Home » Tips » Hoogsensitief kind opvoeden » Angst bij kinderen + 6 tips om angstige kinderen te begeleiden.
angst bij kinderen

Angst bij kinderen + 6 tips om angstige kinderen te begeleiden.

door | 16 apr, 2018 | Hoogsensitief kind opvoeden

Angst bij kinderen helpt ze te ontwikkelen

Veel kinderen hebben een periode dat ze angstig zijn. Dit kan voor van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan verlatingsangst, angst voor een bepaald diersoort, angst voor monsters onder het bed, angst dat een ouder dood gaat etc.

Angsten horen bij de ontwikkeling van kinderen. Het ervaren van angsten helpt kinderen te beleven dat ze bang kunnen zijn, hierdoor leren ze in de loop de jaren inschatten welke angsten gegrond of ongegrond zijn. Wanneer kinderen hun angsten op waarde kunnen inschatten kunnen ze over hun angst(en) heel groeien.

Een van de eerste angst ontwikkelingen van een kind is de verlatingsangst. Hierbij komt het besef dat de ouder (of een andere opvoeder waaraan het kind gehecht is) de ruimte soms verlaat of zelfs even weg kan gaan. Deze vorm van angst laat zien dat het kind zich gehecht heeft aan de ouder/opvoeder. Sommige kinderen, vooral hooggevoelige kinderen, zijn angstig voor harde geluiden. Ze reageren hier (net als andere baby’s) schrikkerig op maar kunnen er ook volledig door in paniek raken. Bijvoorbeeld wanneer er een vliegtuig over komt.

Angst in de peuterleeftijd door ontdekken eigen ik

Tijdens de peuterleeftijd ontstaan er regelmatig angsten doordat het kind door heeft dat het een eigen ik is en controle kan uitoefenen op situaties. Angst voor water of vreemde dieren speelt in deze fase bijvoorbeeld op. De wat oudere, steeds meer zelfstandig wordende, peuter kent hele nieuwe angsten. Te denken aan: angst voor slapen, angst voor donker, angst voor onbekende mensen.

De kleuterleeftijd brengt hele nieuwe angsten met zich mee doordat kinderen zichzelf steeds meer als eigen persoon, los van andere, gaan ervaren. In deze fase kunnen kinderen zich steeds beter een voorstelling maken van wat er eventueel in situaties zou kunnen gebeuren. Wanneer een kind in z’n eigen fantasie bedenkt dat een bus weleens om zou kunnen vallen onder het rijden zal deze een angst ontwikkelen voor zijn eigen fantasie waardoor het bang is voor bussen.

Vanaf een jaar of 8 tot 10 hebben kinderen steeds meer het realiteitsbesef ontwikkeld. In deze fase krijgt het kind steeds meer oog voor de werkelijkheid wat kan zorgen voor nachtmerries en onzekerheden. Dit zorgt dan weer opnieuw voor angst bij veel kinderen. Slapeloosheid kan hier een ingrijpend gevolg op zijn. Soms zie je dat kinderen dan bijvoorbeeld weer tijdelijk een nachtlampje aan willen.

 

Hoe help ik een angstig kind?

Weet je even niet wat je kunt doen om je angstig kind te helpen? Ik heb 6 tips voor je op een rijtje gezet die kunnen helpen om angst bij kinderen te begeleiden:

 1.  Toon begrip
  Iedereen is weleens bang. En diep vanbinnen heeft iedereen een angst. Is het niet voor een dier dan wel voor het overlijden van een dierbare. Het is ontzettend waardevol hier open over te zijn naar kinderen. Als kinderen zien en horen dat andere mensen, ook volwassenen, angstig zijn leren ze hier beter mee om te gaan. Ze gaan het meer zien als normaal dan bijzonder. Hierdoor durven ze zich beter te uiten in hun angsten waardoor grotere problemen kunnen worden voorkomen.
 2.  Opmerkzaam
  Als ouder en/of opvoeder ben jij de persoon die angst bij het kind kan opmerken. Toont het kind andere gedrag? Vermijd het bijvoorbeeld bepaalde situaties of locaties? Klachten als buikpijn en hoofdpijn spelen vaak een terugkomende rol bij angstige kinderen. Is het kind ineens stil en/of dromerig dan kan dit wijzen op piekeren.
 3.  Compliment
  Moedig je kind aan erover te praten. Doet het dit, geef een compliment en laat merken dat je de angst serieus neemt en er samen met je kind aan wil werken om dit op te lossen. Zie je dat een kind angstig is voor een situatie maar wel de moeite neemt het niet uit de weg te gaan of zelfs te proberen geef het kind hierover een compliment. Zie je dat het je steun nodig heeft biedt deze dan.
 4.  Verberg je angsten
  Dat je ergens bang voor bent mag je zeker bespreekbaar maken maar beperk je angsten in het bijzijn van je kind. Kinderen kopiëren gedrag van hun ouders. Als ze zien dat mama heel bang is voor muizen kunnen jouw angsten op het kind worden overgebracht. Vind je het onmogelijk om rustig om te gaan met een angst? Probeer dan iemand te vinden waarmee je hierover kan praten. Dit kan een psycholoog zijn maar vaak kan een vriendin of moeder al voldoende ondersteuning bieden.
 5.  Jij bent het voorbeeld
  Ervaart jouw kind een angst geef dan zelf het juiste voorbeeld. Wanneer jij mee gaat in de angst van je kind zal het kind alleen maar meer in paniek raken. Benoem de angst die je ziet en geef aan dat je dit begrijpt. Blijf zelf rustig en begeleid je kind door de angstsituatie heen. Op deze manier leert een kind om te gaan met angstige gevoelens en ontwikkelt het bijbehorende vaardigheden.
 6.  Maak het zichtbaar
  Teken een situatie uit met het kind (6+ jaar) en bekijk wat er zou kunnen gebeuren. Bespreek of dit gevoel gegrond en logisch is.
  Voorlezen over dit onderwerp kan kinderen erg helpen. Het boek Kikker is bang is een mooi prentenboek om aan het kind voor te lezen. Wanneer je niet alleen de aandacht op bang wil leggen is het Kleurenmonster een waardevol prentenboek waar meerdere emoties besproken worden. Ook het boek bang mannetje is voor angstige kinderen een waardevol verhaal.
Eerder schreef ik een artikel over emoties bij hoogsensitieve kinderen waarin ik meer uitleg over de invloed van emoties op kinderen. 

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hoogsensitief kind en feest

Hoogsensitief kind en feest

Het is feest! Iedereen is in vrolijke stemming, de feestvierder (of in ieder geval de organisatie) heeft een gezonde spanning en er hangen overal ballonnen, slingers en natuurlijk mag de muziek niet ontbreken. Uiteindelijk komen er ook nog veel gasten om het feest compleet te maken. Superleuk! Of toch niet?

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin