Home » Tips » Hoogsensitief algemeen » Hoe vertel je dat je hoogsensitief bent?
hoe vertel je dat je hoogsensitief bent

Hoe vertel je dat je hoogsensitief bent?

door | 3 mrt, 2021 | Hoogsensitief algemeen

‘Ik durf het niet aan mijn omgeving te vertellen.’

Ik belde afgelopen week met een gevoelige vrouw nadat ze mij via een berichtje op Facebook had laten weten dat ze het allemaal even niet meer zag zitten. Tijdens ons eerste contactmoment had ze nu dus alle ruimte om haar verhaal te doen. Toen ik aan haar vroeg hoe haar omgeving er mee om ging kreeg ik bovenstaande antwoord. 

En dat vind ik zo pijnlijk om te horen. Ze gaf als reden aan dat haar familie niet zo gelooft in dat soort zweverige dingen en dit vast ook weg zou wuiven. Maar vertelde ik haar. Als ze dit (om even in haar eigen woorden te blijven) wegwuiven dan wuiven ze eigenlijk ook jou als persoon met al je eigenschappen, valkuilen en kwaliteiten weg. Want dit hoort bij jou. Het is een eigenschap die jij bezit en waar jij mee dood zal gaan. 

 

Jezelf uiten als hoogsensitief persoon

Vaak vinden we het lastig om onszelf te uiten en oefenen we een gesprek tig keer van te voren waarbij er verschillende scenario’s in ons hoofd voorbij komen. Zonder dat je er erg in hebt kost dit je veel energie en is de drempel om het bespreekbaar te maken steeds weer een stapje hoger. Kortom: je maakt het jezelf moeilijk.

Ja. Het komt voor dat personen hooggevoelig of hoogsensitief wegzetten als een hype of iets wat zweverig of aangepraat is. Maar als het om jou als hun dierbare, hun kind of partner gaat dan is het anders. Zeker als je al een tijdje met jezelf aan het worstelen bent en niet lekker in je vel zat. Als ze echt om jou geven nemen ze jou zoals je bent en willen ze niets liever dan dat jij lekker in je vel zit.

 

Hoe vertel je dat je hoogsensitief bent

‘Maar HOE vertel ik het ze dan?’ vroeg ze mij enigszins twijfelend.  Ik gaf aan dat ze het bijvoorbeeld op de volgende manier zou kunnen brengen. Vertel dat je niet lekker in je vel zit en merkt dat je dingen anders oppikt en verwerkt dan je omgeving. Vertel dat je op het internet bent gaan zoeken en erachter bent gekomen de eigenschap hooggevoelig te bezitten. Geef direct aan dat dit een aangeboren eigenschap is en er voor jou nu verschillende puzzelstukjes op hun plek zijn gevallen. Geef eventueel voorbeelden als je hier behoefte aan hebt. Vertel dat personen met deze eigenschap prikkels via de zintuigen sterker ervaren en hierdoor meer te verwerken hebben. Geef als afsluiter aan dat je je weg hierin aan het zoeken bent en daarom dit graag bespreekbaar wil maken met de mensen die je lief hebt. That’s it. 

 

Als je het zo leest is het toch raar wanneer iemand er niet voor open staat. Er is niks zweverigs aan. Natuurlijk kan het ze overvallen en blijft het voor niet HSP soms maar een rare eigenschap waarbij inleven soms lastig is. Maar je hebt WEL je verhaal vertelt en je omgeving weet er nu vanaf.  

 

Loop jij op je werk tegen dingen aan door je gevoeligheid? Ik help je graag om te kijken waar je tegenaan loopt, wat je nodig hebt om dit te veranderen en hoe je dit op je werk bespreekbaar maakt zonder te veel de nadruk op je gevoelige jij te leggen maar juist in kaart te leggen wat je nodig hebt voor een prettigere werkomgeving. 

 

Vertellen dat je kind hoogsensitief is

Dit kun je natuurlijk precies zo doen richting je omgeving als het gaat om je kind met deze eigenschap. Vaak zijn we hier voorzichtig in, we willen immers geen stempel op ons kind drukken. Maar nogmaals het is een eigenschap. Geen ziekte of aandoening. Op een sportief of creatief kind druk je ook geen stempel wanneer je daar iets over zegt. Juist door in je omgeving aan te geven dat je kind deze eigenschap bezit kan de omgeving je kind beter begrijpen wanneer het overprikkeld raakt en/of moe is. Een leidster of gastouder maar ook een leerkracht kan kleine eenvoudige aanpassingen doen om het voor je kind aangenamer te maken. 

Merk jij dat je toch blijft worstelen met het bespreekbaar maken of met de eigenschap in het algemeen? Laat het mij dan even weten ik denk graag even met je mee tijdens een gratis en vrijblijvend eerste contactmoment

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Ik ben het meisje dat altijd hoogsensitief geweest is.

Ik ben het meisje dat altijd hoogsensitief geweest is.

Ik ben het meisje dat altijd al hoogsensitief geweest is alleen wist niemand dit. Ik ook niet. Want er was nog geen naam voor. Ik hoorde regelmatig dat ik behulpzaam, verlegen en onzeker was. Maar ook dat ik niet zo snel moest huilen als mijn tranen weer eens hoog zaten door onrecht of frustratie.

Vanaf groep drie kwam hierbij dat ik niet goed zou kunnen leren. Ik bleef achter in vergelijking met andere klasgenootjes en kon niet bij de les blijven. Ik werd hierdoor onzekerder want ik voelde sterk de behoeften alles goed te doen en daarom ging ik in groep 5 naar een andere school. De kleinere klassen deden mij goed en mijn prestaties gingen omhoog.

Niemand wist toen wat ik nu wel weet.

Lees meer
Hoogsensitief en zomertijd

Hoogsensitief en zomertijd

In maart gaat de zomertijd in. Dat betekend dat de klok een uur VOORuit gaat en er een uur van onze nachtrust weggepikt wordt. Zitten er voor jou als hoogsensitief persoon voor- nadelen aan het naar voren zetten van de klok?

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin