fbpx
wat is de juiste vraag om je kind te laten praten?

In het blog over de sinterklaas spanning schreef ik over een gesprekje met mijn dochter waardoor ik erachter kwam wat er dwars zat. Na het lezen van dit blog kreeg ik meerdere vragen over hoe ik nou de juiste vraag weet te stellen aan mijn dochter. Wat is de juiste vraag om je kind te laten praten?

Vragen zijn er om te beantwoorden

Omdat vragen er zijn om ze te beantwoorden wil hier graag in dit blog wat verder op in gaan. Want wat is nou de juiste vraag om je kind te laten praten? Is die vraag er? En dat… precies dat is lastig te zeggen. Want zoals iedere kind anders is heeft ieder kind ook een andere benadering nodig.

Maar wat is de juiste vraag om je kind te laten praten?

Ik kan je natuurlijk wel tips geven over de manier waarom je iets vraagt, de setting waarin je iets vraagt en het moment waarop je iets vraagt. Is je kind namelijk net lekker verdiept in een boek, knutselwerkje, de televisie, tablet of rollenspel? Dan kan ik me helemaal voorstellen dat je kind dit niet het juiste moment vindt om te praten. Zelf vinden we het immers ook niet fijn om gestoord te worden tijdens onze bezigheden. Toch?

Is de omgeving rumoerig, onrustig of zijn er op een andere manier factoren die je kind kunnen afleiden? Dan is ook dit niet het juiste moment om hierover in gesprek te gaan. Je kind zal het gesprek waarschijnlijk afkappen en je minder vertellen dan jij eigenlijk zou willen weten. Maar ook minder dan wat je kind je eigenlijk zou willen vertellen.

Het belang van open, niet sturende vragen stellen

Dan zijn wij als volwassenen vaak nog een kei in gesloten vragen stellen met een tikje oordeel erin verwerkt. Echt waar, let er maar eens op hoe we, vaak ongemerkt, sturende vragen stellen. Denk aan “Je vindt dit niet lekker of wel?” of “Dit vind jij niet leuk toch?”. Deze vragen zijn ontzettend sturend. Kinderen (zeker jonge kinderen) geven hier vaak automatisch al het gewenste antwoord op. Ik weet inmiddels precies hoe ik kinderen de juiste vragen kan stellen. Maar ook dan betrap ik me er nog steeds wel eens op dat ik toch een sturende vraag stel. Dat moeten we als ouders en opvoeders niet willen, maar ongemerkt gebeurt dit soms toch. Dat is niet erg, hier leer je van. Zeker wanneer je je achteraf bewust bent van deze vraagstelling ben je al op de helft!

Hoe stel je vragen aan je kind?

De truc is om vragen te stellen waar je kind een open antwoord op kan geven. Om je even het verschil te laten zien geef ik je eerst een voorbeeld van een gesloten vraag “Vanmiddag vond je het niet leuk of wel?”. Zie je hoe sturend deze vraag is? Je vult eigenlijk het antwoord voor je kind al in en er zijn maar twee antwoorden op mogelijk. Namelijk ja of nee.

Wat nou als je de vraag anders stelt? Bijvoorbeeld “wat was er vanmiddag nou aan de hand?”. Zie je hoe deze vraag je kind de ruimte geeft om zelf een antwoord te geven? Dit is echt een open vraag waar geen sturing in zit. Natuurlijk kan je kind dan in eerste instantie nog antwoorden met “niks” of “weet ik niet” maar je kunt dan verder vragen. Ik zeg dan meestal zoiets als “niks? Was je dan zomaar zo verdrietig?”. Ik moet eerlijk zeggen dat ik door het stellen van dit soort vragen eigenlijk altijd wel een gesprekje op gang waar ik wat mee kan.

Probeer geen dingen in te vullen voor je kind

Doordat ik geen antwoorden invul geef ik het kind de ruimte te antwoorden. Ik vul niet in hoe ik denk dat het kind gaat antwoorden of wat ik denk dat er aan de hand was. Hierdoor moet het kind zelf nadenken over een antwoord. Wat was er eigenlijk vanmiddag aan de hand? Hoe voelde ik me? Waarom ging ik huilen?

Hieronder nog een aantal voorbeelden:
NIET: Je huilde vanmiddag heel erg, vond je het niet leuk?
Maar: Je huilde vanmiddag heel erg, wat was er aan de hand?

NIET: Waarom wil je niet spelen? Heb je daar geen zin in?
Maar: Hoe komt het dat je niet wil spelen?

NIET: Vond je het spannend?
Maar: Ik had het idee dat je het spannend vond, klopt dit?
KIND: Ja.
JIJ: Wat vond je spannend?

NIET: Je vond het vanmiddag te druk hé?
Maar: Was het allemaal even te druk net?
KIND: Ja
JIJ: Dat dacht ik al, wat vond je niet fijn?

Door de juiste vragen breng je een gesprek met je kind opgang.

Door dit soort vragen te stellen komt er een gesprek op gang, voelt je kind zich begrepen en gehoord en durft het steeds beter en meer te vertellen. Het leert eigenlijk nadenken over antwoorden, het leert hoe je een gesprek voert en het leert na te denken over wat het zelf voelt/voelde.

Dat is wat je als ouder wil bereiken, toch? Hierdoor leer je je kind zoveel beter kennen, je leert hoe je kind in elkaar zit waardoor je het beter begrijpt. Je kunt samen tot het probleem en de oplossing komen. Hoe fijn is dat?!

Mocht je nou merken dat je het echt moeilijk vindt om op deze manier vragen te stellen. Geef jezelf de tijd! Niemand kan dit in een keer, ook jij hoeft dit niet in een keer te kunnen.  Merk je na enkele weken dat je nog niet bereikt hebt waar je eigenlijk wilde zijn? Contact mij dan eens. Ik kan je (online) begeleiding bieden om de stappen te zetten die bereiken wat je wil bereiken.Wat is de juiste vraag om je kind te laten praten?