fbpx
doe ik het opvoeden wel goed?

Doe ik het opvoeden wel goed?


Iedereen vindt vaak van alles van elkaar. Al helemaal als het gaat over het opvoeden van kinderen. Het opvoeden van kinderen is lang niet altijd makkelijk. Het is van veel factoren afhankelijk of het opvoeden van je kinderen makkelijk verloopt. Je eigen karakter, het karakter van je kinderen, je normen en waarden, je eigen opvoeding, de opvoeding van je partner, de omgeving waarin je woont en dan ook nog eens heel veel meningen van omstanders. Goede bedoelde meningen, dat vast.

Wanneer doe je het goed in de opvoeding van je kinderen?


Maar al die meningen zijn vaak zo verschillend. De ene opmerking zal je harder raken dan de ander en met sommige opmerkingen wil je misschien iets doen terwijl je andere (goedbedoelde) adviezen het liefst weer snel vergeet. Heel lief allemaal, maar juist die opmerkingen en goed bedoelde adviezen maken het opvoeden soms zo’n zware taak. Want iedereen vindt er wel wat van en wanneer doe je het goed?


Ik heb met mijn werk in de kinderopvang heel veel kinderen en dus ook hun ouders gezien. Met ieder weer zijn of haar eigen opvoeding. Stond ik altijd achter die manier van opvoeding? Nee, zeker niet. En natuurlijk had ik ook wel eens mijn mening klaar. Ouders die advies vragen kunnen dat van mij krijgen maar ik voel me niet geroepen ouders ongevraagd advies te geven wanneer ik me niet in hun opvoeding kan vinden.

Iedereen heeft een andere manier van opvoeden en dat is oké.


We zijn allemaal anders en hebben allemaal waarschijnlijk ook een andere opvoeding gehad. Zo gaat het ook tijdens het opvoeden van onze kinderen. Iedereen doet het op zijn manier, er is geen goed of fout (al moet je het natuurlijk niet te bont maken) zolang het maar in het belang van het kind is. En ik ga er vanuit dat we allemaal het beste voor onze kinderen willen.

In mijn praktijk komen veel ouders met opvoedvragen. Ik luister naar de verhalen en vraag wat ze van mij willen. Ik geef met alle liefde mijn advies, passend bij hun situatie en hun kind. Het advies dat ik geef kan voor mooie, kleine of grote veranderingen zorgen waar ik ouders een stukje de juiste richting mee op duw in de richting die ze tijdelijk kwijt waren. Met net dat duwtje dat ze even nodig hadden.


Maar je zult mij nooit horen zeggen dat je de opvoeding niet goed doet. Want wie ben ik om daarover te oordelen? Niemand is perfect, ook ik doe soms maar wat 😉

Duwtje in de goede richting nodig?


Heb jij nu het gevoel dat je een duwtje in de juiste richting nodig hebt? Contact me even dan plannen we een gratis en vrijblijvend kennismakingstelefoontje in.


Doe ik het opvoeden wel goed?