Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Emoties bij hoogsensitieve kinderen

Emoties bij hoogsensitieve kinderen

door | 19 feb, 2021 | Hoogsensitief kind opvoeden

Ik voel me verdrietig maar ik weet niet waarom.’

Het is bedtijd. Ik stop mijn dochter (8) nog even extra in als ze bovenstaande woorden zegt. De afgelopen dagen zit ze niet helemaal lekker in haar vel. Ze heeft veel hoofdpijn en huilt sneller dan we van haar kennen. De woorden verbazen mij dus niet. Toch raken ze me. Emoties bij hoogsensitieve kinderen, het blijft een vaak terugkerend onderwerp.

Het is niet fijn dat ze zich zo voelt maar toch maakt mij hart een sprongetje. Want waar ze eerst nog dagen rondliep voordat het eruit kwam en vaak geen woorden aan dat wat ze voelde kon geven kan ze het nu heel mooi verwoorden. Ik ben trots op haar.

Emoties bij hoogsensitieve kinderen zijn sterker en ingewikkelder dan bij kinderen zonder deze eigenschap. Bij hoogsensitieve kinderen komt alles via de zintuigen sterker binnen. Een van die zintuigen is voelen. We denken dan vaak aan aanraken maar onder voelen valt in dit geval ook de ander, de omgeving aanvoelen. Ik wil je hier een voorbeeld van laten zien.

 

Welke emotie hoort bij wie?

Stel jezelf eens voor als hoogsensitief meisje van negen jaar. Je loopt over het schoolplein met een vriendinnetje en jullie gaan samen op een bankje zitten. Je vriendinnetje kijkt verdrietig. Je merkt de hele dag al dat ze stiller is dan normaal. Maar als je vraagt of er iets is dan zegt ze dat er niks is. Ongemerkt neem je haar emoties over en je weet niet meer hoe je jezelf nu eigenlijk voelt Als je vriendinnetje even naar de wc gaat en jij met een ander vriendinnetje begint te kletsen vertelt dit vriendinnetje aan jou dat ze boos is op een jongen uit jullie klas. Ze vertelt je dat hij haar pijn gedaan heeft, er rolt zelfs een traan van woede over haar wang. De pauze is voorbij, jullie gaan naar binnen om de laatste twee uur van de dag vol te maken.

Als je thuiskomt ben je mopperig. Je stampvoet naar boven nadat je boos bent geworden op je kleinere zusje. Op je kamer plof je boos op bed en je trapt je schoenen uit, want je schoenen mag je niet aan op bed. Je ziet een tijdschrift liggen en begint er doorheen te bladeren, af en toe lees je even iets. Langzaam voel je de boosheid wegzakken en voel je de onrust die je van binnen voelde wegtrekken. Je voelt je rustiger en blij. Je eigen emoties zijn weer terug. Fijn!

Je gaat naar beneden, geeft je kleine zusje een dikke knuffel en vertelt over de schooldag aan mama.

Worsteling in emoties bij hoogsensitieve kinderen

Veel kinderen worstelen met emoties. Tussen de 9 en 11 jaar verandert er veel voor een kind. Sociaal emotioneel, lichamelijk maar ook is er steeds meer besef van de wereld om hun heen. Steeds minder draait alleen om hun eigen ik. Emoties spelen een steeds grotere rol. Niet alleen eigen emoties (vriendschappen, onzekerheden, verliefdheid, hormonen, angsten) maken deze kinderen van slag. Als je de eigenschap hoogsensitief met je meedraagt ben je ook sterk gevoelig voor sfeer en emoties van anderen. En dat kan zo sterk zijn dat je helemaal opgaat in de emoties van iemand anders (zoals het meisje van 9 hierboven) dat je niet meer weet of dat wat je voelt nou van jou of van een ander is.

Als ouder wil jij je kind hier natuurlijk bij helpen. Want er is niets zo vervelend als een kind dat niet lekker in haar vel zit. Wist je dat je hier zelf een heel groot voorbeeld in kunt zijn? Want zeg eens eerlijk… Hoe eerlijk ben jij over jouw gevoelens en emoties tegen je kind? Stel jij zit op de bank met knallende hoofdpijn. Je dochter van 4 komt iets te enthousiast de kamer binnen en dat in combinatie met haar hoge stemmetje maakt dat je hoofdpijn toe neemt. Je probeert een lach op je gezicht te prenten en je hoofdpijn voor je dochter te verbergen. Want als mama moet je door, mag je niet ziek zijn en je wil niet dat je dochter zich zorgen om jou maakt. Zorgen zijn voor later, niet voor een meisje van 4.

 

Emoties van een ander aanvoelen

Maar… zeker wanneer jij een hoogsensitief meisje van 4 hebt. Dan voelt dit meisje van 4 de sfeer in huis, jouw stemming en bijpassende emoties aan. En hoe onduidelijk is het wanneer je als vierjarig meisje voelt dat je mama zich niet fijn voelt maar lacht en vrolijk doet. Het zorgt er waarschijnlijk voor dat je dochter gaat twijfelen aan wat ze ziet en voelt. Het brengt haar in de war. En eigenlijk geef jij als moeder hiermee aan dat je wat je voelt niet moet uiten.

Hoe anders gaat het zijn als je 4-jarige dochter de kamer binnen komt en jij aan haar aangeeft dat je hoofdpijn hebt. Je vertelt dat je hierdoor niet zoveel geluiden erbij kan hebben en je een beetje boos kan doen. Je dochter weet waar ze aan toe is en leert te vertrouwen op wat ze ziet en voelt. Door jouw uitleg leert je dochter ook emoties te benoemen en bijpassende gevolgen te plaatsen. Waarschijnlijk gaat je dochter, zorgzaam als ze is, rekening houden met jouw hoofdpijn en anders spelen of misschien zelfs even bij je op de bank kruipen voor een knuffel. Mijn dochters heb ik van begin af aan verteld hoe ik me voel. Ik heb regelmatig hoofdpijn door chronische nek- en schouderklachten. Doordat ze van jongs af aan opgegroeid zijn met mijn openheid in hoe ik mij voel kunnen ze zichzelf ook steeds beter uiten.

Openheid over je eigen emoties, geen masker op zetten, dat is in mijn ogen echt stap 1 om je kind meer inzicht in emoties te krijgen. Het leren herkennen van (eigen) emoties en hier iets mee doen is dus een proces voor jullie beide.

Emoties bij hoogsensitieve kinderen; help je kind deze te begrijpen

Je kunt op jonge leeftijd, een jaar of 3, al beginnen met het voorlezen van het boek het kleurenmonster.  In dit leuke prentenboek leren kinderen emoties te koppelen aan een kleur. Dit maakt het voor jonge kinderen meer visueel.

In mijn praktijk zie ik veel emoties bij hoogsensitieve kinderen. Ze lopen bijvoorbeeld vast omdat ze niet kunnen plaatsen wat ze voelen, laat staan van wie ze dit voelen. Tijdens een traject staan emoties vaak centraal. Hoe fijn is het om dan gebruik te kunnen maken van spelmateriaal dat aansluit bij de behoeften van het kind. Het plaats emoties in de brievenbus spel is hierbij een super leuke aanvulling. Ik vind het belangrijk om tijdens de begeleiding niet alleen maar te praten maar ook op een leuke manier aan de slag te gaan. Mijn ervaring is namelijk dat wanneer de focus van kinderen ergens anders op ligt ze veel vrijer kletsen.

Heb jij een kind vanaf een jaar of 6 in huis en wil je werken aan het herkennen en benoemen van emoties? Dan raad ik je dit spel van  Toyacademy.nl zeker aan. Je kind gaat het heel leuk vinden om met dit spel aan de slag te gaan. Welk kind vindt het niet leuk om kaartjes te posten? Precies, succes verzekerd! Toyacademy.nl is trouwens een vrij nieuwe webshop dat zich richt op spelmateriaal voor de ontwikkeling van kinderen. Nieuw in Nederland maar al jaren een begrip in Scandinavië. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de producten van deze toffe shop moest ik me heel erg inhouden om niet direct mijn hele winkelmandje vol te stoppen, zo enthousiast werd ik ervan.

Thuis aan de slag met de emoties van je gevoelig kind

Op deze manier kun je thuis aan de slag met een stukje bewustwording van emoties bij hoogsensitieve kinderen. Het is daarnaast heel belangrijk dat een hoogsensitief kind rond een jaar of 8 a 9 kan voelen of de emotie die het ervaart van zichzelf of de ander is. Dit kun je doen door je kind te leren dat wanneer het zich onrustig of van slag voelt het even een rustige omgeving opzoekt en een hand op haar buik legt. Leer het 3 keer diep in en uit te ademen en daarna te voelen of deze emotie er nog steeds is. Is deze emotie van haarzelf of van iemand anders. Waar komt de emotie vandaan? Wat wil het met deze emotie?

Eerder schreef ik een blog over de 3 fases waarin ouders hooggevoeligheid bij hun kind vaak sterker naar voren zien komen. Dit kan een mooie aanvulling voor je zijn op dit blog.

Merk jij dat je dochter wel erg worstelt met haar emoties? Wil je haar hierin graag begeleiden maar weet je niet goed hoe. Dan is de training vind jouw weg in de opvoeding van een hoogsensitief kind de oplossing voor jou. Op je eigen tempo doorloop je de 6 modules ook ontvang je mijn begeleiding voor 12 maanden erbij.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Geen stempel, wel begrip!

Geen stempel, wel begrip!

Iets wat ik heel vaak te horen krijg van ouders is dat ze hun kind geen stempel willen geven maar toch echt wel vermoeden dat hun kind de eigenschap gevoelig met zich mee draagt. Hooggevoeligheid is de laatste jaren zo’n hype geworden dat het voelt alsof je, je kind een stempel opdrukt wanneer je (denkt dat je) kind hooggevoelig is. Maar ik ben het daar niet mee eens.

Lees meer
Spanning bij mijn kind

Spanning bij mijn kind

Ik zit voor de tweede avond op rij op de rand van het bed van mijn negenjarige dochter. De spanning bij mijn kind loopt namelijk op.

Mijn dochter vindt het erg lastig om te gaan met nieuwe dingen of dingen die anders verlopen. Dit veroorzaakt een bepaald soort spanning waar ze niet mee om kan gaan. Ze raakt als het ware in een innerlijk conflict met zichzelf.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin7