fbpx
gevoelige baby

Zeer vaak kloppen moeders bij mij aan omdat ze het vermoedden hebben dat hun baby gevoelig is. Ze vinden dat het wel erg snel schrikt bij geluiden, merken dat hun baby na een drukke dag lastig in slaap valt (lees in dit blog meer over slapen en hooggevoeligheid) en/of merken dat hun kind onrustig is in drukkere omgevingen.

Ik heb zelf twee hooggevoelige dametjes op de wereld mogen zetten. Een tweeling, dus beide 8 jaar. Twee schatten van meiden, ieder met een eigen innerlijk ik-je en beide ook heel anders hooggevoelig. Door mijn opleiding én mijn ervaring met kinderen (ik werk namelijk al zo’n 16 jaar in de kinderopvang) had ik al snel door dat onze meiden anders reageerde op situaties. Ze waren beide een gevoelige baby. Al toen ze 6 maanden oud waren zag ik dit in voornamelijk drukke situaties gebeuren.

Toen wist ik het zeker.

De doorslag was voor mij een verjaardag van mijn schoonvader waar we binnenkwamen..Er was toen we uit de auto stapte en daarvoor de hele dag thuis niks aan de hand maar toen we een minuut of 15 binnen waren raakte ze van slag, ze waren on-troost-baar. Zo zielig! Ik wist er echt even geen raad mee en besloot de meiden naar mijn ouders te brengen zodat we zelf even rustig naar de verjaardag konden gaan. De meiden waren al snel weer rustig toen we in de auto naar mijn ouders reden en de rest van de dag hadden ze het ook prima. Dat was voor mij het moment waarop ik dacht hier zit meer achter. De warmte, drukte, allemaal mensen om je heen die hallo kirren en je aan willen raken, de vele geluiden; allemaal prikkels die er ineens binnenkwamen en maar moeilijk verwerkt konden worden. Diezelfde avond ben ik nog op onderzoek uitgegaan, over hooggevoeligheid begon toen net wat meer bekendheid te komen en ik ging me erin verdiepen.

Is hooggevoeligheid erfelijk?

Al snel paste ik wat kleine dingen aan en zag ik dat de meiden hier goed op reageerde. Maar dat niet alleen… ik kwam er ook achter dat ik zelf ook de eigenschap hooggevoelig had. Niet heel raar, uit verschillende onderzoeken blijkt dat hooggevoeligheid erfelijk is. Tijdens mijn informatieavonden over hooggevoeligheid hoor ik veel ervaringen van ouders. Waar de ene ouder aanwezig is voor hun kind van 6 omdat ze nu toch echt eens wil weten of haar kind hooggevoelig is of niet zit de andere ouder er voor haar baby van 7 maanden omdat ze verschillen merkt tussen haar baby en die van vriendinnen.

Kenmerken gevoelige baby

Enkele kenmerken die je bij een jonge baby met de eigenschap hooggevoelig kan herkennen zijn:·

  • onrustig in drukke omgeving
  • Neemt stemming over van opvoeder
  • Schrikkerig
  • Meer rustmomenten nodig
  • Zoekt veel geborgenheid
  • Snel gefrustreerd
  • Wijze blik

De ene ouder is er alerter op dan de ander maar ook is het zo dat opleiding, ervaring met andere kinderen en kennis of überhaupt het bestaan van hooggevoeligheid meespeelt. Door mijn ervaring in de kinderopvang zag ik dus al vroeg dat mijn meiden anders reageerde.Tips voor het opvoeden van een hooggevoelige baby


Ik wil jullie in dit blog graag enkele tips geven die wij toegepast hebben bij onze gevoelige baby dames. Ze hebben bij ons erg goed geholpen en ik hoop dat ik via deze weg jullie baby, en natuurlijk ook jou als ouder hiermee kan helpen.

Tip 1:

Probeer drukkere omgevingen zoals een familie verjaardag te vermijden. Wil je er zelf graag heen en weet je dat je kind hier moeite mee heeft? Regel oppas. Je zit zelf veel rustiger en je kind heeft bij de oppas ook dat waar het behoefte aan heeft: rust.  Vaak nemen ouders hun kind toch mee naar een verjaardag en dan zitten ze zelf erg onrustig, dit voelt je baby aan en als het hier gevoelig voor is zal het die onrust van je overnemen. Wil je je baby toch graag meenemen of wil de feestvierder dit graag? Ga dan een uurtje, of tot je baby aangeeft dat het genoeg is.

Tip 2:

Je zit niet lekker in je vel en alsof je baby het erom doet heeft het besloten om vandaag een jengel dag te hebben. Je baby doet dit natuurlijk niet bewust maar vaak is het wel zo dat je gevoelige baby jouw stemming aanvoelt en zelfs overneemt. Hoe klein je baby ook is, vertel hem/haar hoe je jezelf voelt en wat je nodig hebt. Het benoemen van je emoties kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.  Op dit soort dagen wordt niemand er vrolijker van wanneer je maar doorgaat. Dus: schrap de dingen die geschrapt kunnen worden en hou samen een rustige dag waar jullie lekker veel knuffelen en rustig aan doen.

Tip 3:

Schrikt je hooggevoelige baby snel? Bijvoorbeeld wanneer je ineens in zijn ooghoek verschijnt. Dan kun je dit schrikken minder onaangenaam maken door te praten tegen je baby, het kan dan al horen waar je bent en focust zich hier dan vaak op. Dan schrikt het minder. Schrikt je kind van een hard geluid? Benoem dan dat je ziet dat het geschrokken is en benoem ook het geluid waarvan het schrok. Ook dit kan al vanaf baby af aan, het is fijn om je begrepen en vooral gehoord te voelen.

Tip 4:

Een gevoelige baby heeft vaak meer rust momenten op de dag nodig. Hou hier rekening mee. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je in het weekend een dagdeel iets inplant en het tweede dagdeel thuis bent of in ieder geval in een rustige omgeving bent (bijvoorbeeld het park, fietstocht of het bos).

Tip 5:

Je gevoelige baby heeft meer behoefte aan geborgenheid. Pak je baby dus een paar momenten op de dag even bewust op puur voor een knuffel, wat aanrakingen of een kletspraatje. We zijn vaak geneigd om baby’s alleen op te pakken wanneer ze hierom vragen of wanneer we ze willen verplaatsen. Ook gaan we vaak pas naar een baby toe wanneer het van zich laat horen, probeer eens wat vaker even bij je baby te gaan kijken en even bewust contact te maken.

Tip 6:

Je baby (maar eigenlijk alle kinderen) heeft behoefte aan ritme en structuur. Het zal zich het prettigst en het veiligst voelen wanneer het weet waar het aan toe is en een terugkerend ritme in de dag ziet.

Tip 7:

Door de vele prikkels die er binnenkomen én door het feit dat je baby vaak in dat koppie al verder is dan het kan zijn raakt het sneller gefrustreerd. Benoem wat je ziet, benoem de frustratie. Wanneer je kind ouder wordt zal het leren om dit te benoemen en kan het hier beter mee omgaa

Tip 8:

Veel gevoelige baby’s (en kinderen) slapen onrustiger. Zeker wanneer het een drukkere dag was hebben ze moeite met het in slaap vallen door een hoge prikkelverwerking. Waar de ene baby baadt bij jou geborgenheid zal de andere baby het juist beter doen op een paar minuutjes huilen in een lege, donkere kamer voordat het in slaap valt.

Wil jij jouw hooggevoelig kind begeleiden op een manier die bij jullie past? Plan een gratis telefonisch contactmoment in.
Gevoelige baby? Mijn tips.