Home » Tips » Hoogsensitief algemeen » Wat is het verschil tussen een Kindercoach en psycholoog?
verschil tussen Kindercoach en psycholoog

Wat is het verschil tussen een Kindercoach en psycholoog?

door | 25 aug, 2019 | Hoogsensitief algemeen

Wat is het verschil tussen een Kindercoach en psycholoog?

Naast de vraag of een Kindercoach vergoed wordt krijg ik vaak de vraag “Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een Kindercoach en psycholoog?” Die vraag is natuurlijk hartstikke terecht. Want doen beide niet gewoon hetzelfde?

Wat is nou precies het verschil tussen een Kindercoach en psycholoog

Heel kort gezegd werkt een psycholoog met diepere, onderliggende problemen zoals trauma’s. Een psycholoog gaat vooral aan de slag met de oorzaak van het probleem. Behandeling is vaak voor een langere periode (gemiddeld 10 sessies) en de drempel voelt soms hoog.

Net als een psycholoog heeft een Kindercoach als doel dat het kind weer lekker in zijn vel komt te zitten. Het verschil zit hem vooral in het feit dat een Kindercoach staat voor kortdurende (gemiddeld 5 sessies), direct toe te passen en doelgerichte begeleiding gericht op wat het kind wil bereiken. Niks graven in de diepte om te bekijken waar het probleem vandaan komt maar direct starten en bekijken hoe de oorzaak opgelost kan worden.

Waar werk ik als Kindercoach aan

Een Kindercoach pakt de hulpvraag dus direct op door meteen aan de slag te gaan en handvatten te geven waar het kind tegen aan loopt, deze vaardigheden ook binnen de praktijk met het kind oefent en inzichten geeft hoe om te gaan met lastige dingen waar het tegen aan loopt. Waar ik als Kindercoach zelf vooral ook aan werk is het zelfbeeld van het kind vergroten door de sterk ontwikkelde eigenschappen te belichten en deze in te zetten om de zwakkere eigenschappen te helpen. Dit is zo belangrijk voor het zelfvertrouwen, en dat is weer waardevol voor de toekomst.

Wat ouders die een traject bij mij afgenomen hebben ook benoemen als groot voordeel is dat bij mij begeleiding mogelijk is voor de ouders. Niet alleen het kind wordt begeleid maar ook de ouder of zelfs het hele gezin waardoor er een nog positievere ontwikkeling plaatsvindt en er binnen het gezin rust terugkomt door o.a. wederzijds begrip.

Een Kindercoach begeleid in het hier en nu

Een Kindercoach begeleid voornamelijk in het hier en nu om oplossingsgericht te kunnen werken. Een psycholoog is opgeleid om dieper het verleden in te graven. Mocht een Kindercoach het vermoeden hebben dat een probleem dieper zit en eerst opgelost moet worden kan deze het kind altijd doorverwijzen naar een kinderpsycholoog.

Zijn er gedragsproblemen, vaardigheden die aangeleerd dienen te worden of patronen die doorbroken moeten worden? Heb jij als ouder of met het hele gezin behoefte aan begeleiding? Dan heeft een Kindercoach kortdurende en doelgerichte begeleiding te bieden waar een kind graag heen gaat en zich prettig voelt. Door deze fijne combinatie is er vlot groei zichtbaar in het proces. In mijn praktijk begeleid ik indien gewenst ook ouders mét kinderen tegelijk.

Loop jij nou net als vele andere ook met die veel gestelde andere vraag rond?
Bekijk dan hier mijn blog met het antwoord op de vraag of mijn begeleiding vergoed wordt

 

Nieuwsgierig naar wat ik jou te bieden heb? Lees dan hier even verder.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Wordt een kindercoach vergoed?

Wordt een kindercoach vergoed?

Wordt een Kindercoach vergoed? Dat is een van de meest gestelde vragen binnen mijn praktijk. Nee, een kindercoach wordt niet vergoed. En eigenlijk is dit alleen maar fijner. Waarom? Lees dan verder. In dit blog vertel ik je mijn mening hierover.

Lees meer
Hoogsensitief en zomertijd

Hoogsensitief en zomertijd

In maart gaat de zomertijd in. Dat betekend dat de klok een uur VOORuit gaat en er een uur van onze nachtrust weggepikt wordt. Zitten er voor jou als hoogsensitief persoon voor- nadelen aan het naar voren zetten van de klok?

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin