Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Gezellig houden aan tafel doe je zo
gezellig houden aan tafel

Gezellig houden aan tafel doe je zo

door | 28 feb, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

Veel ouders vinden het moment van avondeten ongezellig. Hun kind zit niet stil, is meer met andere dingen bezig dan met eten en “vies” of “ik lust dit niet” zijn veelgehoorde uitspraken.

 

Gezellig houden aan tafel met kieskeurige eters

Veel kinderen zijn kieskeurige eters. Nieuwe smaken staan ze niet aan dus lusten ze het niet. Althans dat denken ze. Daarnaast hebben hoogsensitieve kinderen vaak moeite met bepaalde structuren of smaken. Deze kunnen ze veel intenser ervaren dan personen zonder deze eigenschap. Het kost daarom vaak ook tijd om dit te verwerken (en prikkels) en het is mogelijk dat je kind echt een kokhals reactie krijgt bij het proeven van nieuwe smaken en/of texturen. Straf je kind hierin dus niet wanneer het moeite heeft met deze nieuwe smaken en texturen.

In mijn praktijk is dit een veelbesproken onderwerp want hoe hou je het nu WEL gezellig aan tafel. Je kind moet toch iets eten? Mijn ervaring is dat wij als ouder er vaak te veel bovenop zitten. Wij zijn té veel gefocust op het kind waardoor het avondeten moment niet meer gezellig verloopt. En dan krijgt het kind de schuld terwijl het er vaak echt niks aan kan doen.

Laat je kind zelf bepalen wat het opschept.
Zeker een  hoogsensitief kind met een sterke wil heeft graag het gevoel zelf te mogen bepalen. Door je kind zelf uit de pannen op tafel te laten opscheppen (of jij schept op maar je kind zegt stop) heeft je kind zelf in de hand hoeveel er op haar bord komt. Dit voorkomt strijd aan tafel en de sfeer blijft gezellig.

 

Het bord hoeft niet leeg.

Wat?! Precies. Het bord hoeft niet leeg. Je kind bepaalt zelf wanneer het genoeg op heeft. Op deze manier leert het aan te geven wanneer het genoeg is en kun jij je focussen op je eigen maaltijd en een gesprek met je partner over hoe jullie dag was. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat kinderen die hun bord leeg moeten eten een groter kans hebben op overgewicht.

 

Eet je kind niks? Prima.

Kinderen zijn over het algemeen alleen slechte eters tijdens het avondeten. Ze krijgen voldoende benodigdheden binnen uit andere eetmomenten. Ik bied heel bewust de kinderen rond 16.00 uur een groenteschaal aan zodat ze de groente (rauwkost) al binnen hebben voor het avondeten. Wij nemen altijd yoghurt na, dit mogen ze van ons ook als hun bord niet leeg is omdat het past in de schijf van 5. Je zou er ook voor kunnen kiezen om tijdens het avondeten rauwkost (tomaatjes, komkommer, wortel) op tafel te zetten.

 

Kies voor jou wat goed voelt.

Bepaal jouw grens (samen met je partner) en negeer alles wat onder deze grens valt. Negatieve aandacht is ook aandacht. Ben duidelijk naar je kind en biedt geen ander eten aan tot het naar bed gaan. Eten had het zojuist aan tafel kunnen doen. Zeker een kind met sterke wil heeft duidelijke grenzen nodig waar jij je aan blijft houden.

 

Laat je kind kiezen.

Laat je kind een dag in de week kiezen wat het wil eten. Scheelt jou weer een dag eten bedenken en je kind heeft het gevoel mee te mogen beslissen. Wij hebben de afspraak dat patat, pizza en pannenkoeken + afhalen niet mag.

Stimuleer je kind om altijd alles van het eten te proeven.

Op die manier ontwikkelt de smaak zich langzaam door. Wij merken dat onze kinderen nu ze ouder worden steeds meer zelf proeven en gaan eten. Het komt goed dus. Ooit! Wat voor ons ook heel goed werkt is af en toe even iets anders doen. Zo hebben wij een keer in de maand een avondje dat we voor de TV eten met een borrelplank. De kinderen vinden dit ontzettend leuk en ik merk dat ze dan veel meer nieuws proeven.

Leg de focus op een gezellige sfeer en niet op een kind dat niet eet of blijft bewegen zo kun je het eenvoudig gezellig houden aan tafel zonder te veel focus op negatief gedrag.

Eet smakelijk en met plezier.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Slaapritme bij hoogsensitief kind

Slaapritme bij hoogsensitief kind

Het slaapritme bij een hoogsensitief kind verloopt vaak net even wat anders waardoor veel ouders het zelfs vervelend vinden dat hun hoogsensitief kind slecht slaapt. Ik ben zelf gezegend met twee heel goede slapers maar ook wij kennen momenten dat dit even anders gaat. In periodes dat een van onze dochters veel prikkels te verwerken heeft of spanning ervaart mogen wij gemiddeld nog 3 keer naar onze dame toe en zijn we vaak 1.5 uur verder voordat ze slaapt.

Lees meer
Huilen bij overprikkeling

Huilen bij overprikkeling

‘Mama, ik moet soms huilen maar dan weet ik niet waarom.’

Vorige week sprak mijn dochter (8) bovenstaande zin naar mij uit. Het was een half uur nadat we haar naar bed gebracht hadden toen ze mij bij d’r riep. Meestal slapen ze hier heel vlot, maar soms dan wil het slapen maar niet lukken omdat iets in hun hoofd ze bezig blijft houden.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin