Home » Tips » Hoogsensitief algemeen » Waarom lente voor hoogsensitieve personen een fijne tijd is.
hoogsensitieve personen lente

Waarom lente voor hoogsensitieve personen een fijne tijd is.

door | 28 feb, 2021 | Hoogsensitief algemeen

Wist je dat voor veel hoogsensitieve personen de lente echt hun seizoen is? In de lente ervaren veel hsp-ers meer energie en gaat de prikkelverwerking net wat makkelijker. Je hebt het gevoel meer aan te kunnen en voelt je goed in je eigen lijf.

De winter is voorbij, de zon laat zich vaker zien en iedereen is vrolijker. Buiten op straat ontstaan spontaan weer fijne gespreksmomenten, je pakt vaker de fiets en laat de auto staan om een boodschap te doen of je kinderen van school te halen. Het rondje met de hond wordt weer wat langer en je kinderen spelen vaker buiten waardoor je zelf ook meer buiten bent.

Hoogsensitieve personen en lente; veel buiten zijn doet wonderen

Waar je in de winter veel binnen zit, lekker kneuterig onder een dekentje met een kop warme chocolademelk roept de lente je weer naar buiten. Het is algemeen bekend dat de natuur op veel hsp-ers een goede uitwerking heeft. Veel hsp-ers zijn graag buiten en herstellen buiten sneller van overprikkeling dan wanneer ze dit binnen verwerken. Daarom is het ook zo raadzaam om bij overprikkeling naar buiten te gaan. Prikkels komen buiten vaak anders, minder extreem binnen dan wanneer je binnen zit tussen 4 muren en alles net wat harder klinkt.

 

Vitamine B opsnuiven terwijl je buiten in het zonnetje zit en fluitende vogels om je heen hoort. In de lente (en zomer) kunnen veel hsp-ers makkelijker een rustmomentje pakken omdat ze graag buiten in de warmte van de zon zitten. Waar de zon de afgelopen jaren in de zomer te warm is doet het goed zijn best om je huid aangenaam op te warmen in de lente. Dit zorgt ervoor dat jij in de lente dus meer oplaadtijd neemt, meer ontspanning hebt en je lijf vaker de tijd geeft om te herstellen. Pak dus dat boek of tijdschrift erbij en duik het zonnetje in.

Kleine geluksmomentjes in de lente

Terwijl je een wandeling maakt of naar school fietst om je kinderen te halen geniet je van de lammetjes in de wei, de vrolijke stemming bij mensen die hun tuin lente proof maken en de knoppen aan de bomen die langzaam weer blaadjes krijgen. Je hebt oog voor detail en je kunt echt genieten van dit soort klein geluk.

Zelf duik je ook de tuin in en het wroeten in de aarde zorgt voor een aangename ontspanning. Het resultaat van de gevulde plantenbakken met kleurrijke bloemen geeft je nog weken een fijn gevoel.

Hoogsensitieve personen en lente; overprikkeling in de lente

Maar het is niet alleen maar fijn. Want ook de lente brengt mogelijke overprikkeling reacties met zich mee. Hieronder maak ik je hier graag bewust van want wanneer jij als hoogsensitief persoon voorbereid bent heeft de lente alleen maar moois voor je in petto.

  • De zon is heerlijk. Maar ben je er bewust van dat het felle zonlicht bij veel gevoelige personen een flinke prikkel kan zijn. Je gaat knijpen met je ogen, krijgt misschien zelfs traanogen en later op de dag ontstaat er hoofdpijn. Zorg ervoor dat je altijd een zonnebril bij je hebt. Ik draag zelf al vroeg in de lente een zonnebril, dit helpt mij echt om deze prikkel buiten te houden en voorkomt overprikkeling.
  • Drink voldoende en zorg dat je altijd iets te eten bij je hebt mocht je spontaan besluiten een park in te duiken of een langere wandeling / fietstocht te maken. Een schommelende suikerspiegel komt bij veel gevoelige personen harder aan.
  • Kou en warmte, zeker wanneer dit zich afwisselt zorgt voor extra prikkels die er verwerkt moeten worden. Draag in de lente laagjes zodat je altijd iets uit kan trekken mocht je het warm hebben. Vestjes doen het in deze tijd erg goed.
  • Niet alleen jij trekt eropuit in de lente, ook heel veel andere mensen gaan naar buiten. Ben je hiervan bewust. Duik je een terrasje op of is het drukker dan gedacht in het park? Hou je focus bij jezelf. Geniet van het moment. Merk je dat je overprikkeld raakt zoek dan een rustiger omgeving op om jezelf even terug te kunnen trekken.

Heb jij last van het verzetten van de klok naar de zomertijd? Ik geef je enkele tips om het vooruit zetten van de klok makkelijker te maken.

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief

Verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief

‘Hooggevoelig en hoogsensitief betekent toch hetzelfde?’ die vraag werd mij gesteld. Beide benamingen worden door elkaar gebruikt voor hetzelfde namelijk: een hoogsensitief persoon. Dus ja, door de meeste personen die hierover praten wordt hetzelfde bedoeld. Toch is het echter wat ingewikkelder dan dit.

Lees meer
Wat betekent hoogsensitief?

Wat betekent hoogsensitief?

Wat betekent nu eigenlijk hoogsensitief en hoe herken je een hoogsensitief persoon? Een kenmerk van hoogsensitief zijn is dat je gevoelig bent voor prikkels die via je zintuigen binnenkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan harde geluiden zoals een overvliegende straaljager of het brandalarm. Maar ook het felle zonlicht kan ervoor zorgen dat je een te veel aan prikkels ervaart. Hoogsensitieve personen (hsp) hebben ook vaak een sterke overname van sfeer en emoties. Het aanvoelen van andere personen en het weten wat ze nodig hebben kan een fijne bijkomstigheid van deze eigenschap zijn maar wanneer het afsluiten van deze emotie en sfeer niet lukt ervaren veel mensen het voornamelijk als een last omdat het ze zelf veel energie kost.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin