fbpx

Hoe vertel je dat je hooggevoelig / hoogsensitief bent?

Hoe vertel je dat je hooggevoelig / hoogsensitief bent?

‘Ik durf het niet aan mijn omgeving te vertellen.’


Ik belde afgelopen week met een gevoelige vrouw nadat ze mij via een berichtje op Facebook had laten weten dat ze het allemaal even niet meer zag zitten. Tijdens ons eerste contactmoment had ze nu dus alle ruimte om haar verhaal te doen. Toen ik aan haar vroeg hoe haar omgeving er mee om ging kreeg ik bovenstaande antwoord. En dat vind ik zo pijnlijk om te horen. Ze gaf als reden aan dat haar familie niet zo gelooft in dat soort zweverige dingen en dit vast ook weg zou wuiven. Maar vertelde ik haar. Als ze dit (om even in haar eigen woorden te blijven) wegwuiven dan wuiven ze eigenlijk ook jou als persoon met al je eigenschappen, valkuilen en kwaliteiten weg. Want dit hoort bij jou. Het is een eigenschap die jij bezit en waar jij mee dood zal gaan.


Vaak vinden we het lastig om onszelf te uiten en oefenen we een gesprek tig keer van te voren waarbij er verschillende scenario’s in ons hoofd voorbij komen. Zonder dat je er erg in hebt kost dit je veel energie en is de drempel om het bespreekbaar te maken steeds weer een stapje hoger. Kortom: je maakt het jezelf moeilijk. Ja. Het komt voor dat personen hooggevoelig of hoogsensitief wegzetten als een hype of iets wat zweverig of aangepraat is. Maar als het om jou als hun dierbare, hun kind of partner gaat dan is het anders. Zeker als je al een tijdje met jezelf aan het worstelen bent en niet lekker in je vel zat. Als ze echt om jou geven nemen ze jou zoals je bent en willen ze niets liever dan dat jij lekker in je vel zit.

Vertellen dat je hsp bent doe je zo


‘Maar HOE vertel ik het ze dan?’ vroeg ze mij enigszins twijfelend. Ik gaf aan dat ze het bijvoorbeeld op de volgende manier zou kunnen brengen. Vertel dat je niet lekker in je vel zit en merkt dat je dingen anders oppikt en verwerkt dan je omgeving. Vertel dat je op het internet bent gaan zoeken en erachter bent gekomen de eigenschap hooggevoelig te bezitten. Geef direct aan dat dit een aangeboren eigenschap is en er voor jou nu verschillende puzzelstukjes op hun plek zijn gevallen. Geef eventueel voorbeelden als je hier behoefte aan hebt. Vertel dat personen met deze eigenschap prikkels via de zintuigen sterker ervaren en hierdoor meer te verwerken hebben. Geef als afsluiter aan dat je je weg hierin aan het zoeken bent en daarom dit graag bespreekbaar wil maken met de mensen die je lief hebt. That’s it.


Als je het zo leest is het toch raar wanneer iemand er niet voor open staat. Er is niks zweverigs aan. Natuurlijk kan het ze overvallen en blijft het voor niet HSP soms maar een rare eigenschap waarbij inleven soms lastig is. Maar je hebt WEL je verhaal vertelt en je omgeving weet er nu vanaf.
Loop jij op je werk tegen dingen aan door je gevoeligheid? Ik help je graag om te kijken waar je tegenaan loopt, wat je nodig hebt om dit te veranderen en hoe je dit op je werk bespreekbaar maakt zonder te veel de nadruk op je gevoelige jij te leggen maar juist in kaart te leggen wat je nodig hebt voor een prettigere werkomgeving.


Dit kun je natuurlijk precies zo doen richting je omgeving als het gaat om je kind met deze eigenschap. Vaak zijn we hier voorzichtig in, we willen immers geen stempel op ons kind drukken. Maar nogmaals het is een eigenschap. Geen ziekte of aandoening. Op een sportief of creatief kind druk je ook geen stempel wanneer je daar iets over zegt. Juist door in je omgeving aan te geven dat je kind deze eigenschap bezit kan de omgeving je kind beter begrijpen wanneer het overprikkeld raakt en/of moe is. Een leidster of gastouder maar ook een leerkracht kan kleine eenvoudige aanpassingen doen om het voor je kind aangenamer te maken.

Merk jij dat je toch blijft worstelen met het bespreekbaar maken of met de eigenschap in het algemeen? Laat het mij dan even weten ik denk graag even met je mee tijdens een gratis en vrijblijvend eerste contactmoment.

Mogelijk ook interessant: Geen stempel wel begrip.

Hoe vertel je dat je hooggevoelig / hoogsensitief bent?