Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Gezellig houden aan tafel doe je zo
gezellig houden aan tafel

Gezellig houden aan tafel doe je zo

door | 28 feb, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

Veel ouders vinden het moment van avondeten ongezellig. Hun kind zit niet stil, is meer met andere dingen bezig dan met eten en “vies” of “ik lust dit niet” zijn veelgehoorde uitspraken.

 

Gezellig houden aan tafel met kieskeurige eters

Veel kinderen zijn kieskeurige eters. Nieuwe smaken staan ze niet aan dus lusten ze het niet. Althans dat denken ze. Daarnaast hebben hoogsensitieve kinderen vaak moeite met bepaalde structuren of smaken. Deze kunnen ze veel intenser ervaren dan personen zonder deze eigenschap. Het kost daarom vaak ook tijd om dit te verwerken (en prikkels) en het is mogelijk dat je kind echt een kokhals reactie krijgt bij het proeven van nieuwe smaken en/of texturen. Straf je kind hierin dus niet wanneer het moeite heeft met deze nieuwe smaken en texturen.

In mijn praktijk is dit een veelbesproken onderwerp want hoe hou je het nu WEL gezellig aan tafel. Je kind moet toch iets eten? Mijn ervaring is dat wij als ouder er vaak te veel bovenop zitten. Wij zijn té veel gefocust op het kind waardoor het avondeten moment niet meer gezellig verloopt. En dan krijgt het kind de schuld terwijl het er vaak echt niks aan kan doen.

Laat je kind zelf bepalen wat het opschept.
Zeker een  hoogsensitief kind met een sterke wil heeft graag het gevoel zelf te mogen bepalen. Door je kind zelf uit de pannen op tafel te laten opscheppen (of jij schept op maar je kind zegt stop) heeft je kind zelf in de hand hoeveel er op haar bord komt. Dit voorkomt strijd aan tafel en de sfeer blijft gezellig.

 

Het bord hoeft niet leeg.

Wat?! Precies. Het bord hoeft niet leeg. Je kind bepaalt zelf wanneer het genoeg op heeft. Op deze manier leert het aan te geven wanneer het genoeg is en kun jij je focussen op je eigen maaltijd en een gesprek met je partner over hoe jullie dag was. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat kinderen die hun bord leeg moeten eten een groter kans hebben op overgewicht.

 

Eet je kind niks? Prima.

Kinderen zijn over het algemeen alleen slechte eters tijdens het avondeten. Ze krijgen voldoende benodigdheden binnen uit andere eetmomenten. Ik bied heel bewust de kinderen rond 16.00 uur een groenteschaal aan zodat ze de groente (rauwkost) al binnen hebben voor het avondeten. Wij nemen altijd yoghurt na, dit mogen ze van ons ook als hun bord niet leeg is omdat het past in de schijf van 5. Je zou er ook voor kunnen kiezen om tijdens het avondeten rauwkost (tomaatjes, komkommer, wortel) op tafel te zetten.

 

Kies voor jou wat goed voelt.

Bepaal jouw grens (samen met je partner) en negeer alles wat onder deze grens valt. Negatieve aandacht is ook aandacht. Ben duidelijk naar je kind en biedt geen ander eten aan tot het naar bed gaan. Eten had het zojuist aan tafel kunnen doen. Zeker een kind met sterke wil heeft duidelijke grenzen nodig waar jij je aan blijft houden.

 

Laat je kind kiezen.

Laat je kind een dag in de week kiezen wat het wil eten. Scheelt jou weer een dag eten bedenken en je kind heeft het gevoel mee te mogen beslissen. Wij hebben de afspraak dat patat, pizza en pannenkoeken + afhalen niet mag.

Stimuleer je kind om altijd alles van het eten te proeven.

Op die manier ontwikkelt de smaak zich langzaam door. Wij merken dat onze kinderen nu ze ouder worden steeds meer zelf proeven en gaan eten. Het komt goed dus. Ooit! Wat voor ons ook heel goed werkt is af en toe even iets anders doen. Zo hebben wij een keer in de maand een avondje dat we voor de TV eten met een borrelplank. De kinderen vinden dit ontzettend leuk en ik merk dat ze dan veel meer nieuws proeven.

Leg de focus op een gezellige sfeer en niet op een kind dat niet eet of blijft bewegen zo kun je het eenvoudig gezellig houden aan tafel zonder te veel focus op negatief gedrag.

Eet smakelijk en met plezier.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Mijn hoogsensitieve dochter zit niet lekker in haar vel

Mijn hoogsensitieve dochter zit niet lekker in haar vel

Dit soort berichten komen de afgelopen weken opvallend vaak op mijn pad. Moeders die merken dat hun dochter niet lekker in haar vel zit en zich zorgen maken over de signalen die hun vaak hoogsensitieve dochter afgeeft waardoor ze in actie komen en besluiten niet langer af te willen wachten. Hoe bijzonder is het dat alle situaties, hoe anders ze per gezin ook zijn uiteindelijk hetzelfde probleem ondervinden. En dat probleem ligt helemaal niet bij de dochters..

Lees meer
Grenzen stellen bij een kind met een sterke wil

Grenzen stellen bij een kind met een sterke wil

Hoe bepaal je als ouder eigenlijk wat je grens is? Dat heeft te maken met een aantal factoren. Vaak speelt de opvoeding die je zelf als ouder gehad hebt hierin een rol en dat maakt het soms direct ook lastig. De kans is groot dat jullie als ouders beide een andere opvoeding gehad hebben en dus anders denken over de regels en grenzen die er in huis zijn voor je kind.

Lees meer
Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen.

Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen.

Vandaag stond een dagje Efteling op de planning. Naar het pretpark met hoogsensitieve kinderen vind ik toch altijd een kleine voorbereiding waard.
Al dagen hebben ze het over de achtbanen. Ze willen voor de eerste keer in de python, denken thuis al na over welke rij ze kiezen in Joris en de draak (rood of blauw) en de droomvlucht en carnaval festival is stiekem ook echt nog heel leuk. Toch zie ik in de spanning toenemen.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin