Home » Tips » Hoogsensitief algemeen » Hoe vertel je dat je hoogsensitief bent?
hoe vertel je dat je hoogsensitief bent

Hoe vertel je dat je hoogsensitief bent?

door | 3 mrt, 2021 | Hoogsensitief algemeen

‘Ik durf het niet aan mijn omgeving te vertellen.’

Ik belde afgelopen week met een gevoelige vrouw nadat ze mij via een berichtje op Facebook had laten weten dat ze het allemaal even niet meer zag zitten. Tijdens ons eerste contactmoment had ze nu dus alle ruimte om haar verhaal te doen. Toen ik aan haar vroeg hoe haar omgeving er mee om ging kreeg ik bovenstaande antwoord. En dat vind ik zo pijnlijk om te horen. Ze gaf als reden aan dat haar familie niet zo gelooft in dat soort zweverige dingen en dit vast ook weg zou wuiven. Maar vertelde ik haar. Als ze dit (om even in haar eigen woorden te blijven) wegwuiven dan wuiven ze eigenlijk ook jou als persoon met al je eigenschappen, valkuilen en kwaliteiten weg. Want dit hoort bij jou. Het is een eigenschap die jij bezit en waar jij mee dood zal gaan.

Vaak vinden we het lastig om  te uiten en oefenen we een gesprek tig keer van te voren waarbij er verschillende scenario’s in ons hoofd voorbij komen. Zonder dat je er erg in hebt kost dit je veel energie en is de drempel om het bespreekbaar te maken steeds weer een stapje hoger. Kortom: je maakt het jezelf moeilijk.

Ja. Het komt voor dat personen hooggevoelig of hoogsensitief wegzetten als een hype of iets wat zweverig of aangepraat is. Maar als het om jou als hun dierbare, hun kind of partner gaat dan is het anders. Zeker als je al een tijdje met jezelf aan het worstelen bent en niet lekker in je vel zat. Als ze echt om jou geven nemen ze jou zoals je bent en willen ze niets liever dan dat jij lekker in je vel zit.

 

Vertellen dat je hoogsensitief bent doe je zo

‘Maar HOE vertel ik het ze dan?’ vroeg ze mij enigszins twijfelend. Ik gaf aan dat ze het bijvoorbeeld op de volgende manier zou kunnen brengen. Vertel dat je niet lekker in je vel zit en merkt dat je dingen anders oppikt en verwerkt dan je omgeving. Vertel dat je op het internet bent gaan zoeken en erachter bent gekomen de eigenschap hoogsensitief te bezitten. Geef direct aan dat dit een aangeboren eigenschap is en er voor jou nu verschillende puzzelstukjes op hun plek zijn gevallen. Geef eventueel voorbeelden als je hier behoefte aan hebt. Vertel dat personen met deze eigenschap prikkels via de zintuigen sterker ervaren en hierdoor meer te verwerken hebben. Geef als afsluiter aan dat je je weg hierin aan het zoeken bent en daarom dit graag bespreekbaar wil maken met de mensen die je lief hebt. That’s it.

Als je het zo leest is het toch raar wanneer iemand er niet voor open staat. Er is niks zweverigs aan. Natuurlijk kan het ze overvallen en blijft het voor niet hoogsensitieve personen soms maar een rare eigenschap waarbij inleven soms lastig is. Maar je hebt WEL je verhaal vertelt en je omgeving weet er nu vanaf.

TiP: Hoogsensitief geen stempel wel begrip.

 

Hoe vertel je dat je hoogsensitief bent op je werk

Loop jij op je werk tegen dingen aan door je gevoeligheid? Ik help je graag om te kijken waar je tegenaan loopt, wat je nodig hebt om dit te veranderen en hoe je dit op je werk bespreekbaar maakt zonder te veel de nadruk op je hoogsensitieve jij te leggen maar juist in kaart te leggen wat je nodig hebt voor een prettige werkomgeving.

Dit kun je natuurlijk precies zo doen richting je omgeving als het gaat om je kind met deze eigenschap. Vaak zijn we hier voorzichtig in, we willen immers geen stempel op ons kind drukken. Maar nogmaals het is een eigenschap. Geen ziekte of aandoening. Op een sociaal, sportief of creatief kind druk je ook geen stempel wanneer je daar iets over zegt. Juist door in je omgeving aan te geven dat je kind deze eigenschap bezit kan de omgeving je kind beter begrijpen wanneer het overprikkeld raakt en/of moe is. Een leidster of gastouder maar ook een leerkracht kan kleine eenvoudige aanpassingen doen om het voor je kind aangenamer te maken.

Wil jij niet alleen vertellen dat je hoogsensitief bent maar ook echt met je hoogsensitieve jij aan de slag? Kijk dan eens naar mijn jaarprogramma voor de hoogsensitieve vrouw waar je onder mijn begeleiding, op je eigen tempo 9 modules doorloopt.

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Hoogsensitief en zomertijd

Hoogsensitief en zomertijd

In maart gaat de zomertijd in. Dat betekend dat de klok een uur VOORuit gaat en er een uur van onze nachtrust weggepikt wordt. Zitten er voor jou als hoogsensitief persoon voor- nadelen aan het naar voren zetten van de klok?

Lees meer
Verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief

Verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief

‘Hooggevoelig en hoogsensitief betekent toch hetzelfde?’ die vraag werd mij gesteld. Beide benamingen worden door elkaar gebruikt voor hetzelfde namelijk: een hoogsensitief persoon. Dus ja, door de meeste personen die hierover praten wordt hetzelfde bedoeld. Toch is het echter wat ingewikkelder dan dit.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin