Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen die thuis blijven.
Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen

Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen die thuis blijven.

door | 15 mrt, 2020 | Hoogsensitief kind opvoeden

We kunnen er niet omheen… het coronavirus (COVID-19) heeft ons land bereikt. Er zijn vele maatregelen genomen en verschillende eisen waar we ons (als vanzelfsprekend) aan moeten houden om het virus niet nog verder schade aan te laten richten.

Thuisblijven zorgt voor grote veranderingen. Niet alleen voor jou als ouder ook voor je kind(eren).

Kinderen, en dan in het bijzonder hooggevoelige kinderen, doen het erg goed op ritme. Dat ritme valt weg wanneer school ineens wegvalt. Maar niet alleen het schoolprogramma valt weg ook (sport)clubjes en veel speelafspraakjes worden geannuleerd.

Ritme kind op basisschool valt weg.Waarom hechten kinderen zoveel waarde aan ritme? Dit is eigenlijk heel eenvoudig. (Hooggevoelige) kinderen vinden het prettig wanneer ze weten waar ze aan toe zijn. Het geeft ze houvast. Ritme zorgt ervoor dat kinderen weten hoe hun dag verloopt. Wanneer wat van ze verwacht wordt. Wanneer dit weg valt weten kinderen niet meer wat ze te wachten staat en/of wat er van ze verwacht wordt.


Onvoldoende ritme zorgt voor onrust.


Een van onze dochters (een gevoelig meisje van bijna 8) heeft er veel moeite mee als dingen anders gaan dan anders. Ze doet het gewoon het beste op herkenning en ritme. Wanneer een schooldag bijvoorbeeld anders verloopt raakt ze meerdere keren van slag. Ze huilt snel en raakt gefrustreerd. Vaak heeft ze de dagen vooraf (bijvoorbeeld met Carnaval of haar verjaardag) al dingen waar wij dit aan herkennen. Ze is humeurig, slaapt onrustig en huilt sneller. Duidelijk voor ons is dan dat er onrust in haar lijfje zit.

Kind thuis door het coronavirus, hoe ga ik hiermee om?

Het is dus eigenlijk zaak om zoveel mogelijk ritme te houden. Je zult merken dat je (hooggevoelig) kind het hier beter op zal doen dan wanneer je de dag op z’n beloop neemt. In vakanties hoor je vaak dat kinderen vervelender zijn, zich meer vervelen en vaker ruzie maken. Dat herken ik eigenlijk niet. Een van de redenen is omdat wij zoveel mogelijk het vaste ritme aanhouden. Die herkenning werkt! Het zeuren is minder en ook ruzie momenten zijn er bijna niet. Natuurlijk zijn er meer factoren die hierbij mee spelen. Hieronder deel ik je een planning die voor veel schoolgaande kinderen goed werkt. Door deze planning aan te houden blijft het (school)ritme er goed in en kun je je kind(eren) een afwisselend programma aanbieden waarbij bijvoorbeeld discussies over schermtijd en wel/niet iets aan educatieve dingen te doen afnemen.Je bent als vanzelfsprekend vrij om dingen naar jullie eigen situatie aan te passen. En wil je eens een keer een ander dagje houden en je kind zelf over de invulling na laten denken kijk dan eens naar dit idee van Hip en hot.Coronavirus en (hooggevoelige) kinderen. Mijn kind blijft thuis, wat gaan we doen?

 


Maar dan. Je kind is thuis. Gaat niet naar school, hoe ga je hiermee om? Want niemand vindt het fijn om de hele dag als entertainment team op te moeten treden of als politieagent de boel te moeten sussen. Ook ik niet! Hieronder enkele activiteiten om met je kind te doen en enkele activiteiten die je kind zelf kan doen terwijl jij je bezighoudt met andere zaken (huishouden, werk, tijd voor jezelf etc.)Educatief vermaak voor thuiszittende kinderen:


– Waarschijnlijk krijgt je kind van school uit ook materiaal toegestuurd om te maken (thuis onderwijs)
– Neem een maand abonnement op Squla (€11,95) en laat je kind hier leerzaam aan de slag gaan. Ik ben net getipt dat veel leerkrachten een gratis account bij aan kunnen maken om onder schooltijd te gebruiken. Informeer dit dus zeker even bij de leerkracht van jouw kind).
– Print denkspellen uit. Denk hierbij aan woordzoekers, zoek de verschillen, sudoku, doolhof
– Zoek interessante filmpjes op YouTube passend bij de leeftijd van je kind. Is je kind 6 jaar of ouder dan kun je bijvoorbeeld het filmpje eerst zelf kijken en hier vragen bij bedenken. Je kind kan deze dan naderhand beantwoorden
– Schrijf eens letters van een woord door elkaar en laat je kind het juiste woord zoeken
– Bedenk een Quiz (bekijk deze site bijvoorbeeld voor vragen en antwoorden) en laat je kind deze maken
– Heb je een kleuter? Laat je kind kleuren op nummer. Op o.a. Pinterest vind je veel voorbeelden als je zoekt op kleuren op nummer.
– Schrijf sommetjes voor je kind op en laat het deze maken
– Heb je een kleuter? Speel bingo. Je kind leert zo de getallen herkennenCreatief vermaak voor thuiszittende kinderen:

– Ga samen kleien en geef je kind opdrachten om dingen na te maken.
– Kijk wie het hoogste bouwwerk kan maken. Of he mooiste of…
– Ga met je kind samen in de keuken aan de slag. Iets bakken is altijd een leuke bezigheid.
– Bedenk een leuke knutsel opdracht (tip: Pinterest staat er vol mee!).
– Probeer nieuwe teken en/of verftechnieken uit.
– Bekijk samen een filmpje op YouTube over vouwwerkjes. Hier groot succes!
– Geef een opdracht om te tekenen. Wat het hier altijd erg goed doet is om een streep of S of andere streep op een blaadje te zetten en je kind dan hiervan iets te laten maken.
– Stapje verder maar erg leuk om te doen. Neem iets in je hoofd wat je kind moet tekenen, bijvoorbeeld een giraffe. Vertel dat het kind een rondje moet tekenen en 4 streepjes (vermeld niet waar dit getekend moet worden, dat is juist het leuke hier aan) dan een lange nek en een rondje daaraan. Ga zo verder tot in jouw hoofd de tekening van een giraffe af is. Wat denkt je kind dat het getekend heeft?
– Heb je keukenrolletjes in huis? Daar kun je veel leuke dingen mee maken!
– Maak samen iets van Duplo, Lego of K’nex. Je kunt dit vrij laten maar ook een opdracht geven.


Kinderen vinden het vaak lastig om zelf iets te bedenken om te doen. Sommige kinderen hebben hier vooraf even vervelen voor nodig. Dat is oké en kan echt geen kwaad. Ze komen daarna vaak met ideeën. Je zou vooraf met je kind een ideeën pot kunnen maken met briefjes (of ijsstokjes) erin die je kind dan kan trekken ter inspiratie. Handig om iedere vakantie weer te gebruiken en je hebt meteen weer een activiteit 😉Vrij spel ideeën voor thuiszittende kinderen:


– Hutten bouwen
– Elkaars haren doen
– Spelletje doen
– Kleuren, puzzelen, verven, knippen
– Winkeltje spelen
– Boek of tijdschrift lezen
– Buiten spelen
– Relaxen op je kamer
– Een (strip)verhaal maken
– Loomen, strijkkralen, haken etc.
– Zelf een spel bedenken en maken
– Galgje, abc van dieren/natuur/beroepen etc. maken, zelf een puzzel maken


Frisse neus ideeën voor thuiszittende kinderen:


– Voetballen
– Tikkertje
– Touwtje springen
– Diertjes zoeken in tuin, park of bos (al zou ik nu de voorkeur hebben aan in eigen tuin)
– Estafette
– Schijnt de zon dan lekker buiten aan tafel met een jas kleuren, lezen of een spelletje doen

Meer lezen? Ik schreef dit bericht over je kind blijven uitdagen in de vakantie.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Spanning bij mijn kind

Spanning bij mijn kind

Ik zit voor de tweede avond op rij op de rand van het bed van mijn negenjarige dochter. De spanning bij mijn kind loopt namelijk op.

Mijn dochter vindt het erg lastig om te gaan met nieuwe dingen of dingen die anders verlopen. Dit veroorzaakt een bepaald soort spanning waar ze niet mee om kan gaan. Ze raakt als het ware in een innerlijk conflict met zichzelf.

Lees meer
Omgaan met frustratie bij een kind

Omgaan met frustratie bij een kind

“Het lukt gewoon niet” en hop daar vliegt het door de kamer. Je kind deed dappere pogingen maar die hadden niet het gewenste resultaat. Heel frustrerend natuurlijk! Maar gooien met dingen doen we ook niet. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin