Home » Tips » Hoogsensitief algemeen » Wat betekent hoogsensitief?
wat betekent hoogsensitief

Wat betekent hoogsensitief?

door | 11 sep, 2021 | Hoogsensitief algemeen

Kenmerken van een hoogsensitief persoon

Wat betekent nu eigenlijk hoogsensitief en hoe herken je een hoogsensitief persoon? Een kenmerk van hoogsensitief zijn is dat je gevoelig bent voor prikkels die via je zintuigen binnenkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan harde geluiden zoals een overvliegende straaljager of het brandalarm. Maar ook het felle zonlicht kan ervoor zorgen dat je een te veel aan prikkels ervaart. Hoogsensitieve personen (hsp) hebben ook vaak een sterke overname van sfeer en emoties. Het aanvoelen van andere personen en het weten wat ze nodig hebben kan een fijne bijkomstigheid van deze eigenschap zijn maar wanneer het afsluiten van deze emotie en sfeer niet lukt ervaren veel mensen het voornamelijk als een last omdat het ze zelf veel energie kost.

Enkele andere kenmerken die passen bij hoogsensitief zijn

  • De lat voor zichzelf erg hoog leggen
  • Moeilijk nee kunnen zeggen
  • Een laag zelfbeeld
  • Gevoelig voor labels of kriebelende kleding
  • Zichzelf wegcijferen 

Hoe herken je een hoogsensitief kind?

Het herkennen van een hoogsensitief kind is vaak wat lastiger omdat ieder kind anders reageert op het hebben van deze eigenschap. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de omgeving waarin het opgroeit en andere karaktereigenschappen die het bezit. Maar veel hoogsensitieve kinderen zijn te herkennen aan emotionele uitbarstingen na een drukke dag. Denk hierbij aan intens verdrietig of heel boos vanuit het niets, lastig in slaap vallen of ‘s nachts onrustig slapen maar ook onzekerheid doordat ze zichzelf sterk met andere vergelijken en de ander altijd beter vinden zie ik vaak terug in mijn praktijk. Deze  kinderen vinden het vaak lastig om nee te zeggen en cijferen eigen behoeften weg voor de omgeving. Hoogsensitieve kinderen met een sterke wil kunnen het jou als ouder (zonder dat ze dit willen) heel lastig maken omdat ze eigen behoeften heel belangrijk vinden en lang door kunnen gaan om hun standpunt te bereiken, boze buien ervaren wanneer het overprikkeld is maar wel veel prikkels en uitdaging nodig hebben om een fijn balans te kunnen houden. Twijfel jij of je kind hoogsensitief is? Doorloop dan eens mijn kenmerkenlijst om erachter te komen hoe jouw kind scoort in hoogsensitief zijn.

Prikkelverwerking hsp

Hoe verloopt de prikkelverwerking van een hsp in vergelijking met mensen zonder deze eigenschap? Dat is een vraag die ik vaak voorgeschoteld krijg. Hoogsensitieve personen verwerken alle prikkels op een andere manier, dieper. Er staan als het waren meerdere knopjes tegelijkertijd open dan bij niet hoogsensitieve personen. Dit maakt dat het verwerken van alle binnenkomende prikkels meer energie kost. Daarnaast hebben hoogsensitieve personen graag dat alles wat binnenkomt van meerdere kanten bekeken wordt waardoor alle opties aangesproken worden. Dit is niet altijd fijn maar zorgt er vaak wel voor dat een hsp in een situatie waar dit weer voor komt sneller kan handelen en verder is met de stappen in haar hoofd dan niet hoogsensitieve personen. Het brein van hoogsensitieve personen krijgt door het ontbreken van een filter meer prikkels binnen om te verwerken waardoor de kans op overprikkeling sterker aanwezig is. Door de hoge prikkelverwerking heeft een hoogsensitief persoon meer behoeften aan rust en langer tijd nodig om bij te komen dan personen zonder deze eigenschap. Wanneer hierin een mooi balans gevonden is dan heeft een hsp niet veel hinder van het bezitten van deze eigenschap.

Hooggevoelig en hoogsensitief worden vaak samen gebruikt voor hetzelfde maar wist je dat er een verschil zit in deze twee benamingen? Nieuwsgierig, lees hier dan verder. 

Is hoogsensitiviteit erfelijk?

Uit onderzoeken blijkt dat hoogsensitief zijn erfelijk is. Wanneer iemand hoogsensitief is dan bezit een of beide ouders deze eigenschap ook. Uit dezelfde onderzoeken blijkt dat het 5-HTTLPR-gen bij hoogsensitieve mensen vaker voorkomt. Dit gen zorgt er o.a. voor dat je als hoogsensitief persoon gevoeliger bent voor angsten, depressies en een burn-out. Maar hoogsensitief zijn heeft ook fijne kanten, door het bezitten van dit gen zijn veel personen met deze eigenschap talentvoller in de juiste omstandigheden. Heb jij een hoogsensitief kind op de wereld mogen zetten dan is de kans groot dat jij en/of je partner deze eigenschap dus ook bezit. 

 

Word je hoogsensitief geboren?

Hoogsensitief ben je vanaf je geboorte. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Daarom is het niet mogelijk om er door een arts of andere deskundige een diagnose door te laten vaststellen: hoogsensitief is geen aandoening of ziekte. 

Veel ouders van hoogsensitieve kinderen krijgen regelmatig de opmerking dat ze hun kind te sensitief opvoeden, dat ze hun kind niet hard genoeg aanpakken en hun kind zelf hoogsensitief maken. Dit is echter niet waar. Twijfel hier als ouder dus nooit aan. De manier waarop je kind met hoogsensitief zijn omgaat en hoe dit tot uiting komt hierin speelt opvoeding wel een rol. Een hoogsensitief kind komt het beste tot haar recht in een omgeving waar het veilig, liefdevol opgroeit en waar het zich begrepen en gehoord voelt. Het is voor hoogsensitieve kinderen dan ook erg belangrijk om een ouder of opvoeder te hebben waar het zich begrepen voelt en zichzelf kan opladen zonder altijd maar aan te moeten staan en te leven in een omgeving vol onbegrip en spanningen. 

Wil jij meer weten over dit onderwerp? Bezoek dan zeker even mijn tips pagina voor meer fijne onderwerpen met als thema hoogsensitiviteit. 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

De meest gemaakte denkfouten over hoogsensitieve personen.

De meest gemaakte denkfouten over hoogsensitieve personen.

Feit is dat wanneer je niet lekker in je vel zit of uit balans bent je energieniveau een van de eerste dingen is dat van slag raakt. Als hoogsensitief persoon heb je meer hersteltijd nodig en hier past voldoende rust en slaap ook bij. Door voldoende van beide te nemen zorg je ervoor dat je energieniveau in balans blijft.

Lees meer
Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen komen voor bij volwassenen en kinderen. Veel volwassenen hsp-ers vinden het lastig om eigen emoties te onderscheiden van die van hun omgeving terwijl kinderen vaak nog erg worstelen met hun eigen intense emoties.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin8