Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » 5 redenen waarom conflicten tussen kinderen positief zijn voor de toekomst
conflicten tussen kinderen positief voor de toekomst

5 redenen waarom conflicten tussen kinderen positief zijn voor de toekomst

door | 20 jul, 2019 | Hoogsensitief kind opvoeden

Kinderen, en dan voornamelijk je eigen kinderen, maken ruzie. Dat hoort bij het leven.  Als ouder vinden we die ruzies maar niks, we willen dat ze stoppen en worden er niet heel vrolijk van. Maar wist je dat die conflicten tussen (je) kinderen positief zijn voor de toekomst?

Er zijn verschillende gebieden die zich verder ontwikkelen bij een (vriendelijke) ruzie. Zeker wanneer je als ouder een ruzie goed begeleid heeft een conflict/ruzie waardevolle functies voor de toekomst.

Waarom zijn conflicten tussen kinderen positief voor de toekomst?

Reden 1: Een kind leert voor zichzelf opkomen.

Kinderen die ruzie maken komen vaak voor zichzelf op. Ze geven aan wat ze wel/niet willen of bijten van zich af als een ander iets doet wat niet hoort of ervaren wordt als niet prettig. Een kind dat ruzie maakt leert dus voor zichzelf op te komen.

Reden 2: Een ruzie helpt sociale vaardigheden te ontwikkelen

Ruzie maken vraagt veel van je sociale vaardigheden. Als je verkeerd handelt dan kun je iemand hiermee erg kwetsen. Iets waar (zeker jonge) kinderen erg mee moeten experimenteren. Ruzie maken gaat met vallen en opstaan. Door ruzie te maken leren kinderen luisteren naar hun eigen emoties maar ook naar die van andere.

Reden 3: Een kind leert problemen op te lossen.

Ruzies zijn er niet voor niks. Er is iets aan de hand wat opgelost moet worden. Op welke manier kunnen we het goedmaken zodat iedereen er een goed gevoel aan over houdt. Hoe pakken we dit aan? Kinderen die hier op de juiste manier begeleiding in krijgen leren (sneller) hoe ze conflicten kunnen oplossen. Iets wat natuurlijk erg belangrijk is voor de toekomst.

Reden 4: Een kind leert spelen door te spelen met conflicten.

Zit je zoontje net nog lekker te spelen met een vriendje, 3 seconden later hangt er ruzie in de lucht. Een kind leer spelen door te spelen. Zeker wanneer een kind thuis alleen is heeft het vriendjes nodig om te leren hoe je moet spelen. Ruzie hoort hier (soms) bij. Kinderen hebben conflicten nodig om te leren spelen. Ze tasten elkaar af en kijken waar de grens ligt. Jonge kinderen zijn erg bezig met hun eigen ik. IK wil dat speeltje dus dan pak ik dat speeltje. Aan ons de taak om spel te begeleiden. Begeleiden inderdaad, laat kinderen het zoveel mogelijk zelf (gestuurd) oplossen. Daar leert hij/zij het meeste van.

Reden 5: Het kind wil iets duidelijk maken met een conflict.

Soms hebben kinderen de neiging om terug te vallen in conflicten. Situaties die herhaaldelijk voor irritaties zorgen bijvoorbeeld. Dit kan zijn omdat het kind (onbewust) iets wil vertellen. Denk aan: vervelend (misschien wel stiekem) gedrag van een ander kind, frustratie over iets, overprikkeling. Door te observeren en (met een ouder kind) hierover te praten kom je verder.

Het is erg belangrijk dat je als ouder aanwezig bent om het conflict te begeleiden wanneer de kinderen er zelf niet op een juiste manier uitkomen. Ik wil de nadruk leggen op begeleiden, het is niet de bedoeling dat jij alles aandraagt, laat het bedenken van een oplossing zoveel aan de kinderen over.


Mocht je over dit onderwerp vragen hebben of lukt het je niet om mijn tips eigen te maken?
Plan een gratis telefonische afspraak met mij in, dan kijk ik even met je mee hoe ik jou hierbij kan helpen. Begeleiding is zowel online als offline mogelijk dus afstand speelt geen rol.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Omgaan met frustratie bij een kind

Omgaan met frustratie bij een kind

“Het lukt gewoon niet” en hop daar vliegt het door de kamer. Je kind deed dappere pogingen maar die hadden niet het gewenste resultaat. Heel frustrerend natuurlijk! Maar gooien met dingen doen we ook niet. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees meer
Huilen bij overprikkeling

Huilen bij overprikkeling

‘Mama, ik moet soms huilen maar dan weet ik niet waarom.’

Vorige week sprak mijn dochter (8) bovenstaande zin naar mij uit. Het was een half uur nadat we haar naar bed gebracht hadden toen ze mij bij d’r riep. Meestal slapen ze hier heel vlot, maar soms dan wil het slapen maar niet lukken omdat iets in hun hoofd ze bezig blijft houden.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin