Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Grenzen stellen bij een kind met een sterke wil
Grenzen sterke wil

Grenzen stellen bij een kind met een sterke wil

door | 22 sep, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

Kinderen hebben grenzen nodig tijdens het opgroeien, in het bijzonder kinderen met een sterke wil. Leert een kind niet om op de juiste manier met grenzen om te gaan dan zal het hier op latere leeftijd in vast lopen. Altijd en overal waar je bent heb je te maken met regels en grenzen. Door het aangeven van je grens weet je kind wanneer het genoeg is en dat er een consequentie aan vast zit wanneer er over een grens heen gegaan wordt. Je kind leert dat het niet over een grens van iemand anders heen mag gaan en daarnaast leert het ook dat het zelf een eigen grens heeft en mag aangeven.

Klinkt logisch? Toch spreek ik in mijn praktijk vaak ouders die eigenlijk niet goed antwoord kunnen geven op de vraag wat in hun huis de regels zijn en waar hun grens ligt. Vaak wordt er dan onhandig wat gestameld maar echt verder komen we niet. Niet heel vreemd dat een kind er dan ook niet helemaal uitkomt, als jij als ouder het al niet duidelijk hebt hoe onduidelijk moet dit voor je kind dan zijn?

Kinderen en dan zeker de hoogsensitieve kinderen met een sterke wil hebben grenzen nodig. Je hoogsensitief kind met een sterke wil zoekt graag het randje op of gaat er nog net even overheen om te kijken hoe jouw reactie hierop is. Thuis, lekker veilig, oefent je kind met het verkennen van grenzen en de consequenties die hierbij horen. Dit zijn de eerste stappen die je kind zet in het ontdekken van wat wel en niet kan. 

 

Wat is mijn grens

Hoe bepaal je als ouder eigenlijk wat je grens is? Dat heeft te maken met een aantal factoren. Vaak speelt de opvoeding die je zelf als ouder gehad hebt hierin een rol en dat maakt het soms direct ook lastig. De kans is groot dat jullie als ouders beide een andere opvoeding gehad hebben en dus anders denken over de regels en grenzen die er in huis zijn voor je kind. 

In veel gesprekken die ik met mijn klanten heb komt naar voren dat veel regels “gewoon” zijn ontstaan. Er is nooit met elkaar besproken waarom een regel ingevoerd werd en vaak hangt er geen duidelijk gevolg aan wanneer er in huis iemand over deze regel of grens heen gaat. 

Daarnaast is het ook sterk afhankelijk van karakter hoe je op grenzen reageert en welke dingen jij belangrijk vindt. Zo ligt de grens van een ouder met veel geduld vaak net wat verder weg dan een ouder die minder geduld of vind een vader vaak bepaalde regels minder belangrijk dan dat een moeder dit vind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regels waarin het kind losgelaten moet worden, even alleen naar de speeltuin of van een vriendje alleen naar huis lopen. Daar zijn vaders vaak net wat sneller klaar voor dan moeders. 

 

In gesprek over grenzen

Mijn advies is dus om als ouders samen een keer om de tafel te gaan en te bekijken wat jullie grens nu precies is. Welke regels hebben jullie in huis en waarom heb je deze regel? In mijn training vind jouw weg in het opvoeden van een hoogsensitief kind ga je hier in een uitgebreide module mee aan de slag. Volgens een stappenplan doorloop je samen met je partner maar zeker ook met je kind jullie regels en grenzen met daarbij een passende consequentie wanneer iemand zich niet aan deze regel of grens houdt. 

 

Hoe bepaal ik grenzen voor mijn kind

Door je hoogsensitief kind met een sterke wil bij deze grenzen, in jullie gesprek te betrekken is de kans op weerstand kleiner en de kans van slagen groter. 

Bied je kind de ruimte om aan te geven welke regels het in huis belangrijk vindt en waarom. Geef aan dat je hier samen met je partner naar gaat kijken en er later op terugkomt. Vaak is er onnodig strijd in huis omdat het kind het gevoel heeft niet te mogen meebeslissen en dat is juist waar een kind met een sterke wil zoveel behoefte aan heeft. Het wil het gevoel hebben zelf te mogen kiezen en bepalen en niet naar de pijpen van iemand anders te moeten dansen. 

Op die manier hebben jij en je partner dadelijk een plan liggen met gezamenlijke grenzen die meer in balans zijn. Doordat jullie hetzelfde handelen is er voor je kind met een sterke wil minder tegengas te geven op het overtreden van een grens want jullie geven beide hetzelfde antwoord. En dat is precies waar een hoogsensitief kind met een sterke wil zo naar verlangd. 

Ik heb mijn grens bereikt, wat nu

En toen was daar toch het punt bereikt dat je je grens bereikt hebt. Je kind heeft het echt te bont gemaakt en heeft de eerste waarschuwing niet opgepakt. In de eerste waarschuwing wijs je jullie kind op de afspraken die er gemaakt zijn en biedt je het de kans zich bij te stellen. Gebeurt dit niet en blijft je kind de grens opzoeken en eroverheen gaan dan is daar het moment. Je zet de consequentie die afgesproken is in.

Blijf bij je woord en handel ernaar. Door nu de bijpassende consequentie door te zetten geef jij je grens aan bij je kind en leert je kind dat er daadwerkelijk gevolgen zijn aan het gedrag dat het laat zien. Het is hierin belangrijk dat je als ouders dezelfde aanpak hebt en niet af en toe iets door de vingers ziet. 

Op die manier help jij je kind om te gaan met de regels in jullie gezin en ga je merken dat er na een tijdje minder conflicten zijn. Je kind gaat minder vaak je grens opzoeken, simpelweg omdat het duidelijk is wat er voor consequentie bij past en dat is waar je hoogsensitief kind met een sterke wil zo naar verlangd: duidelijke grenzen in een wereld waar het zoveel voelt en ervaart.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

hoe overleef ik drie weken met mijn hoogsensitief kind thuis

hoe overleef ik drie weken met mijn hoogsensitief kind thuis

“Heb je tips hoe ik de komende 3 weken thuis met de kids door kan komen?” vroeg een deelnemer aan het Webinar me gister. Leuke vraag en ik voel hem. Want hoe overleef je deze 3 weken met een hoogsensitief kind thuis?

Alles loopt weer even anders. In plaats van 2 weken kerstvakantie hebben we gister te horen gekregen dat er een bonus week aangeplakt wordt uit voorzorg ivm de corona maatregelen en de nieuwe variant (weer een) die in opkomst is. Even schakelen.

Besef je dat dit niet alleen voor jou slikken is maar ook je hoogsensitief kind thuis echt wel even moet schakelen.

Lees meer
Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen die thuis blijven.

Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen die thuis blijven.

We kunnen er niet omheen… het coronavirus (COVID-19) heeft ons land bereikt. Er zijn vele maatregelen genomen en verschillende eisen waar we ons (als vanzelfsprekend) aan moeten houden om het virus niet nog verder schade aan te laten richten.
Thuisblijven zorgt voor grote veranderingen. Niet alleen voor jou als ouder ook voor je kind(eren).

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin3