het najaar een aantal dagen met de meiden op vakantie te gaan en blijven we in de zomervakantie lekker thuis.  Toch heeft ook het vakantieritme thuis met een hoogsensitief kind een aantal worstelingen waar je als ouder met een hoogsensitief kind tegenaan kan lopen. Daar zijn wij de afgelopen jaren natuurlijk ook achter gekomen maar hebben wij onze weg inmiddels in gevonden. Daarom deel ik hieronder mijn tips met jou.

Lees meer
Hooggevoeligheid fase die kinderen doorlopen

Hooggevoeligheid fase die kinderen doorlopen

“Het lijkt wel alsof het iedere keer erger wordt” zei een moeder met een dochter van 9 afgelopen week tijdens een telefonisch contactmoment tegen mij. En dat kan kloppen antwoordde ik. Want er zijn bepaalde periodes waarin meer verandering doorgemaakt wordt en je hooggevoelig kind de kenmerken passend bij hooggevoeligheid meer zal uiten. Ik zie hierin 3 vaste momenten terugkomen. Rond deze 3 momenten zoeken de meeste ouders contact met mij voor begeleiding van hun kind.

Lees meer
Spanning bij mijn kind

Spanning bij mijn kind

Ik zit voor de tweede avond op rij op de rand van het bed van mijn negenjarige dochter. De spanning bij mijn kind loopt namelijk op.

Mijn dochter vindt het erg lastig om te gaan met nieuwe dingen of dingen die anders verlopen. Dit veroorzaakt een bepaald soort spanning waar ze niet mee om kan gaan. Ze raakt als het ware in een innerlijk conflict met zichzelf.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin