fbpx

Hooggevoelig kind & feestjes

hooggevoelig kind en feestjes

Het is feest! Iedereen is in vrolijke stemming, de feestvierder (of in ieder geval de organisatie) heeft een gezonde spanning en er hangen overal ballonnen, slingers en natuurlijk mag de muziek niet ontbreken. Uiteindelijk komen er ook nog veel gasten om het feest compleet te maken. Superleuk! Of toch niet?

Eigen verjaardagsfeestje


Veel ouders organiseren de verjaardag van hun kind groots. Een kinderverjaardag hoort immers vrolijk en feestelijk te zijn. Iedereen moet komen, dan zijn er ook lekker veel cadeaus, en de aankleding moet leuk zijn. Maar als jij te maken hebt met een hooggevoelig kind in huis dan is het wellicht verstandig om je aan te passen aan jouw kind. Want wat jij als niet HSP je misschien niet realiseert is de prikkelbom die jij je kind voorschotelt. Ik zal er een aantal opsommen

• Gekleurde vlaggetjes, ballonnen en aankleding

• Omgevingsgeluiden als roeren in een koffiekopje, tikkende schoenen, lachende en pratende mensen, spelende kinderen, muziek aan en vaak ook nog speelgoed met geluiden.

• Overal drukte, mensen die iets van je verwachten, je willen feliciteren en allemaal aan je zitten.

• Heel veel emoties, stemmingen en sferen door elkaar heen. Als je kind hier gevoelig voor is pikt het deze allemaal op, dit kost veel energie.

Misschien als je bovenstaande leest als niet HSP voel je de vele prikkels al, laat staan hoe je gevoelig kind dit binnenkrijgt en ervaart. Het zijn veel, heel veel, prikkels die het moet verwerken. Wij vieren de verjaardag meestal van 10.00 – 12.00 en van 14.00 – 17.00 uur. Dit doen we heel bewust. Zo is de visite verdeeld over de dag en is het dus minder druk. Daarnaast hebben we altijd ruim ’n uur om tussendoor even bij te komen, te ont prikkelen en op te laden voordat het nieuwe bezoek komt. Dit werkt voor onze meiden erg goed. Maar dan nog zijn ze er rond 17.00 uur echt wel klaar mee.

hooggevoelig kind en feestjes

Hooggevoelig kind en feest bij iemand anders


Ditzelfde geld, misschien zelfs nog wel sterker, voor feesten buiten de deur waar je voor uitgenodigd bent. Hier spelen spanningen van een nieuwe omgeving, onbekende mensen en veel nieuwe details die opvallen sterk een rol. Zorg ervoor dat je niet te lang naar een verjaardag gaat, is je kind oud genoeg spreek dan met haar af wanneer jullie naar huis gaan. Soms helpt het om iets te spelen (zoals een leesboekje of kleurtjes) van thuis mee te nemen waar je kind zich even mee kan terugtrekken.

Hooggevoelig kind en een kinderfeestje


Volgens mij is het kinderfeestje iets waar de meeste kinderen nóg meer naar uit kijken dan hun echte verjaardag. Onze meiden vinden kinderfeestjes altijd erg leuk. Maar kinderfeestjes zorgen bij een van onze twee dochters ook voor spanningen. Ze kan echt 3 weken vooraf (ook met haar verjaardag trouwens) al onrustiger slapen, dromen, prikkelbaarder zijn etc. In haar koppie is ze er dan al zo mee bezig. Wat zal ze krijgen? Ze heeft zoveel zin in wat we gaan doen en hoopt dat het gezellig is.

Wanneer het kinderfeestje bij iemand anders is dan heeft ze er altijd even moeite mee om naar binnen te gaan. Het is voor haar dan altijd echt even schakelen. Ondanks dat ze er veel zin in heeft komen er soms even tranen van spanning. Maar als de knop om is en ik de deur uit dan zakt dit naar de achtergrond en geniet ze er intens van.

Mijn tips voor een fijn feestje voor jou hooggevoelig kind:

  • Hou het rustig
  • Nodig alleen de echt dierbare personen van je kind uit
  • Verdeel het bezoek over de dag, bijvoorbeeld 2 keer 2 uurtjes met tussendoor een rustmoment van minimaal 1 uur
  • Volg je kind
  • Creëer een rustplek voor je kind waar het zich even terug kan trekken
  • Plan een eigen kinderfeestje niet te lang
  • Betrek je kind er zoveel mogelijk bij. Dit voorkomt spanning
  • Neem iets mee naar een feestje buitenshuis zodat je kind zich even terug kan trekken
  • Plan na heeft feestje een rustige dag
  • Als het even kan doe dan het feestje (deels) buiten, dit zorgt voor een betere prikkelverwerking


Merk jij dat jouw kind moeite heeft met feestjes en wil je hier als ouder beter mee kunnen omgaan?

Plan een gratis kennismakingsmoment met mij in zodat we samen kunnen kijken hoe we jouw dochter hierin kunnen begeleiden.

Hooggevoelig kind & feestjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *