Home » Tips » Hoogsensitief algemeen » hoogsensitief en omgaan met verlies

hoogsensitief en omgaan met verlies

door | 26 jan, 2022 | Hoogsensitief algemeen

Nooit eerder heb ik met zoveel gemengde gevoelens achter de computer gezeten. Maar omdat ik meerdere vragen kreeg over hoe wij met 3 hoogsensitieve personen in huis omgaan met dit verlies wil ik het wel doen.

 

Hoogsensitief en verlies

Voor wie het gemist heeft even in het kort: afgelopen week hebben wij onze hond na ruim 13 jaar bij ons te zijn geweest moeten laten inslapen. Ze was doof, blind en dement. Ze was echt op. We wisten allemaal dat het beter was maar dat maakt het niet minder moeilijk.

 

Eerlijk zijn en inzicht

Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om eerlijk te zijn over de situatie en de emoties die erbij komen kijken. Een hoogsensitief persoon, dus ook een hoogsensitief kind heeft het nodig om te weten waar het aan toe is. Vaak val je als ouder in een beschermrol richting je kind. Logisch want je wil een kind beschermen tegen emoties uit de omgeving en eigen emoties. Maar bij een hoogsensitief kind werkt dit niet. Een hoogsensitief kind voelt de situatie aan, voelt emoties van de omgeving aan en heeft daarom meer dan ooit behoefte aan de waarheid.

 

Verlies en hoogsensitief kind

Het gevaar van niet duidelijk en eerlijk zijn is dat het hoogsensitief kind zelf aan het denken gaat. Het gaat invullen in dat hoofdje waardoor er piekergedachten en onzekerheden ontstaan. Dat kan angst creëren.

 

Wij hebben er dus voor gekozen om eerlijk te zijn naar onze meiden en verteld dat we de volgende dag met de dierenarts gaan bellen om te overleggen. We hebben er dus met onze dochters eerlijk over gesproken en uitgelegd wat er aan de hand is en samen met hun gekeken of het voor Binkie (onze hond) fijn zou zijn om door te blijven gaan zoals ze nu deed.

 

Het antwoord was nee.

We hebben er samen om gehuild. Benoemd dat de tranen er mogen zijn omdat we van Binkie houden. We hebben geknuffeld, afscheid genomen en veel gekletst.

De meiden kozen er zelf voor niet mee te willen. Die dag hebben we afleiding gehad, lieve bezoekjes gehad en in de avond toen ze gingen slapen kwamen de tranen weer. Toen ik vroeg of ze even alleen wilde zijn en huilen voor ze gingen slapen was hun antwoord ja. Hoe lastig ik dit ook vond, dit heb ik gedaan en na 5 minuten huilen vielen ze nog uren na snikkend in slaap.

 

Mijn tips voor hoogsensitief zijn en verlies:

  1. Ben eerlijk over je emoties, laat ze er zijn en stop ze niet weg.
  2. Schrijf van je af. Vaak helpt het om emoties te verwerken en gevoelens van je af te schrijven.
  3. Maak een herdenkingsplekje met herinneringen zodat je er erbij stil mag staan en aan de fijne momenten herinnert wordt.
  4. Geef jezelf de tijd om het verlies te verwerken maar zorg ook dat je er niet in blijft hangen.

 

Tips voor verlies met een hoogsensitief kind:

  1. Maak een herinneringsplekje met je kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelf hardende klei, een kistje of fotolijstje verven.
  2. Geef je kind de ruimte om emoties te uiten. Door simpelweg af en toe te vragen hoe het gaat kan het zich openstellen en eventueel emoties eruit laten.
  3. Vraag wat je kind nodig heeft en respecteer deze behoefte.
  4. Breng leidsters en/of leerkrachten op de hoogte van de situatie en vertel dat je kind. Het is voor je kind een veilig gevoel te weten dat het bij iemand terecht kan.
  5. Betrek je kind erbij ook al voel je de behoefte je kind te beschermen voor het verlies en de vele emoties die daarbij komen kijken. Je kind heeft het recht om te rouwen en heeft dezelfde stappen als jij als volwassen persoon hierbij nodig. 

 

Dit blog is opbouwend en mogelijk inhoudelijk niet mijn sterkste maar het is even zoals het is. Ik hoop oprecht dat ik jullie inzicht heb mogen geven in hoe wij de combi met  hoogsensitief en het omgaan met verlies hebben gedeald. 

Merk jij dat jullie blijven hangen in het stukje verlies in combinatie mijn hoogsensitief zijn dan nodig ik je van harte uit voor een gratis luisterend oor gesprek (telefonisch). Ik heb als HSP coach in combinatie met de training rouw en verlies die ik gevolgd heb fijne handvaten en inzichten om het omgaan met verlies beter draagbaar te maken. Plan hier direct een gesprek in.

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief

Verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief

‘Hooggevoelig en hoogsensitief betekent toch hetzelfde?’ die vraag werd mij gesteld. Beide benamingen worden door elkaar gebruikt voor hetzelfde namelijk: een hoogsensitief persoon. Dus ja, door de meeste personen die hierover praten wordt hetzelfde bedoeld. Toch is het echter wat ingewikkelder dan dit.

Lees meer
Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen en hsp

Stemmingswisselingen komen voor bij volwassenen en kinderen. Veel volwassenen hsp-ers vinden het lastig om eigen emoties te onderscheiden van die van hun omgeving terwijl kinderen vaak nog erg worstelen met hun eigen intense emoties.

Lees meer
Ik ben het meisje dat altijd hoogsensitief geweest is.

Ik ben het meisje dat altijd hoogsensitief geweest is.

Ik ben het meisje dat altijd al hoogsensitief geweest is alleen wist niemand dit. Ik ook niet. Want er was nog geen naam voor. Ik hoorde regelmatig dat ik behulpzaam, verlegen en onzeker was. Maar ook dat ik niet zo snel moest huilen als mijn tranen weer eens hoog zaten door onrecht of frustratie.

Vanaf groep drie kwam hierbij dat ik niet goed zou kunnen leren. Ik bleef achter in vergelijking met andere klasgenootjes en kon niet bij de les blijven. Ik werd hierdoor onzekerder want ik voelde sterk de behoeften alles goed te doen en daarom ging ik in groep 5 naar een andere school. De kleinere klassen deden mij goed en mijn prestaties gingen omhoog.

Niemand wist toen wat ik nu wel weet.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin