Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Omgaan met frustratie bij een kind
frustratie bij een kind

Omgaan met frustratie bij een kind

door | 18 dec, 2019 | Hoogsensitief kind opvoeden

“Het lukt gewoon niet” en hop daar vliegt het door de kamer. Je kind deed dappere pogingen maar die hadden niet het gewenste resultaat. Heel frustrerend natuurlijk! Maar gooien met dingen doen we ook niet. Hoe ga je hier als ouder mee om?

We zijn allemaal snel geneigd om op het kind af te lopen, te vertellen wat wel en niet mag en met een oplossing voor het probleem te komen. Heel lief bedoeld. Maar is dat wel zo verstandig?

Ik vind van niet.

Door frustratie op deze manier aan te pakken verhelp je misschien wel het probleem van dat moment maar heeft je kind (nog steeds) niet geleerd om met deze emotie om te gaan. Je kind moet weten dat het deze emotie best mag uiten. Dit kun je benoemen “Ik zie dat je boos bent. Klopt dit?” en bespreken zodra je kind rustig geworden is “wat gebeurde er nu waardoor je zo boos werd?”.

Frustratie bij kinderen begeleiden doe je zo

Daarna is de frustratie bij een kind nog niet weg natuurlijk. Wil je dat je kind van deze situatie iets leert dan is het niet verstandig om zelf direct met oplossingen aan te komen zetten. Laat je kind hier eerst zelf mee aan de slag gaan. Door jouw aanwezigheid, aandacht en begeleiding kan een kind vaak prima zelf tot een oplossing komen. Het heeft misschien wat van jouw sturing hierbij nodig. Dat is prima. Als het kind je vorige vraag (over wat er gebeurde waardoor het zo boos werd) beantwoord heeft dan kun je daarop verder gaan, “De lijm plakte niet goed en daardoor ging je knutselwerkje steeds los. Daar werd je boos om en toen besloot je alles maar door de kamer te gooien, is dat heel handig? Zit je knutselwerkje hierdoor nu wel in elkaar?”.  

Vraag aan je kind wat het zou kunnen doen om dit op te lossen? En bekijk samen of deze oplossing wel werkt. Je kunt je kind hierbij natuurlijk helpen en sturen om tot de juiste oplossing te komen. Je geeft je kind hier mee dat boos worden mag maar vaak niet werkt. Ook leert je kind dat het handiger is om dingen anders op te lossen. Omgaan met emoties blijft voor (jonge) hoogsensitieve kinderen echt een ding. 

 

Frustratie hoort erbij en mag er zijn

Ik vind het belangrijk dat kinderen leren dat ook een emotie als frustratie bij het leven hoort. Wanneer we als ouders alles maar voor de voeten van het kind wegschuiven en kleiner maken dan dat het is zal een kind nooit leren omgaan met deze emotie. Natuurlijk is het een logische reactie dat je op het kind af loopt en het wil troosten en helpen. Maar vraag je voor je hulp aanbied even af of het de juiste hulp is. Een kind heeft er veel meer aan als het dingen zelf leert op te lossen en in te zien. Daar hebben ze ons natuurlijk nog bij nodig dus erheen gaan doe je goed!

Vraag alleen eens wat vaker aan je kind wat er gebeurde en vertel wat je ziet (benoem daarbij ook de emotie die je ziet). Vraag of je kind wil dat je het helpt, vertel het dat jullie misschien samen een oplossing kunnen bedenken. Maar laat de emotie(s) er zijn en laat je kind zoveel mogelijk zelf oplossen. Door frustratie bij een kind op deze manier aan te pakken zal het van ieder frustratie moment weer nieuwe dingen leren.

Als je kind blijft hangen in frustratie

Nou is het zo dat kinderen met de eigenschap hooggevoelig een kei zijn in blijven hangen in een emotie of gedachten “het lukt niet, ik kan niks” dat soort gedachten, weet je wel 😉.

Bekijk dan eens op een rustig moment met je kind wat er allemaal die dag WEL gelukt is. Dat zijn vast veel meer dingen dan het rijtje met dingen die vandaag niet gelukt zijn. Afleiding doet het altijd goed dus ga samen even iets heel anders doen en de sfeer zal snel omslaan. ♥

Merk je nu dat je dit lastig vindt? Of merk je dat jouw begeleiding niet voldoende is voor je kind om minder frustratie te ervaren?
In mijn training vind jouw weg in de opvoeding van een hoogsensitief kind doorloop jij op je eigen tempo en met mijn begeleiding vanaf de zijlijn 9 modules over het opvoeden van een hoogsensitief kind. 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hooggevoelig of hooggevoelig met sterke wil

Hooggevoelig of hooggevoelig met sterke wil

Tijdens het Webinar over hooggevoelig kind in het gezin die ik regelmatig aan ouders en andere opvoeders geef is het een van de vragen die ik aan de deelnemers voorleg. Want hoeveel makkelijker is het om je kind op te voeden wanneer je weet óf het kind hooggevoelig is en zo ja, welke variant.

Ik wil eerst vooropstellen dat ik absoluut niet van het in hokjes plaatsen ben. Maar ik ben wel van mening dat wanneer je weet of je kind (hoog)gevoelig is, en wanneer het kind dit is je de vorm van deze hooggevoeligheid weet, het een stuk makkelijker opvoeden kan zijn.

Lees meer
Huilen bij overprikkeling

Huilen bij overprikkeling

‘Mama, ik moet soms huilen maar dan weet ik niet waarom.’

Vorige week sprak mijn dochter (8) bovenstaande zin naar mij uit. Het was een half uur nadat we haar naar bed gebracht hadden toen ze mij bij d’r riep. Meestal slapen ze hier heel vlot, maar soms dan wil het slapen maar niet lukken omdat iets in hun hoofd ze bezig blijft houden.

Lees meer
Hooggevoeligheid fase die kinderen doorlopen

Hooggevoeligheid fase die kinderen doorlopen

“Het lijkt wel alsof het iedere keer erger wordt” zei een moeder met een dochter van 9 afgelopen week tijdens een telefonisch contactmoment tegen mij. En dat kan kloppen antwoordde ik. Want er zijn bepaalde periodes waarin meer verandering doorgemaakt wordt en je hooggevoelig kind de kenmerken passend bij hooggevoeligheid meer zal uiten. Ik zie hierin 3 vaste momenten terugkomen. Rond deze 3 momenten zoeken de meeste ouders contact met mij voor begeleiding van hun kind.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin