Home » Tips » Geen categorie » Opvoeden hoogsensitief kind met sterke wil
Opvoeden hoogsensitief kind met sterke wil

Opvoeden hoogsensitief kind met sterke wil

door | 26 jan, 2022 | Geen categorie

Steeds meer ouders kloppen bij mij aan omdat ze het gevoel hebben met hun handen in het haar te zitten en hun hoogsensitief kind met een sterke wil de touwtjes in handen heeft in hun gezin.


Dit moet anders maar hoe? 

Het opvoeden van een hoogsensitief kind met een sterke wil is zeker niet altijd makkelijk maar mijn ervaring is wel dat wanneer jij als ouder weet welke stappen je te zetten hebt en hoe de gebruiksaanwijzing van je kind in elkaar zit je echt meer rust in huis gaat ervaren en jullie veel minder in conflict situaties zitten.


Ademruimte bij een hoogsensitief kind met een sterke wil.

Eerst wil ik je meegeven en je er vooral bewust van maken dat je kind dit niet bewust doet. Het bedenkt zich niet dat hij het papa en mama maar lekker moeilijk gaat maken. Nee, je kind heeft het moeilijk en trekt jou, jullie hierin mee. Hoe dit komt?

De kans is groot dat dit komt omdat je kind voelt dat je wankelt, dat ook jij het simpelweg even niet meer weet. En daarom vandaag voor jou als ouder van een hoogsensitief kind met een sterke wil een aantal tips.

 1. Leg aan je kind uit hoe het bij hem werkt met de vele gedachten, het snel hebben van een vol hoofd en het snelle denken.
 2. Bespreek met je kind verschillende situaties. Waarbij de aandacht ligt op keuzes die het kind kan maken om samen te delen en samen tot een oplossing te komen of afspraken te kunnen maken.
 3. Duidelijkheid biedt veiligheid. Laat je kind prikkels ervaren maar leer hem ook grenzen te bepalen. Het stellen van duidelijke grenzen is hierbij helpend.
 4. Wees waakzaam op aangeleerd of aangewend gedrag. Het vraagt om een lange adem en flink wat doorzettingsvermogen om patronen te doorbreken. Dat geldt ook voor iets wat echt niet mag en kan. Houd voet bij stuk. Ben consequent en blijf dat ook. Uiteindelijk zal je kind voelen dat het menens is en dat jij voet bij stuk houden.
 5. Twijfel je een klein beetje, dan ben je verloren.
 6. Zorg dat jullie (als opvoeders) op een lijn zitten. Je kind voelt dit anders feilloos aan. Mijn online training opvoeden van een hoogsensitief kind kan je hierbij helpen.
 7. Kom met een duidelijk plan. Dit is voor jou als ouder maar zeker ook voor je kind met een sterke wil gewenst. Is er onenigheid dan kun je op dit plan terugvallen.
 8. Je kind wil vrijheid voelen. Geef je kind de ruimte om te ontwikkelen en onderzoeken. Dit prikkelt zijn nieuwsgierigheid zodat hij kan ontdekken en experimenteren.
 9. Geef ook dit kind veel complimenten
 10. Je kind reageert intens op impulsen. Honger- en dorst prikkels horen hier ook bij. Zorg dus dat je kind altijd iets kan eten of drinken mocht dit nodig zijn.
 11. Geef je kind verantwoordelijkheden passend bij zijn leeftijd. Dit geeft hem een gevoel van zelfstandigheid en leiding hebben.
 12. Ga de verbinding met je kind aan na elk meningsverschil ruzie of ontploffing. Negeren straffen en dreigen werkt funest. Verbinding aan gaan doe je door samen met volle aandacht iets leuks te doen of even te kletsen en/of knuffelen.
 13. Maak voor jezelf een lijstje met alle leuke eigenschappen van je kind. Dit kan je helpen wanneer je even in een negatieve spiraal zit na een zware strijd met je kind.
 14. Als het voor jou goed voelt laat je kind dan keuzes maken uit 2 of meer opties op die manier heeft hij het gevoel de regie in eigen hand te houden.
 15. Benoem wat je ziet als je kind in een woede-uitbarsting zit. ‘Ik zie dat je verdrietig/boos/teleurgesteld bent”. Je geeft hiermee erkenning aan je kind.

 

Deze 15 tips kunnen jou gaan helpen wat meer rust in huis te creëren maar ik weet ook dat er veel aandacht en tijd voor nodig is en de kans is groot dat jullie enthousiast gaan starten maar al snel terugvallen in het oude, omdat het niet werkt of omdat jullie het de kans niet geven?

Daarom wil ik eigenlijk als tip 16 meegeven om een gratis  telefonisch luisterend oor gesprek met mij in te plannen zodat jij je verhaal kan doen en we samen kunnen bekijken welke stappen jullie passend bij jullie gezin en situatie te zetten hebben.

 

Spannend? JA! Maar al tijdens het gesprek ga jij merken dat er een last van je schouders af valt. Durf jij deze eerste stap vandaag al te zetten zodat er meer rust in jullie gezin komt en jij als ouder weer het gevoel hebt de touwtjes in handen te hebben, simpelweg omdat er meer begrip is voor elkaar. ♥

 

Over Mandy

over Mandy

Door mijn hoogsensitieve dochters kwam ik erachter dat ik zelf ook deze eigenschap met me meedraag. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik ben me gaan verdiepen in hooggevoeligheid en volgde meerdere trainingen.

Mijn kracht is dat ik zelf hoogsensitief ben waardoor ik niet alleen kan begeleiden en adviseren vanuit de boeken maar ook als ervaringsdeskundige. Hierdoor heb ik aan weinig woorden genoeg.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin6